Microsoft beskyldes for OOXML-kup i Sverige

Det svenske standardiseringsudvalg var nået frem til en afvisning af OOXML over for ISO, men så dukkede 23 nye medlemmer op i udvalget.

Microsoft beskyldes nu for at have styret afstemnigen i det svenske udvalg, der skulle komme med indstilling til, om OOXML skal gøres til en international anerkendt standard under ISO.

I sidste uge så det klart ud til et nej fra udvalget under det svenske standardiseringsinstitut SIS, men i sidste øjeblik fik udvalget 23 nye medlemmer, først og fremmest Microsoft-partnere, der i sidste øjeblik kunne sikre et ja fra udvalget. Det skriver Idg.se.

Anneli Hagdahl fra SIS bekræfter overfor Idg.se, at udvalget fik flere nye medlemmer umiddelbart inden, der skulle stemmes om, hvorvidt OOXML skulle indstilles til ISO med stemmen Approve. Hvor mange vil hun dog ikke sige.

Den pludselige interesse for udvalgets arbejde umiddelbart inden stemmeafgivelsen fik blandt andet IBM's medlem af udvalget til til at skride i protest.

»Sådan plejer vi ikke at opbygge svarene til ISO ved at lade folk dukke op i sidste sekund. Det ligger ikke på linje med, hvordan standardiseringsarbejdet foregår, så vi vil ikke deltage,« siger Johan Westman, teknisk rådgiver i IBM til Idg.se.

Ifølge Version2s oplysninger havde det svenske standardiseringsudvalg i fredags 7 medlemmer, der ville stemme disapprove, og 5 medlemmer der ville stemme approve. Ved den afgørende afstemning blev fordelingen 25 approve, 6 disapprove og 3 abstain (undlader at stemme).

Hændelsesforløbet har allerede fået flere svenske bloggere til at kommentere udfaldet, hvoraf flere er inde på, at Microsoft har købt sig til de svenske ja-stemmer. Normalt skal medlemmer af standardiseringsudvalget betale mellem 2000 og 4000 SEK for at deltage i udvalgets arbejde, men lige netop OOXML afstemninger har kostet 15.000 SEK.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anonym

Det var så en godmorgen vækning til de forhåbentlig få fjolser, der stadig lever i en drømmeverden, hvor Microsoft stadig anses for at være et seriøst firma der vil forbrugerne det bedste med innovative banebrydende ny software.

  • 0
  • 0
Poul-Henning Kamp Blogger

Uanset om Microsoft har opfordret eller endog betalt disse personer/firmaer for at deltage, eller de har gjort det 'af egen fri vilje og interesse', så afspejlerdet en afskyelig mangel på respekt for selve ideen og princippet i at lave standarder.

Hvis Microsoft skal tages seriøst når de i fremtiden taler om standarder, så bliver de nødt til at tage afstand fra denne form for manipulation.

Men jeg venter ikke oppe på at de gør det...

Føj!

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Død Profil

5 ja + 7 nej + 23 nye = 35 25 ja + 6 nej + 3 udeladt = 34

?? :-)

Derudover kan jeg kun tilslutte mig phk. Totalt useriøst at SIS tillader 23 "nye" at vade ind på sidste møde for kun at deltage i afstemning - det er da (undskyld udtrykket) at skide på det forhåbentligt seriøse forudgående standardiserings arbejde i gruppen.

Mvh, Søren

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere