Microsoft bekymret for dansk dommerudnævnelse

I morgen vil Folketinget formentligt vælge, hvem der skal stå for undersøgelsen af implementeringen af åbne standarder i det offentlige.

Et flertal i Folketinget ønsker, at videnskabsminister Helge Sander (V) sætter nogle konkrete krav til, hvad Konkurrencestyrelsen skal undersøge omkring den konkurrencemæssige situation i forbindelse med indførelsen af åbne standarder i det offentlige.

Konkret drejer det sig om, hvorvidt beslutningsforslaget B103, der netop omhandler de åbne standarder, på nogen måde flytter den dominans, som verdens største softwarevirksomhed Microsoft har på markedet i Danmark.

Og netop denne mere eller mindre skjulte dagsorden vækker bekymring i Microsofts danske hovedkvarter i Hellerup nord for København. Blandt andet har det været fremme, at EF-dommeren Bo Vesterdorf, der har været centralt placeret i de domme, som EF-domstolen har afsagt over Microsoft for misbrug af dominerende markedsposition, skulle stå i spidsen for undersøgelsen.

»Vi håber meget, at politikerne vil fortsætte den danske tradition med at tage hensyn til, at undersøgere er både habile og uvildige, men når jeg ser på, hvad der har været fremme, så kan jeg da godt blive lidt bekymret,« siger Jacob Schaumburg-Müller - direktør for strategi og politik i Microsoft Danmark til Version2.

Han er dog sikker på, at når det kommer til stykket, så vil politikerne sikre sig, at det også bliver tilfældet.

»Jeg har grundlæggende tillid til, at hvis det overhovedet bliver aktuelt, at politikerne vil tage højde for, at det bliver en person, der både er habil og uvildig,« siger Jacob Schaumburg-Müller.

Hidtil har Helge Sander afvist at blande sig i, hvad Konkurrencestyrelsen skulle undersøge, men et flertal af partierne i Folketinget mener alligevel, at spørgsmålet skal behandles i Folketinget.

Derfor har de stillet en forespørgselsdebat, der er berammet til i morgen, hvor et flertal af partier kan pålægge ministeren, hvad en given undersøgelse skal indeholde.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Christian Nobel

Er man inhabil, fordi man i EU regi har sat sig ind i forholdene, og derfor har en faglig indsigt?

Eller er MS' definition på en der er habil og uvildig en man ved man kan købe på samme måde som Dansk Standard?

/Christian

 • 0
 • 0
#2 Martin Kofoed

Når en Microsoft-direktør for strategi og politik (kan vist uden videre oversættes til "Spin- og Lobbydirektør"?) er bekymret, kan det vel bruges som et solidt signal om, at nogle politikere har fat i den lange ende.

Eller er det meningen, vi alle skal rykke sammen og støtte MS i den svære tid, samt lægge pres på politikerne? :-)

 • 0
 • 0
#5 Peter Mogensen

... fik Microsoft lige kaldt dommeren i appelsagen om EU-dommen for korrupt ??? ... eller læser jeg det bare forkert?

Siger han ikke i ret utvetydige vendinger at han mener at Bo Vesterdorf er inhabil og partisk?

 • 0
 • 0
#7 Nikolaj Larssen

Nu ligger der jo ikke nødvendigvis en korruptionsanklage i at kalde Bo Vesterdorf inhabil. Et i øvrigt meget validt punkt i denne sag. Men hvis det nu var Google eller Linux der havde meldt det samme ud, ville røsterne på dette forum også ganske givet have støttet dem i deres anklage.

 • 0
 • 0
#8 Christian Nobel

Men hvis det nu var Google eller Linux der havde meldt det samme ud, ville røsterne på dette forum også ganske givet have støttet dem i deres anklage.

Ehh undskyld men ved du overhovedet hvad du ævler om - der er ikke noget firma der hedder Linux!

Og jo, hvis Google havde udvist urent trav, så tror jeg ikke der ville være den store sympati at finde herinde.

/Christian

 • 0
 • 0
#9 Lars Hansen

Nu har der jo også været andre navne i spil end Bo Vesterdorf. Morten Messerschmidt skulle f.eks. også nævnt bragt professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik og professor Peter Mølgaard fra Økonomisk Institut (begge fra CBS) som mulige emner. Så det er ikke nødvendigvis Bo Vesterdorf der sigtes efter, selvom han selvfølgelig ikke ligefrem er Microsofts kop the.

Og nej - at være inhabil eller ikke at være uvildig, er altså ikke det samme som at være korrupt. Men bortset fra det, så tror jeg at Bo Vesterdorf ville være et godt valg.

 • 0
 • 0
#10 Peter Mogensen

.. jeg ved godt at inhabil og partisk ikke er det samme som korrupt ... men det er på vej derhen af. Specielt da Bo Vesterdorf jo ikke i forvejen er relateret til nogen af Microsofts konkurrenter. Hvor skulle han så få sin inhabilitet/partiskhed fra?

 • 0
 • 0
#15 Mads Nygaard

Nu har jeg ikke sat mig voldsomt meget ind i sagen ved EU, men hvis Bo Vesterdorf tidligere har fundet frem til, at Microsoft er en monopolistisk lovovertræder, så kan der i høj grad stilles spørgsmålstegn ved hans habilitet rent juridisk. Dommere er også kun mennesker, og hvis den nye undersøgelse falder ud imod Microsoft, så vil det være med til at bekræfte, at B.V. havde ret i sin dom, mens det modsatte kunne antyde, at han tog fejl. Af den grund er han selvfølgelig inhabil uanset kompetence. Man kan mene hvad man vil om Microsoft, men man kan ikke begrænse deres rettigheder, bare fordi de er Microsoft.

 • 0
 • 0
#16 Ebbe Holleris Petersen

Vil det sige at hver gang en person/virksomhed anklages for noget så skal de stilles over for en ny dommer, fordi en dommer som tidligere har dømt dem ikke er upartisk? Jeg forventer da at dommere er professionelle og forholder sig til beviserne i den aktuelle sag, uanset hvad de evt. tidligere har dømt nogen for. Hvordan i øvrigt med en dommer som tidligere har frikendt nogen for noget - kan han heller ikke være dommer i en ny sag - jeg kan godt have min tvivl om hvorvidt Microsoft ville have været bekymret hvis det havde været tilfældet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere