Microsoft bruger åbne licenser i IE8

7. marts 2008 kl. 10:30
Flere af nyhederne i den første betaversion af Microsofts webbrowser kommer med BSD og Creative Commons-licenser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Softwaregiganten Microsoft har i denne uge frigivet den første offentlige betaversion af den kommende Internet Explorer 8. Der er tale om en testversion, som først og fremmest er beregnet til webudviklere, der får mulighed for dels at finde fejl i browseren og dels at afprøve nogle af de nye funktioner.

I den forbindelse har Microsoft noget usædvanligt valgt at benytte en række åbne eller frie licenser i Internet Explorer Beta 1, oplyser holdet bag udviklingen af webbrowseren.

Eksempelvis stiller Microsoft et testværktøj til rådighed for webudviklere til at afprøve betaversionens understøttelse af CSS 2.1. Dette værktøj er frigivet under BSD-licensen for at give udviklere mulighed for selv at tilpasse værktøjerne.

Usædvanligt træk

Det er usædvanligt, fordi Microsoft hidtil har foretrukket at benytte selskabets egne åbne licenser til frigivelse af programkode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af de nye funktioner, som kommer i Internet Explorer 8, Activities og WebSlice, kommer også til at blive givet fri under to af de alternative ophavsretslicenser i Creative Commons.

OpenService Format kommer således til at blive frigivet under den version af Creative Commons, som lader andre videreudvikle, dele og distribuere et værk mod passende akkreditering af Microsoft og mod selv at frigive deres arbejde under samme licens.

For WebSlice har Microsoft valgt at benytte den frieste version af Creative Commons, Public Domain, som ikke stiller nogen modkrav til folk, som bygger videre på Microsofts arbejde.

Ændret fejlhåndtering
Microsofts Internet Explorer-udviklere har desuden besluttet at ændre den måde, som holdet behandler tilbagemeldingerne fra testpublikummet på i forhold til Internet Explorer 7. Udviklerne erkender, at de ikke magtede at behandle samtlige fejlrapporter i Internet Explorer 7, og derfor vil de nu indskrænke indrapporteringen af fejl til udvalgte testpersoner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld vil alle testbrugere få mulighed for at stemme om behandlingen af de fundne fejl, ligesom Microsoft har frigivet nye værktøjer til at rapportere fejl ved visning af bestemte websteder. Et af problemerne ved testen af Internet Explorer 7 var udetaljerede fejlrapporter, som Microsoft nu håber at have forbedret.

Selskabet oplyser desuden, at der kan være problemer med visning af den såkaldte Acid2 test, som bruges til at afprøve en webbrowsers evne til at rendere CSS 2-websteder. Det skyldes, at Internet Explorer 8 sætter begrænsninger for indhold på tværs af websteder i testen, så kopier af Acid2-testen ikke bliver vist korrekt.

Problemet skyldes en object-tag med et HTML-objekt, som Internet Explorer ikke direkte tillader som objekt og derfor benytter dets HTML-motor via ActiveX til at vise objektet. Det udløser en sikkerhedsblokering på kopier af Acid2-testen på grund af, at der hentes data fra et andet domæne, hvilket dermed ligner et cross-domain-angreb.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger