Microsoft-boss: Kemiingeniører kan blive glimrende programmører

I stedet for blot at hugge medarbejdere fra hinanden er det it-branchens eget ansvar at få flere unge til at gå it-vejen, påpeger Microsoft-direktør Marianne Dahl Steensen. Hun nævner ‘Coding Pirates’ som et godt eksempel på, at virksomheder tager ansvar for at få kodning ud i folkeskolerne. Illustration: Microsoft
Vær mindre ­konservative i jeres jagt på arbejdskraft og mere klare i spyttet om jeres værdier, råder Micro­soft-direktør Marianne Dahl Steensen de danske it-virksomheder.

Manglen på it-arbejdskraft er et globalt problem. Derfor må it-branchen selv byde ind med konkrete initiativer, som kan få flere til at satse på en it-karriere.

Sådan lyder budskabet fra Marianne Dahl Steensen, formand for Dansk Industris digitaliseringspanel og administrerende direktør i Microsoft Danmark.

»Alle undersøgelser viser, at vi har et kæmpe gap mellem udbud og efterspørgsel, når det gælder it-kompetencer. Det gælder ikke kun hardcore programmering og forskning, men i lige så høj grad kompetencer inden for brugervenlighed og designrelaterede kompetencer,« siger Marianne Dahl Steensen.

Hun refererer bl.a. til en undersøgelse fra IT-Branchen, der viser, at en tredjedel af it-virksomhederne har opgivet at besætte et eller flere ledige job.

En måde at løse problemet på er at få udenlandske it-folk til at slå sig ned i Danmark. Men hun gør sig ingen illusioner om, at det bliver en let opgave:

»Prognoser fra Dansk Industri peger på, at der inden for ganske få år vil mangle op imod 30.000 faglærte med tekniske uddannelser, så det er i sig selv vigtigt at kunne tiltrække nogen udefra, når vi nu ikke selv kan levere det, der skal til. Men hvis bare Danmark var det eneste land med det her problem, så skulle vi såmænd nok få tiltrukket de nødvendige folk.«

Skal den gordiske knude hugges over, bliver det derfor med mange små, præcise snit i form af konkrete initiativer både fra politikerne og ikke mindst it-branchen selv.

Import og uddannelse

Ud over import af arbejdskraft peger Marianne Dahl Steensen på omskoling og efteruddannelse, plus at unge skal inspireres til at uddanne sig inden for it.

»Det er mange forskellige modeller, der skal i spil for at løse det her problem. Der vil være nogle, der ikke nødvendigvis flytter hertil, men arbejder for danske virksomheder, derfra hvor de nu bor i verden. Men der vil så også være nogle, der flytter hertil for at få et mere regulært job,« siger Marianne Dahl Steensen.

»Det handler også om at få sat gang i omskoling og efteruddannelse for folk fra andre fagområder. Og som virksomheder og branche bliver vi nødt til selv at løse problemerne,« siger hun og nævner, at Microsoft selv er begyndt at sigte bredere, når de rekrutterer nye folk.

»Det kan være folk, der har arbejdet med eksempelvis det biokemiske område ude hos Novo Nordisk, eller det kan være en aktuar fra forsikringsbranchen eller folk fra finanssektoren, der er vant til at arbejde med data. De ved måske ikke så meget om it, men det kunne vi jo lære dem.«

I det hele taget skal it-branchen være meget mindre konservativ, når den ansætter folk, påpeger Marianne Dahl Steensen.

»Vi vil altid gerne have nogle, der har arbejdet 5, 10 eller 20 år i branchen. Det behøver vi ikke, hvis kandidaterne har erfaring med at sætte sig ind i komplicerede problemstillinger og finde løsninger. Det er selvfølgelig nemmere for os i Microsoft som en stor virksomhed. Vi har nogle muligheder, som mindre virksomheder ikke har. Derfor er det også et ansvar, vi har i forhold til branchen som helhed,« siger hun.

Nyt mindset hos medarbejdere

Virksomheder med klare holdninger og værdier har ifølge Marianne Dahl Steensen en fordel i jagten på den sparsomme it-arbejdskraft. Virksomheden skal stå for noget, man som medarbejder gerne vil identificerede sig med.

»Hvis jeg kigger på min egen virksomhed, så vil vi selvfølgelig gerne tjene nogle penge og være et spændende sted at arbejde. Men vi er også en virksomhed, der har holdninger. Det er noget, især de unge efterspørger. Man er nødt til at mene noget, gøre noget eller ville noget. Ellers bliver det bare leverpostej,« understreger hun.

Marianne Dahl Steensen erkender dog, at stærke holdninger og bløde værdier er noget, der er bedre råd til, fordi it-branchen og resten af samfundet er i en højkonjunktur:

»Lige så snart det går den anden vej, svinger pendulet nok også den anden vej. Men jeg mærker tydeligt, at it-branchen er i gang med et generationsskifte, hvor der er fokus på holdninger og værdier mere end jobsikkerhed og løn.«

Denne artikel stammer fra magasinet IT Company Rank

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Johnny Poulsen

Som erfaren IT mand med +30 års erfaring er det dræbende at igen og igen høre om den fatale mangel på IT folk i branchen, og som der nævnes i artiklen er omskoling og undervisning jo lige til højre benet, men desværre ikke lige noget der rent faktisk bliver udført på de enkelte virksomheder.

Så resultat bliver jo desværre at rigtig mange "ældre" IT medarbejdere bliver kasseret, på trods af de rigtig gerne vil fortsætte inden for nye områder, men det handler jo om penge og vilje, til lige at få den del med også, ikke sandt?

Så resultatet er desværre en vis ledighed blandt IT folk, der egentlig gerne vil noget mere, men ikke vil have folk der har ballast efter mange år i faget, og sagtens kunne "genbruges" i nye funktioner/jobs, og dermed ville en smule af den kommende problemstilling jo kunne gribes, før det løber helt løbsk.

At få de unge med på den samme uddannelses tanke er vel "kun" et spørgsmål om at informere de unge om de dejligt mange muligheder der netop findes i IT branchen.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere