Microsoft anlægger næppe patentsag over Linux

Microsoft har intet at vinde ved at gå i retten over de patenter, som selskabet hævder, open source-software krænker.

Softwaregiganten Microsoft ser ud til at være ude på at ryste med sablerne over for de kunder, som kunne finde på at droppe Microsofts softwareprodukter til fordel for open source-alternativer.

Men reaktionerne på Microsofts udmelding søndag om, at open source krænker 235 Microsoft-patenter, er enslydende: Microsoft har intet at vinde ved at gå hele vejen til domstolene med et patentkrav.

»Hvis Microsoft havde held til at få tilkendt alle de penge, der cirkulerer i open source-miljøet, så ville de få indkrævet færre penge, end de ville have brugt på det,« siger analytiker Al Gillen fra analysefirmaet IDC til Redmond Mag.

Microsoft vil desuden næppe gå efter den enkelte open source-bruger eller virksomhed, da de fleste af disse også enten allerede er eller kunne blive kunder hos selskabet. Et sagsanlæg vil næppe være gavnligt for forholdet til en kunde.

»Jeg tror, det mest handler om marketing end noget andet. Hvis du virkelig mener sådan noget alvorligt, så sætter du dig ned og fortæller open source-brugerne, hvilke patenter det drejer sig om, eller også sagsøger du dem,« siger advokat med speciale i ophavsret Mark Wine fra firmaet McDermott Will & Emery til InfoWorld.

Det er ikke første gang, Microsofts topledelse hævder, at open source krænker Microsofts patenter. I 2004 kom direktør Steve Ballmer således med en lignende udmelding, skriver eWeek.

Den eneste udvikling er, at Microsoft er blevet en anelse mere specifik og har udpeget, hvor mange patenter selskabet mener, at open source krænker inden for Linux-kernen, den grafiske brugerflade, OpenOffice og e-mailklienter.

Selvom Microsoft har fået tilkendt et patent, er der ingen garanti for, at selskabet vil få opretholdt patentet, hvis det kommer til en retsag.

»At hævde en krænkelse af et uprøvet patent er vidt forskelligt fra at gøre det med et patent, der er prøvet i retten,« siger direktør Jim Zemlin fra Linux Foundation til InformationWeek.

Siden Steve Ballmer i 2004 raslede med patentsablen, er flere Linux-distributioner blevet kørt i stilling som desktop-alternativer til Windows, ligesom Microsoft kan føle sig truet af den kommende version 3 af open source-licensen General Public License og dens formuleringer omkring softwarepatenter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Mikkel Høgh

Get the facts er da meget passende her, Christian. Det er jo også navnet på Microsofts overdrevet løgnagtige reklamekampagne - den hvor de forsøger at underbygge deres påstande om at Linux har en højere TCO end Windows 2003 ved at sammenligne en Linux mainframe og en mindre Windows 2003 server...

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere