Microsoft bekræfter: Edge-browser bliver uden Silverlight-understøttelse

ActiveX-baserede plugins vil ikke blive understøttet i Microsofts nye Edge-browser, og det betyder også, at firmaets egen videoafspilningsplatform Silverlight ikke vil være understøttet. Silverlight vil dog fortsat kunne bruges af IE 11-brugere.

Microsoft gør hovedrent og rydder op i forældede software-platforme med den nye Edge-browser. Den kommende standard-browser i Windows 10 vil således ikke komme til at understøtte firmaets egen multimedie-platform Silverlight.

Det skriver Windows Central.

Læs også: Microsoft dropper ActiveX i Edge-browseren

Microsoft har tidligere annonceret, at firmaet med den nye webbrowser ville droppe ActiveX-teknologien, og det kommer altså også til at omfatte Silverlight, som Microsoft også selv tilskynder indholdsleverandører til at gå væk fra.

I stedet bør man begynde overgangen til HTML5-baserede teknologier til sit grafisk tunge webindhold, skriver firmaet i et blogindlæg. Microsoft vil dog fortsætte supporten af Silverlight, som fortsat vil være understøttet i Internet Explorer 11.

Læs også: Microsoft: Du skal stadig dobbeltklikke på det blå 'e'

Redmond-firmaet understreger dermed, at udrulningen af Windows 10 ikke nødvendigvis betyder, at sites, der stadig bruger Silverlight, vil gå helt i sort for millioner af Windows-brugere, da IE 11 også vil være præinstalleret i den nye Windows-udgave.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Rune Jensen

Som MS laver. Klart de kan ikke fjerne det fra dag ét. De ville blive myrdet af utilfredse brugere. Men at fjerne den helt i en helt ny browser, som er lanceret som en selvstændig browser, det er fint. For sikkerheden hvor ActiveX var en kæmpe udfordring og for cross platform kompatibilitet i hjemmesider som følger W3C standarderne, hvor Silverligt sammen med Flash og Java iøvrigt er "udskud" og "aparte".

For en enkelt gangs skyld vil jeg ikke rakke ned på MS for hvad de gør. Det er helt rigtigt set.

Det var så heller ikke heeeelt en nyhed, da tendensen imod det har været der siden IE10 eller deromkring. Men stadig godt.

Så mangler MS bare at implementere whitelisting, og her kunne de kigge på, hvordan Chrome gør det. Med mindre de vil gå hele vejen og hyre folkene bag NoScript...

 • 2
 • 0
#6 Carsten Olsen

Det er rart at se Microsoft komme ind i kampen igen. Måske vi inden for de næste 2 år ser Microsoft ligefrem blive først med nye teknologier indenfor HTML5.

Eller måske en ny åben teknologi, hvor deres dygtigste programmører vil fører an, i et åbent community. Så vil folk selv tilvælge "lock-in frit" Windows.

 • 0
 • 1
#8 Carsten Olsen

Hvis man kombinerer din CW2002 artikel med realiteterne i jernet 2015 kan man lave følgende liste:

Jubii: Taber. (er der overhoved nogen der kan husker dem ? Ja de Tabte i retten) Internet_Explore: taber. (IE6 har givet stor næring MS had) Martin_Thorborg: taber. (Hvem er han?)

Edge: Vinder (MS har hermed bevist at de 2014-2015 kan lave noget der virker)

Så alt i alt sker retfærdighed fyldest, på længere sigt. Status 2002 var un et delresultat. 2015 er osse kun et delresultat. 2040 ? Hvem ved ?

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Ja mest glædeligt for Microsoft selv. Her i 2015 forlanger folk at tingene bare virker i browseren. Ellers skifter de bare til en anden browser der virker.

Da absolut ikke kun for MS's egen skyld, men ligeså meget for at det er en kæmpe fordel når man udvikler webapplikationer at man kan være sikre på at målgruppens browsere rent faktisk har en god HTML understøttelse.

Og det der med at "folk bare skifter browser" er noget nonsens, af forskellige grunde, enten fordi folk i det store hele er tilfreds med den browser de nu en gang har fået med på deres computer/tablet/telefon, hvor de så vil konkludere at den fine, 100% standardoverholdende, HTML5 applikation man har lavet er noget bras, fordi deres browser ikke viser den korrekt.

Eller fordi folk er underlagt diverse firma regler, som gør at de ikke "bare lige" kan få lov til at installere noget som helst på deres computere.

Så det vil så afgjort være i alles interesse hvis MS går aktivt ind for at overholde standarder - det vil også have den fordel at de andre browserproducenter ikke henfalder til selvfedme.

 • 0
 • 0
#13 Rune Jensen

Sådan fungerer W3C's HTLM5 rekommandationer altså ikke!

Jeg er faktisk ikke sikker på længere, hvordan det fungerer. Det hele skal gå så fandens hurtigt, så nogle understøtter én ting (f.eks. position: sticky https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/position ) - og helt native - mens andre fokuserer på input types - helt native - og andre igen, de lægger ind hvad de nu finder bedst, men med prefixes. Ligner total tilfældighed..

Det bliver ikke bedre, når man kigger på Javascript... RequestAnimationFrame...?

Burde virke i i hvert fald Firefox, men failer fælt hos mig...

Nå, whatever... Men jeg tror nu altså, at dem, som har en finger på pulsen på mobilmarkedet også har en anelse mere at sige omkring HTML5 standarderne.

Det sker jo først og fremmest via de forskellige under-standard-organisationer, som supporterer Android, og som har en interesse i, at visse tags gør visse ting på "den rigtige måde".

Men ellers behøver man jo ikke kigge længere væk end på standard HTML5-tags som

<

header>

<

footer> og som alle kom til verden udfra en analyse af Googles indeksering over hjemmesider, og hvilke id's som var mest brugt til diverse DIVs.

Måske ikke helt klart skrevet... men hvis man har "magt" i søgeverdenen og "magt" i mobilverdenen, så tror jeg ens "evne" til at påvirke standarderne er lidt højere generelt. Eller med andre ord... hver enkelt browserfabrikant taler ikke med lige stor vægt.

Hvad jeg ville ønske, ville være, de da for f... kunne indføre det SAMME alle sammen og gøre det "i takt", og ikke forskellige bidder af standarden alle sammen. Det kommer til at vare en evighed, før det hele er synkront.

 • 0
 • 1
#14 Rune Jensen

Ja, hurra! Det var sådan, de vandt browser krigen i 90'erne. Det blev så dejligt ment for Martin Thorborg at vælge Internet Explorer fremfor Netscape Navigator.

Ja, bare udskift IE6 med Chrome, deri er forskellen.

"Brugere af Google Chrome ligger nu på 99% af browsermarkedet. Det er muligt, det er et kontroversielt valg fra vores side, men for fremtiden vil [indsæt website] kun understøtte Googles teknologi. Det kan simpelthen ikke betale sig andet for os."

Oh, the irony!

:-/

 • 0
 • 1
#15 Christian Nobel

Jeg er faktisk ikke sikker på længere, hvordan det fungerer. Det hele skal gå så fandens hurtigt, så nogle understøtter én ting (f.eks. position: sticky https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/position ) - og helt native - mens andre fokuserer på input types - helt native - og andre igen, de lægger ind hvad de nu finder bedst, men med prefixes. Ligner total tilfældighed..

Du har stadig ikke rigtig forstået hvordan det fungerer - der er rigtig mange medlemmer af W3C, herunder browserproducenterne som MS, Mozilla, Google et al, og de bliver i fællesskab enige om nogle rekommandationer som lægges ud, først som kladde, og på et tidspunkt ophæves til deciderede standarder.

At så browserfabrikanterne efterfølgende hver især kun vælger at implementere delmængder er svært at undgå - men der er ingen undskyldning for ikke at følge standarderne/rekommandationerne, og at opfinde noget der ligger udenfor er i hvert fald utilgiveligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere