Microsoft beskyldt for at fifle med Bing-søgeresultater

Den nyligt lancerede søgemaskine fra Microsoft, Bing, foretrækker resultater, der stryger Microsoft med hårene, lyder kritik. Microsoft afviser, at resultaterne berøres af menneskehånd.

Hvis man vil vide, hvorfor Mac-computere er fantastiske, skal man ikke søge på Microsofts søgemaskine Bing.

En søgning på 'why are macs so awesome' giver nemlig følgende resultat på førstepladsen: 'Why macs suck - Funny videos'. Resten af top ti er også anti-Mac eller handler om noget helt andet end Apples computere, hvis man søger som amerikaner. Danske brugere får nogle helt andre resultater (se illustration).

En søgning, hvor man spørger, hvorfor Windows skal være så dyrt, gav indtil for få dage siden resultatet ' Why are macs so expensive'.

Den slags resultater, som der er fundet flere eksempler på, kunne tyde på, at Microsoft bevidst sorterer i, hvad brugerne af Bing får ud af en søgning, lyder kritikken nu fra flere sider.

»Hvis Microsoft tyr til at blokere og beskytte dem selv med deres søgemaskine, kunne de i det mindste gøre det diskret. Det her er omtrent så diskret som en maskinpistol,« skriver bloggeren Shane O'Neill på it-mediet CIO.com for eksempel.

Microsoft har svaret med en udtalelse, hvor firmaet i ret generelle vendinger afviser, at resultaterne ændres bevidst i en pro-Microsoft retning. Det er udelukkende algoritmen bag Bing, som bestemmer rækkefølgen af søgeresultaterne, og ingen mennesker går ind og ændrer på enkelte søgninger, lyder det.

Blindtest af søgemaskiner

Efter Microsoft i sidste uge indgik en aftale med Yahoo om at overtage søgefunktionen, vil Bing fremover stå for knap en tredjedel af alle internetsøgninger i USA, mens Google stort set har resten.

Kritikken - om den er begrundet eller ej - understreger den magt, der nu er koncentreret hos Google og Microsoft til at bestemme, hvilke websider, verdens befolkning finder først ved en søgning. Hos Google bliver videoer fra Youtube for eksempel ofte prioriteret højt. Udover at være verdens klart største video-webside, er Youtube også ejet af Google.

En Microsoft-ansat har i øvrigt sat en webside op med blindtest af de tre største søgemaskiner: Google, Bing og Yahoo. Her kan man se resultater fra en søgning fra de tre konkurrenter, for derefter at stemme på sin favorit. Se link under fanebladet 'eksterne links'.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Søren Nielsen

"En Microsoft-ansat har i øvrigt sat en webside op med blindtest..."

Hvis du i blindtesten søger på noget med få hits fejler siden for Bings resultater fordi den slet ikke finder noget.

Søg f.eks. på "idontexist.dk"

Ekstra fun fact: Testsiden er skrevet i PHP og altså kodet dårligt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere