Microsoft barsler med gratis antivirus

Morro bliver navnet på Microsofts gratis malware-beskyttelse, som snart kommer i en beta-udgave. Produktet er rettet mod privatbrugere, men virksomheder må gerne være med.

Microsoft arbejder på at tilbyde privatbrugere en gratis sikkerhedsløsning med grundlæggende malware-beskyttelse. Virksomheden oplyser, at den kommende antivirus-software med navnet Morro vil beskytte mod virus, spyware, rootkits og trojanske heste.

Morro vil snart blive frigivet i en beta-version og vil blive lanceret endeligt i løbet af andet halvår, lyder de ikke specielt præcise tidsplaner fra Microsoft.

Ifølge pressemeddelelsen vil Morro blive designet til at kunne bruges på selv low-end computere med begrænset harddiskplads, båndbredde og processorkraft. Samtidig annoncerer Microsoft, at den hidtidige betalingsløsning Windows Live Onecare stopper med udgangen af juni.

»Kunder i hele verden har fortalt os, at de har brug for omfattende og vedvarende beskyttelse mod nye og eksisterende trusler, og vi tager denne bekymring alvorligt,« udtaler Amy Barzdukas, online services-direktør i Microsoft i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at tiltaget er nødvendigt i en verden, hvor salget af pc'er kun overgås af antallet af nye malware-trusler.

Morro bygger på Microsofts eksisterende Malware Protection Engine og giver samme grundlæggende malware-beskyttelse, som den, der tilbydes via Microsoft's virksomhedsløsninger,. Morro kommer dog tilsyneladende ikke til at konkurrere mod de store sikkerhedsleverandører som for eksempel Symantec og McAfee.

Morro vil blive tilgængelig som en stand-alone download til Windows XP, Windows Vista og Windows 7.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (34)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Kunder i hele verden har fortalt os, at de har brug for omfattende og vedvarende beskyttelse mod nye og eksisterende trusler, og vi tager denne bekymring alvorligt

Lad og tage bil-analogien een gang til.

Jeg producerer en bil, og køberen skal derefter selv rekvirere nye bremser, for at den virker efter hensigten ? !?? !

Microsoft, fiks problemet, istedet for at lappe på det

 • 0
 • 0
#5 Henrik Jensen

Jeg producerer en bil, og køberen skal derefter selv rekvirere nye bremser, for at den virker efter hensigten ? !?? !

Nu bliver meget Malware jo installeret ved at brugeren lokkes til selv at installere det.

Så i den sammenhæng vil analogierne jo nærmere være

 • Nogen lokker dig til at fylde forkert brændstof på din bil blot for at skade den (malware)

 • Nogen lokker dig til at installere bilalarm + centrallåssystem som de faktisk her en universal afbryder/nøgle til for at kunne få uberettiget adgang (backdoor)

 • Nogen lokker dig til at installere en autoradio som rent faktisk har en indbygget mikrofon og radiosender så man kan overvåge hvad der snakkes om i bilen (spyware)

 • Nogen lokker dig til at opdatere din GPS med ny software/kort men som også bevirker at den nu hvert minut viser dig 5 sekunders reklamer i stedet for kortet (adware)

Grunden til at vi ikke har det store behov for beskyttelse mod ovenstående i vores biler er fordi at det nok sker meget sjældent, men ikke fordi at det ikke kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0
#7 Anders Olsen

Nogen lokker dig til at fylde forkert brændstof på din bil blot for at skade den (malware)

Ikke på min bil. Diesel og benzin har forskellig diameter på pumpepistolen. Men hvis bilen er designet forkert, er det selvfølgeligt en mulighed.

 • 0
 • 0
#8 Henrik Jensen

Ikke på min bil. Diesel og benzin har forskellig diameter på pumpepistolen. Men hvis bilen er designet forkert, er det selvfølgeligt en mulighed.

Men, hvis der er nogen der har puttet diesel eller for den sags skummetmælk i benzin tankene, så vil du jo stadig fylde det forkerte på (hvis altså jeg antager at du har en benzin bil). Din sikkerhed består i at du har tiltro til at når der står benzin på pumpen og når den har den rette diameter så kommer der nok også benzin ud af den.

Det er ikke forskelligt fra at når folk finder et stykke software på nettet og har tiltro til at softwaren er det den udgiver sig for at være og ikke noget helt andet eller måske bare har noget andet vedhæftet som lige sniger sig ind samtidigt.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Lund Stocholm Blogger

Kim,

Microsoft, fiks problemet, istedet for at lappe på det

Et eller andet sted er det imo lang mere alvorligt, at Microsoft nu kan udnytte deres dominante markedsposition på OS-markedet til at opnå en (stor) del af markedet for AV-produkter også.

Det virker lidt som "MediaPlayer/RealMedia" om igen.

 • 0
 • 0
#13 Anders Olsen

Men, hvis der er nogen der har puttet diesel eller for den sags skummetmælk i benzin tankene, så vil du jo stadig fylde det forkerte på

Haha.. Ja, og det er jo nok her bil-analogien endnu engang må se sig håbløs. Men hvis jeg alligevel skal forsøge at følge den, så ligger forskellen nok i hvor nemt det er at spoofe en email addresse kontra en Statoil-tankvogn med dertilhørende chauffør, kvitteringer, schedule osv.

 • 0
 • 0
#14 Erling Klingberg Jensen

Hvorfor er Microsoft blevet så stor? Den nærmeste konkuret på pengetanken jeg kan finde er Jorkim von And. Jeg medgiver at det egentlig er uhyggelig med så store firmaer, og trods kæmpebøder vokser foretagenet stadigt. Det er vel ikke fordi det er gode programmer:-) Jeg håber at Microsoft gratis antivirus er godt. Men "hanen" vi tapper vores data fra indeholder virus, spyware, rootkits og trojanske heste og hvad det nu hedder, hvordan får vi forurening i hanen væk? lige nu renser vi jo det der kommer ud, men hvad med at der kun var rene vare i vores "hane". Der skal nok en kraftig internatonal lovgivning til for at stoppe/forminske forbrydelserne. Som det er nu er der masser af suspekte lande, kap forbindelsen til de forbryderstater der tillader den slags trafik, så ville der ganske afgjort ske noget.

 • 0
 • 0
#15 P P

Et eller andet sted er det imo lang mere alvorligt, at Microsoft nu kan udnytte deres dominante markedsposition på OS-markedet til at opnå en (stor) del af markedet for AV-produkter også.

Som bruger vil jeg da rigtig gerne havde et godt AV software præ-installeret. Og stop nu det evile-microsoft-monopol whining...

Du vil måske havde jeg skal installere det fra en eller anden tilfældig website?

 • 0
 • 0
#16 Jesper Lund Stocholm Blogger

Christian,

Og stop nu det evile-microsoft-monopol whining...

Det drejer sig jo ikke om "whining" men om, hvorvidt det er godt for markedet (og prisfastsættelsen på det), at det allestednærværende Windows nu også leveres med et AV-program.

Jeg synes sådan set, at det er fint, at Microsoft laver et AV-produkt, men jeg er ret meget imod, at det leveres med installationen af Windows. Det bør i stedet hentes aktivt på microsoft.com . Dermed sikres konkurrenterne en reel mulighed for at levere et alternativ.

IE og WMP er jo klare eksempler på, at leveres et værktøj med Windows, så er det dette program, som de fleste brugere vil anvende.

... men det giver måske ikke de bedste vøærktøjer i den sidste ende.

 • 0
 • 0
#17 Jarle Knudsen

Oh... My... God... Hvem er du hvad har du gjort med Jesper? :O)

Plejer du ikke at være meget pro-Microsoft? O_O

Det må være det mest fornuftig indlæg jeg har læst på længe! Kunne ikke være mere enig i!

Sagen har intet med "whining" at gøre. Det er blot et firma der foretager sig noget ulovlig. Noget de er faktisk blevet dømt for adskillige gange!

 • 0
 • 0
#19 P P

Sagen har intet med "whining" at gøre. Det er blot et firma der foretager sig noget ulovlig. Noget de er faktisk blevet dømt for adskillige gange!

Det lyder nu temlig meget som whining;

Et eller andet sted så er jeg som almindelig forbruger ligeglad med monopol eller ej; Jeg betalte gladeligt prisen for Vista da det udkom.

Der er et hav af alternative operativ systemer, jeg kunne havde installeret MINIX hvis det var det jeg var til. Men det er jeg ikke, så hvorfor kan jeg ikke få en ganske udemærket browser (IE explorer) samt et preinstalleret antivirus program fra Microsoft selv?

Hvorfor skal jeg præsenteres for en valgmulighed jeg alligevel ikke orker tage stilling til? Nej jeg gider ikke prøve et eller andet tilfældigt stykke gratis software, og jeg orker heller ikke at høre om at jeg kan få en standard-compliant-browser.

Jeg vil havde min IE explorer og aller helst et præinstalleret antivirus program fra Microsoft.

 • 0
 • 0
#21 P P

Ok.Point taken.

Men et eller andet sted er selv ideen om at Microsoft ikke selv må distribure brugbart software med deres eget Operativ System lidt latterligt.

Hvis jeg vil så havde jeg nok installeret MINIX eller et LINUX baseret OS.

 • 0
 • 0
#23 Peter Stricker

Nej, det har intet at gøre med, om brugerne tvinges til at betale for IE ved køb af Windows. Det handler derimod om at Microsoft laver to forskellige produkter - operativsystem og webbrowser. De har en dominerende markedsandel på markedet for operativsystemer, og denne dominans må de ikke udnytte til at opnå dominans på markedet for webbrowsere.

EUs opgave er ikke at beskytte den enkelte forbruger mod at anvende Windows og IE sammen, men at beskytte de forbrugere der ønsker at nøjes med det ene eller ingen af Microsofts produkter. Dette mål forsøger EU at nå ved at kæmpe for lige vilkår for alle producenter af webbrowsere.

 • 0
 • 0
#24 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Jarle,

Oh... My... God... Hvem er du hvad har du gjort med Jesper? :O)

Plejer du ikke at være meget pro-Microsoft? O_O

Næeh - det synes jeg da sådan set ikke - men du laver nok den fejl, at du forveksler "pro-OOXML" med at være "pro-Microsoft".

... men det skal du ikke være ked af - du er ikke den første.

 • 0
 • 0
#25 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Men det er jeg ikke, så hvorfor kan jeg ikke få en ganske udemærket browser (IE explorer) samt et preinstalleret antivirus program fra Microsoft selv?

Det er jo fordi det potentielt set kan ødelægge markedet, hvis et firma med en dominerende markedsposition pludseligt begynder at tilbyde et nyt produkt gratis. I IT-verdenen er der jo masser af eksempler på dette og specielt i relation til Microsoft.

 • Software firewalls Som nogen måske kan huske, så var der engang et frodigt marked for software-firewalls (bla. ZoneAlarm etc). "Dengang" var det serious business at have sådan en installeret, for Windows var hullet som en si. Men fra Windows XP SP2 blev den nu leveret med en firewall indbygget - og siden er markedet reelt forsvundet.

 • Internet browser Jeg tror ikke, at nogen sandrueligt vil påstå, at IE3 var bedre end Netscape 3, men da Microsoft begyndte at levere IE gratis med Windows, blev de sidste nagler slået i NN's ligkiste. Den kunne simpelthen ikke konkurrere med et (dårligere) produkt, der blev leveret med maskinen.

[i](at jeg så med lige netop browser-problematikken mener, at Opera forsøger at få EU til at kompensere for deres manglende evne til at producere programmer, som brugerne vil anvende, er lidt et sidespring)[/i]

 • Multimedie Nu er området/historikken for multimedie-afspillere lidt speget, for Microsofts konkurrenter på dette marked (RealMedia specielt) leverede generelt nogle forfærdelige programmer, men der er ingen tvivl om, at grunden til at WMP er defacto-afspiller på Windows-platformen, er at den leveres med Windows og pushes via WindowsUpdate.

 • AV-programmer Ja, frygten her er jo, at det som tidligere vil smadre et blomstrende marked, hvis den dominerende spiller begynder at levere en gratis udgave af programmet.

Derfor drejer det sig ikke om at genere dig som bruger - på den korte bane. Det drejer sig om at sikre et marked med konkurrence, da dette - på den lange bane - vil give dig de bedste, billigste og mest innovative produkter.

 • 0
 • 0
#26 Anonym

Jesper,

Der mangler et punkt !

 • Kontorpakker Ved ikke om du vil påstå at første version af Word teknisk set var bedre end f.eks. Wordperfect ? Men, med spin og ufine metoder, er det lykkedes Microsoft at få vedtaget en unødvendig standard for lagring af dokumenter (OOXML), at dermed gøre livet surt for konkurrenter. De har derved en fortsat defacto-kontorpakke, som det bliver meget at bide sker med.
 • 0
 • 0
#27 P P

OOXML er en åben standard godkendt af ISO+IEC så det er bare at kode derud af. You asked for it... you go it!

Som du selv er inde på så har de forsat en defacto-standard kontor pakke suite, det havde det vel egentlig også unden ISO/IEC stemplet.

Det undre mig iøvrigt at netop de nævnte markeder, antivirus, HTML fortolkere, mediaplayers har brug for politikkerenes hjælp til at få penge i kassen. Hvis det var sunde forretninger og virkelig så innovative og billige produker, ville forbrugere så ikke vælge dem frem for noget evile-microsoft-junk?

Microsoft laver udemærkede produkter, de starter ofte fra en svag position men efter et par release cycles er selve deres produkt (ufine metoder eller ej) ret godt.

Når det gælder ufine metoder så er Microsoft bestemt ikke de eneste, og så sandelig langt fra de væreste!

Tag eksempelvis Sony. Deres PS3 platform er så gennem kontrolleret at stasi nærmest minder om et grønspætte korps. En development kit koster 7500 Euro, i forhold til Microsoft XNA framework som er gratis. Selv hvis man køber en Sony development kit så skal det igennem en Sony process, Sony diktere hvem og hvad der kommer på deres platform!

Tag Apple, de kontrollere ligefra platform til selve distrubutionen af software. iPhone udvikling er så lukket land som noget kan være.

 • 0
 • 0
#28 Anonym

Christian,

Jeg har hverken Google, Apple eller Sony som forbillede, og hader ikke Microsoft.

Det jeg ikke bryder mig om, er når den firmaer basere deres forretning på at lukke sig og forsøge at udelukke andre...

Du har fuldstændig ret Microsoft er bestemt ikke de eneste, jeg mener dog, at de klart er de værste !

Microsoft laver udemærkede produkter, de starter ofte fra en svag position men efter et par release cycles er selve deres produkt (ufine metoder eller ej) ret godt.

Kan du nævne 3 produkter som Microsoft har lavet, jeg mener fået ideen til og udviklet fra bunden ?

Det Microsoft er eminente til, er markedsføring, samt udnyttelse af total dominans på markedet for operativsystemer på desktoppen...innovation, det er noget de køber/kvæler !

At der findes andre med blakket moral, retfærdiggør ikke Microsofts ufine metoder !

 • 0
 • 0
#29 P P

1) DirectX + XNA 2) Microsoft Visual Studio 3) C# .NET

Innovation er noget de kvæler? Hmmm hvis en HTML fortolker er toppen af innovation så er Software Engineering så sandelig død og begravet.

Men jeg orker egentlig ikke kinder-egg diskussionen selv om jeg er sikker på at du kan finde 3 gode grunde til at jeg skulle blive ved. Tak for debatten ;-)

 • 0
 • 0
#30 Anonym

Christian,

Hvis DirectX, XNA, Visual Studio og C#.NET er bedste bud på innovative produkter, så syntes jeg du skal spise kinder-ægget med en tude-kiks.

Fællesnævneren for de tre produkter er, generelt betragtet, at de ikke er særlig nyskabende og primært medvirker til at udbygge og fastholde udviklere til een platform. Produkter udviklet vha. disse værktøjer kan afvikles på een platform.

Det harmonerer ikke ligefrem med Microsofts nye åbne linie ?

Selv tak for debatten ;-)

 • 0
 • 0
#31 P P

Kim Udklit, du kan næsten ikke være software udvikler? Jeg tvivler ærlig talt på du nogen sinde har skrevet en ærlig line C kode. Tager jeg fejl så undskyld.

For din snak om platform lyder mere og mere som at dit fokus er på den 1% som Linux brugerne udgør af det samlede PC markedet. Ikke som en udvikler der som det mindste kunne anerkede når han ser noget smukt og godt.

Det med den åbne linie, er jeg personligt ligeglad med. Platformen er åben for mig som udvikler. Ikke som hos Sony, eller Apple.

iPhone er Objective-C, med en special udgave af OpenGL-ES. Så ikke engang OpenGL API kan anvendes direkte. Den anvender ARM processer så igen her skal du enten hånd kode eller købe særlig biblioteker for at udføre algebra operationer på en effektive måde.

Åben platform... phew

Sony PS3 er endnu være. Her har du en sær udgave af OpenGL ES + en skov af særlige chip dele der kræver en særlig tool pipeline. Sony køre et særligt GameOS, du kan installere hvad som helst oven på men det kommer til at køre igennem en HyperVisor altså WindowXP/Linux vil ikke få adgang til hw direkte.

Åben platform phew ....

Hvad mener du når du siger platform? Hvad er det helt præcist? Er det Linux og kun Linux, hmm men det er jo 1% af PC markedet.

 • 0
 • 0
#33 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Kim,

Kan du nævne 3 produkter som Microsoft har lavet, jeg mener fået ideen til og udviklet fra bunden ?

Kan du nævne et eksempel på sådan et softwareprodukt?

Jeg tror umiddelbart, at det vil være svært at finde et softwareprodukt fra Microsoft. Deres tilgang til softwareudvikling har jo mere snert af "evolution" end "revolution" - forstået på den måde, at Microsoft excellerer i "forfining" og "videreudvikling" af eksisterende idéer og teknologi.

De bruger dog et anseeligt milliardbeløb på forskning i både Redmond, Cambridge og støtte til forskning andre steder, men denne forskning har mere natur af "grundforskning" der ikke umiddelbart synes at kunne anvendes direkte i markedet.

(jeg skal dog ikke kunne afvise, at der er sluppet et produkt eller to direkte på gaden fra den front)

:o)

 • 0
 • 0
#34 Erik Jacobsen

"...ville forbrugere så ikke vælge dem frem for noget evile-microsoft-junk?" ... "ufine metoder eller ej"

Det er ulovlige metoder efter et par domme, hvor det (kort sagt) er Microsoft der udnytter en monopollignende status på et område til at opnå monopol på andre tilstand. Kan vi ikke blive fri for at omtale det på den der gummi-uld-fud-måde: "ufine metoder" ?

"...så er Microsoft bestemt ikke de eneste, og så sandelig langt fra de væreste!" ... men de er blevet dømt for at overtræde lovgivningen (i nogle dele af verden):

"Tag eksempelvis Sony." Sony må gøre hvad de vil - de har ikke en monopollignende status. Hvorfor skal de blandes ind i den diskussion?

"Tag Apple," Apple må gøre hvad de vil - de har ikke en monopollignende status. Hvorfor skal de blandes ind i den diskussion?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere