Microsoft angriber kommune for at vælge Openoffice

Det eneste problem, der har været ved at skifte til Openoffice i skolerne i Lyngby, er Microsofts 'støj' i medierne, siger it-chef. Microsoft anklager i et læserbrev kommunen for at forringe undervisningen.

Alt er gået godt, efter at alle skoler i Lyngby-Taarbæk kommune skiftede Microsoft Office ud med Openoffice. Men der har været ét problem, nemlig reaktionen fra Microsoft, skriver Business.dk.

»Vi har ikke haft problemer, på nær Microsofts støj i lokalpressen med blandt andet et åbent brev til borgmesteren,« siger it-chef Jens Kjellerup til avisen.

I det åbne brev, som blev bragt af lokalavisen Det Grønne Område, skriver teknologidirektør hos Microsoft, Jasper Bojsen, at beslutningen 'pålægger lærere, elever og forældre unødigt besvær samt forringer it-understøttelsen i læringen.'

Desuden mener han, at Openoffice er et ringere produkt, og at det i det store billede er billigere at bruge Microsoft Office, selvom man her skal betale for en licens.

»En skole køber jo heller ikke en matematik bog, der ikke opfylder pensumkravet eller de pædagogiske krav med det ene argument, at bogen er billigere,« skriver Jasper Bojsen til borgmesteren og kommunens borgere.

Jens Kjellerup deler ikke Microsofts opfattelse. Tværtimod er det gået som smurt at skifte til Openoffice, der også har den fordel, at alle elever gratis kan bruge samme kontorpakke derhjemme som i skolen.

Skoleeleverne har hurtigt taget den gratis kontorpakke til sig, og alle de gamle Excel-regneark med matematikopgaver er uden ballade blevet hevet ind i Openoffice, fortæller han. Planen er nu også at installere Openoffice hos alle ansatte i kommunens administration, ved siden af Microsoft Office.

Læs brevet fra Microsoft via fanebladet 'eksterne links' herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (66)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Peter Mogensen

Du er jo nærmest analogimester. Må vi høre hvad det er for et pensumkrav eller pædagoisk krav som Microsofts produkter opfylder, men OOo ikke gør?

Hvad er det de skal lære, som du gerne vil lære dem?

 • 0
 • 0
Jonas Nyrup

Nu er det godt nok omkring fem år siden jeg forlod folkeskolen og integreringen af IT er nok forøget, men da jeg fik i folkeskolen, der kunne man da næsten klare sig med notesblok.
Det eneste punkt, hvor jeg umiddelbart synes Office er bedre end OpenOffice er stavekontrollen, men forhåbentligvis bliver det bedre med den nye åbne ordbog.

 • 0
 • 0
Christian Dias Løgberg

"Brug MS i skolerne, fordi det bruger de i gymnasiet og på uni" -> Brug monopolet, fordi de andre gør det.

Og hvordan kan MS være billigere end et gratis alternativ?

Og hvad er det lige for avancerede funktioner i MSO2007, som folkeskoleelever har så meget brug for?

I folkeskolen skal eleverne groft sagt skrive opgaver på nogle få hundrede ord (evt. indsætte lidt billeder), samt bruge de fire regnearter til matematik. De krav kan honoreres med wordpad + calc eller Google Docs. Jeg kan ikke se behovet for en tæskedyr kontorpakke?

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Du er jo nærmest analogimester.

Ja især hvis man lægger tryk på de fire første bogstaver - det er da i hvert fald der han lukker mest ud.

Hvad er det de skal lære, som du gerne vil lære dem?

At de skal deponere deres sjæl i Redmond.

/Christian

 • 0
 • 0
Kenn Nielsen

..skriver teknologidirektør hos Microsoft, Jasper Bojsen, at beslutningen ’pålægger lærere, elever og forældre unødigt besvær ..

Interesseant at MS anser det for "unødigt besvær" at skifte fra MSoffice til en åben standard...

K

 • 0
 • 0
Lars Hansen

MS er jo bare skidebange for at andre kommuner skal se lyset... De taber jo penge på det her...

De er her ikke for børnenes skyld - de er her for pengene.

Alt andet ham "Jasper" skriver er noget værre hø - erkend jeres nederlag og kom videre.

 • 0
 • 0
Anders Olsen

Ok, nu har jeg læst den :-) Den har jo den samme voldsomt høje underholdningsværdi som dine øvrige lignende indlæg om samfundets forfald ;-)

Du skriver;

[skiftet] pålægger lærere, elever og forældre unødigt besvær samt forringer it-understøttelsen i læringen.

? Kan du uddybe "unødigt besvær" og "forringelse"? Snakker vi om de samme danske unger, der kan skifte mobil-telefon-os og lære 1000-knaps fjernbetjeninger på milisekunder.

En skole køber jo heller ikke en matematik bog, der ikke opfylder pensumkravet eller de pædagogiske krav med det ene argument, at bogen er billigere.

Kan du ikke lige skitsere forskellen i opfyldelse af pensumkrav i hhv. MS-Office og OOo

Dagens folkeskoleelever og fremtidens medarbejdere skal kunne arbejde med tekst, billeder og lyd i en sammenhæng, hvor det ikke er teknikken som sætter begrænsninger for, om opgaven kan løses eller ej

Du mener at MS-Office er det bedste værktøj til manipulering af billeder og lyd?

Der er ganske vist ingen indledende licensudgifter til OpenOffice, men der er fortsat udgifter til vedligeholdelse og drift, som let overstiger licensen til Microsoft Office.[...]Ligeledes er Microsoft Office billigere i drift og vedligeholdelse.

Det må være en smal sag for dig, lige at komme med dokumentation?

Med andre ord er der færre omkostninger og mere værdi hele vejen rundt.

Så du mener, at de kommuner og institutioner der har sparet penge ved et skift bare er hammer-elendige til regning?

 • 0
 • 0
Jakob Damkjær

"Det er korrekt, at Microsoft Office koster en licens, men for denne kendte og forudseelige pris får brugerne til gengæld et bedre produkt, som er lettere at anvende til flere ting og som giver mindre bøvl. Ligeledes er Microsoft Office billigere i drift og vedligeholdelse. Med andre ord er der færre omkostninger og mere værdi hele vejen rundt.
Et amerikansk skoledistrikt (i Orange County) konkluderede i en lignende undersøgelse: "Hvis vi ikke underviser vores elever i at bruge den software som gymnasier, universiteteter, handelsskoler og erhvervsskoler bruger, sætter vi dem i en ugunstig situation." Distriktet valgte Microsoft Office."

EEEHhh hvad nu hvis vi bare underviste i hvordan man anvendte det værktøj man har for hånden til at levere en god opgave. Du ved lidt ligsom man viser eleverne i sløjd hvordan man slår med en hammer ikke bare en "ultra ekstra hammer fra OMO med plus".

Glad for min IT undervisning for mange der mere fokuserede på resultatet og hvordan man anvendte de muligheder man havde til at nå målet.

og der er ingen universiteter der ikke kan tage imod pdf, så det argument ryger lige ud af vinduet.

Men jeg kan godt forstå desperationen, for folkeskolen og gymnasierne har længe været et sted hvor microsoft kunne præge næste generation til at blive gode små microsoft brugere.

Dusuden så ville jeg meget gerne se hvordan der er højere driftsomkostninger ved en fil server hvis man lægger et ODF dokument på den modsat et microsoft office dokument på den. Eller er det mail serveren der tager skade ved at sende et odf dokument ?

please please please med sukker på vis mig det... og helst med uvildig dokumentation til at bakke det op... for at ta en microsoft ansats ord for at microsoft virkelig er det bedste og billigeste er lidt som at sætte ræven til at vogte høns...

 • 0
 • 0
Anonym

Jasper er, efter min mening, med udfald som dette selv med til at bryde Microsoft-monopolet i folkeskolen!

Stort, bedste nyhed i meget lang tid !

Fantastisk, at en teknologidirektør, leverer så tåbelig en argumentation !

 • 0
 • 0
Nick Frederiksen

Som mange skriver:
"Folkeskole børnene laver jo intet, der ikke kan laves i wordpad"

Hvorfor så overhovedet have en kontor-pakke? Hvorfor foretage valget mellem OOo, MSO og Google Docs når alle de pakker skyder langt over målet?
Hvorfor ikke bare bruge de indbyggede programmer: lommeregner, notesblok og wordpad?

 • 0
 • 0
Jarle Knudsen

Kære Jasper

Det må være efterhånden svært at skrive så mange ord om ingenting. Jeg vil hermed præsentere dig for et værktøj der kan automatisere dine brev og indlæg og sidste ende spare rigtig mange penge for din arbejdsgiver Microsoft i disse trange tider. Den er nok på engelsk men jeg er sikker på at det vil tage mindre tid at oversætte end at producere din sædvanlige svada:

Scott Pakin's automatic complaint-letter generator
http://www.pakin.org/complaint

Her er et eksempel:

Where, oh where, should I begin telling you about how recalcitrant Mr. Jasper Hedegaard Bojsen is? How about here: The essence of lying is in deception, not in words. Before I start, however, I should state that to understand what Mr. Hedegaard Bojsen's particularly untrustworthy form of McCarthyism has encompassed as a movement and as a system of rule, we have to look at its historical context and development as a form of larcenous politics that first arose in early twentieth-century Europe in response to rapid social upheaval, the devastation of World War I, and the Bolshevik Revolution. While there are many bad-tempered ignoramuses, Mr. Hedegaard Bojsen is the most negligent of the lot. He has been willing to sup with the devil every time he felt he could profit personally from it. Which brings us to the harsh reality that must be faced: I call upon him to stop his oppression, lies, immorality, and debauchery. I call upon him to be a man of manners, principles, honour, and purity. And finally, I call upon him to forgo his desire to see to it that all patriotic endeavors are directed down blind alleys where they end only in frustration and discouragement.

Mr. Hedegaard Bojsen's "compromises" have created a crapulous universe devoid of logic and evidence. Only within this universe does it make sense to say that children should get into cars with strangers who wave lots of yummy candy at them. Only within this universe does it make sense to treat people like the worst types of revolting fanatics there are. And, only if we reinforce the contentions of all reasonable people and confute those of anti-democratic skinheads can we destroy this blockish universe of his and enable all people to achieve their potential as human beings. The truth hurts, doesn't it, Mr. Hedegaard Bojsen? He says that he has the mandate of Heaven to bring this battle to a fever pitch. What he means by this, of course, is that he wants free reign to confuse the catastrophic power of state fascism with the repression of an authoritarian government in our minds. Difficult times lie ahead. Fortunately, we have the capacity to circumvent much of the impending misery by working together to seek some structure in which the cacophony introduced by Mr. Hedegaard Bojsen's commentaries might be systematized, reconciled, and made rational. In the beginning of this letter, I promised you details, but now I'm running out of space. So here's one detail to end with: Life is too short to have to put up with Mr. Jasper Hedegaard Bojsen.

</sarkasmen> :O)

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Måske er de mindre driftige på mine børns skole end andre steder, men jeg har endnu til gode at se en folkeskoleelev producere noget der ikke kunne laves i wordpad.

Som Lars Roark var inde på i et blogindlæg her på siden for nyligt, så afleverer hans datter tilsyneladende problemregning udarbejdet i et regneark. Eller det vil sige nu blev hun så tvunget til at eksportere til PDF (som jo gør at formler m.v. forsvinder) før hun kunne aflevere, men det er så en anden snak.

Samtidigt så vil jeg da mene at sådan noget som ændringssporing og kommentering er vigtige redskaber når vi enten snakker gruppearbejde eller når læreren retter opgaver. Det er mange gange langt lettere at overskue hvis læreren har rettet en skriftlig opgave med ændringssporing end hvis man modtager en udskrevet kopi med alle ændringerne indskrevet med en kuglepen.

 • 0
 • 0
hanne hyldborg

Som mor til en datter i 8. klasse på en af skolerne i Lyngby Taarbæk kommune kan jeg fortælle, at open office glider ned som rødgrød med fløde hos ungerne. Det skaber ingen problemer, hverken blandt elever, lærere eller forældre. For en gangs skyld har vores kommune truffet et fornuftigt valg, som sparer skattekroner til unødvendige licensudgifter. Tak for det og om igen til Microsoft.

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

.. yet entertaining.

Hvis jeg var MS, ville jeg bede Jasper om at flette næbbet øjeblikkeligt eller rydde skrivebordet. Det her kan UMULIGT have hverken neutral eller positiv indflydelse på kompagniet.

Det bliver stedse mere underholdende at se "0wnede" MS-kunder vride sig selv af led for at forklare, at det jo er meget nemmere at blive ved med at bukke sig forover. Senest eksemplificeret ved TV2 Sputnik og deres MS-låste WMV-filer.

Når så endelig en vigtig kunde tør sige fra (og STOR respekt for det!), ja så skal man se sig hængt ud i lokalpressen.

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Nu ved jeg ikke, om han læser med her, men jeg har sgu lyst til at sende en othello-lagkage. Tænk sig at skulle lægge øre til den slags B.S. fra sin softwareleverandør, og så stadig turde holde fast i sin beslutning.

Beundringsværdigt.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

"Hvis vi ikke underviser vores elever i at bruge den software som gymnasier, universiteteter, handelsskoler og erhvervsskoler bruger, sætter vi dem i en ugunstig situation."

Det er sikkert rigtignok, men der ligger i udsagnet en usagt antagelse om, at man på gymnasier, universiteter m.m. udelukkende bruger Microsoft Office.

På universiteterne bruger man i reglen LaTeX til at skrive rapporter og artikler -- i hvert fald i de naturvidenskabelige fag, men min datters historielærer i gymnasiet skriver sine noter i LaTeX, så det er ikke kun på Nat.

Gymnasierne bruger TI-Interactive til matematik, og universiteterne som oftest MatLab og Maple.

Der er selvfølgelig også nogen, der bruger Word og Excel. Men hvorfor fremhæve netop disse?

 • 0
 • 0
Ditlev Petersen

Skolerne er godt nok blevet avancerede, siden jeg selv gik i skole. Men det var godt nok i 70'erne, hvor kun nogle af os havde set en rigtig computer-terminal (koblet op til Kommunedata med et modem så stort som en spolebåndoptager).

Jeg har dog voldsom tvivl om, de virkelig er så avancerede, at de KUN kan benytte Microsoft Office. Ændringssporing i Folkeskolen? Nej, vel?

Jeg har ikke prøvet efter, da jeg er på arbejde, og her har vi kun Word (ingen blev nogensinde fyret for at ...), men jeg ville da tro, at man i OpenOffice eller i hvert fald i Acrobat (OK, den er ikke gratis) kan tilføje noter a la "gule sedler". Hvis ikke, bør man da komme med det som ændringsønske til dem, der laver OpenOffice. Det ville da være det ideel sted for læreren at tilføje sine kommentarer.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Jeg har dog voldsom tvivl om, de virkelig er så avancerede

Jeg vil generelt sige det samme. Derfor kom det også lidt bag på mig da Lars Roark fortalte omkring problemregningen udarbejdet i et regneark. Det havde jeg faktisk ikke selv gættet på at de gjorde.

Ændringssporing i Folkeskolen? Nej, vel?

Hvis de indleverer opgaver elektronisk så hvorfor ikke? Hvis det første læreren gør er at udskrive og begynde og sidde og rette med kuglepen når de modtager et elektronisk dokument, hvorfor så ikke bede eleverne indlevere det på papir i første omgang og derved spare læreren tid til at udskrive?

 • 0
 • 0
Anonym

De kunne jo i samme ombæring tage denne direktør med siden han ikke har andet at foretage sig en chikanere en folkevalgt borgmester, for at varetage borgernes økonomiske interesser bedst muligt.

Kommunen sparer 800.000, som er givet rigtigt godt ud til nye computere, så op i røven med om MS mister disse midler, Bill Gates deler alligevel disse penge ud til godgørende formål i USA.

Hvorfor skal vi støtte USA, når vi kan bruge pengene bedre herhjermme ?

Du har et meget stort forklaringsproblem hr. teknologidirektør.

I samme åndedræt må man da høbe der er en del it-chefer der læser med og i klogskaben vælger MS fra når vi snakker server applikationer, for der står Open Source faktisk nogle gange bedre end MS.

Men IT-chefer er flasket op med MS og TØR ikke andet eller gør de ?

 • 0
 • 0
Hans Erik Tjelum

Nu må jeg le... (tårer i øjnene)

Open Office har alle de funktioner vi skal bruge her på AAU. Vi har lavet adskillige projektafleveringer med OO, og der har faktisk været færre problemer med OO end der har været med MS-O.
Vi har anvendt OO til at have et masterdokument der henter underdokumenter o.s.v. Der er rettehistorik der fungere 100% og man kan indsætte notater (Ctrl+Alt+N) der fungerer fuldstændig perfekt.

En anden ting der er lidt noget vrøvl er, at læreren, der skal modtage opgaven fra eleven, ikke kan se hvordan opgaven er strikket sammen.
Læreren kan jo for hulen da bare installere OO, og så er den ude af verden.

Den eneste grund til at jeg har MS-O installeret på min maskine er, at nogle af vores undervisere ikke bruger OO, da de har brugt MS-O i mange år.
Så er proceduren at åbne dokumentet i MS og derefter gemme i ikke-x format, og derefter fungerer det i OO.

 • 0
 • 0
Rune Eilertsen

Dette fordi, skolen bør reflektere samfundet man er i, og respektere hvad arbejdspladserne benytter.
At skolerne i den grad skal få farge kommende generationer, ud fra egne behov, istedet for arbejdslivet behov må da være helt forkert...
Skoler bør ikke vælge, dem bør benytte MS, Linux og Apple i en fordeling som nogenlunde svarer til markedsprocenten i næringslivet.
Elever bør heller få lov at jobbe med alle versioner, og få en bred forståelse.
Hvis så det ene viser sig klart bedre, så har eleven for fremtiden en vurderingsgrundlag man kan akseptere.
Det handler derfor IKKE om hvad man slipper afsted med, eller om man sparer nogle skillinger her og der.
(MS for skolerne er nu i forvejen super billige, så den argument kan man knapt tillade sig at benytte.)

Man kan dog spørge sig hvorfor skolelinux ikke er investeret i for at få på dansk, når den finds på mange andre sprog, blandt andet norsk.

Men slut med at spille de forskellige systemer op i mod hverandre. Understøt så meget som mulige, og samtidge respekter hvad der er etableret og foretrukne ude i arbejdslivet. For i sidste ende er det bedriftene som skal betale for det skolerne sparer. Dette grundet dem bliver påtvunget et skifte når generationen som vokser o er flasket o med noget andet end hvad der findes i bedriftene. Så skal dyrt installert special udviklet software til at portes om, fordi dem som nu forlader skolebenken har fået nogle ideer fra sin lærere og skoler om hvordan IT skal og bør være.

Det er lige som mange studenter er totalt venstre orienteret, for senere i livet at blive noget tilbage til midten eller højre. (når den virkelige værden begynder at gøre indtryk)

Så skolens job er at uddanne til næringslivet. Understøtte næringslivet. Så må man derfra stille og rolige foretrække et system forran det andet.
Men det er useriøst at batche MS på det tyne grundlag om pris. Såda som det er i dag, er vel de fleste enige om at Openoffice ligger et godt steg bagud for MS office. Det er stadige fuldt brugbart. Bare ikke helt på niveau. Måske er det fejlen til MS, at lave det for stort og kraftige, og dermed miste nogle i skaleringen. Før havde man jo disse "office ligth" versionene som dem bundlet med nye PCer. Men det var jo i grunden andre programmer som jodermed var et andet produkt.

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Vi har anvendt OO til at have et masterdokument der henter underdokumenter o.s.v. Der er rettehistorik der fungere 100% og man kan indsætte notater (Ctrl+Alt+N) der fungerer fuldstændig perfekt.

Så forklar mig hvordan at følgende virker i OOo:
- Rettehistorik for billeder (indsætning/sletning)
- Rettehistorik for lister
- Rettehistorik for tabeller
- Rettehistorik for formatering af tekst

Og hvorfor kan man finde adskillige issues, nogle af dem flere år gamle, i OOo issuelisten som omhandler blandt andet ovenstående og hvor man bliver ved med at nævne at det først bliver implementeret i en senere version?

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Så forklar mig hvordan at følgende virker i OOo:
- Rettehistorik for billeder (indsætning/sletning)
- Rettehistorik for lister
- Rettehistorik for tabeller
- Rettehistorik for formatering af tekst

Og hvorfor kan man finde adskillige issues, nogle af dem flere år gamle, i OOo issuelisten som omhandler blandt andet ovenstående og hvor man bliver ved med at nævne at det først bliver implementeret i en senere version?

Uden at kunne svare på dit spørgsmål - men har det overhovedet nogen indflydelse på vurderingen af om OO er egnet til anvendelse i folkeskolen?

Det er jo ikke fordi at der ikke også er fejl i Word.

 • 1
 • 0
Christian Nobel

Dette fordi, skolen bør reflektere samfundet man er i, og respektere hvad arbejdspladserne benytter.

Det var dog det mest eklatante vrøvl du længe har fyret af.

Skoler skal [b]IKKE[/b] være et plagiat af erhvervslivet, men ruste eleverne med basale forudsætninger, og brug af et MS produkt, eller for den sags skyld OO har intet med det at gøre.

Eleverne benytter et stykke værktøj lige her i nuet (og moderne unger har ikke den teknologiforskrækkelse som f.eks. erhvervslivet lider under), og det er hamrende ligegyldigt hvad de skal bruge om 10 eller 15 år.

Men det er aldeles ikke ligegyldigt om de kan læse, stave, regne, tænke selvstændigt, gebærde sig alene eller i sammenhæng osv. osv.

Det er lige som mange studenter er totalt venstre orienteret, for senere i livet at blive noget tilbage til midten eller højre. (når den virkelige værden begynder at gøre indtryk)

Og hvad i alverden har det med sagen at gøre - er det et dårligt forsøg på at skyde tilhængere af OO i skoene at de er kommunister?
I så fald tror jeg du gør regning uden vært.

Så skolens job er at uddanne til næringslivet. Understøtte næringslivet.

Nej det er det f.... galeme mig ikke - skolens job er at ruste eleverne til et kommende [b]LIV[/b], ikke næringsliv, og gøre dem til gode samfundsborgere.

/Christian

 • 0
 • 0
Lars Hansen

Dette fordi, skolen bør reflektere samfundet man er i, og respektere hvad arbejdspladserne benytter.

For en stor del af folkeskoleeleverne vil der alligevel gå yderligere 5-10 år inden de kommer ud på arbejdsmarkedet.

I den sammenhæng er det nok ret ligegyldigt om man lærte OO v3 eller MS Office 2007 da man gik i folkeskole.

 • 0
 • 0
Bjørn Ryborg

Jeg er faktisk dybt forarget og forundret over Microsoft i denne sag. At de er sunket så dybt som til at udstille sig selv som grædekoner der står og tuder over en tabt kunde, er over min fatteevne. Man mister mere og mere respekten for dette firma...

 • 0
 • 0
Ditlev Petersen

Jeg er imponeret over, at få at vide, at "venstreorienterede studenter" foretrækker OO-programmer! Jeg ved ikke af, at hverken venstreorienterede eller højreorienterede studenter er tilhængere af, at bruge flere penge end nødvendigt - på at købe Microsoft! Personligt er jeg ganske godt tilfreds med OpenOffice. Foretrækker den frem for Microsoft Office, som jeg ellers bruger på arbejdet. Den kan det, der skal til - måske pånær nogle ganske ekstreme tilfælde, som sjældent forekommer i Folkeskolen. I øvrigt er skolerne så beskårne idag at det slet ikke kan forsvares at bruge penge, når man kan få noget godt - gratis.

 • 0
 • 0
Christian E. Lysel

Sikke en debat Jasper har sat igang.

Jeg finder ingen argumenter i debatten for Jaspers synspunkter hverken her eller i lokal avisen.

Det ligner et kæmpe selvmål.

Hanne hyldborg skriver om de faktisk oplevelser og Kristian Lund skriver i lokal avisen:

Vi kan ikke kræve af forældre, at de køber et bestemt produkt for at deres børn kan lave hjemmearbejde og udnytte den viden de får i skolerne!

 • 0
 • 0
Henrik Jensen

Uden at kunne svare på dit spørgsmål - men har det overhovedet nogen indflydelse på vurderingen af om OO er egnet til anvendelse i folkeskolen?

Nej man kan jo bare lade være med at benytte rettelseshistorik og så i højere grad benytte papir og blyant når man retter opgaver, når elever i samme gruppe reviewer hinandens opgave m.v. eller blot nøjes med at skrive tekst og ikke benytte billeder, tabeller, lister m.v.

Men det jeg kommenterede på var at Hans siger det virker 100%, det undrer mig bare når ingen har kunne påvise mig hvordan det virker, og når udviklerne af OOo åbenbart jf. diverse issues heller ikke selv er klar over at det virker 100%

Det er jo ikke fordi at der ikke også er fejl i Word.

Men vi snakker ikke om fejl her. Det er en feature at det virker så dårligt :-)

Vi snakker om funktionalitet som man simpelthen bare ikke har implementeret i OOo og jeg er også ret sikker på at man overhovedet ikke kan gøre det komplet før at ODF standarden forbedres på dette område. Microsoft er tidligere kommet med nogle forslag til OASIS omkring dette i ODF og jeg har også set noget forslag fra en IBM Lotus Symphony udvikler, men intet af det har man nået at kunne få med i ODF 1.2, så det bliver først i ODF 1.3 eller hvad den næste version nu engang kommer til at hedde.

Derfor er der fleste issues i OOo jeg har set på området også kategoriseret som feature/enhancement. Men flere af dem har stået sådan og til "OOo Later" milestone igennem flere år nu, f.eks.

http://qa.openoffice.org/issues/show_bug.cgi?id=76935

Men lur mig om 3-4 år eller hvornår at det er kommet med som en del af ODF + OpenOffice.org så vil man sikkert finde det ganske relevant at bruge, også i folkeskolen.

 • 0
 • 0
Jens Dalsgaard Nielsen

jeg ved ikke hvor du får den tiltro til hvorledes de skolesøgende vil bruge en tekstbehandler.

JEg er ret sikker på at OO er alt rigelig til formålet.

Har selv 3 stks 1 i folkeskolen 2 i gymn der alle tre ligger i top 5%. De bruger OO og bekymrer sig ikke om den slags features :-) Det er målet der er interessant og til det er OO mere end rigeligt.
I min ydmyge dagligdag rækker OO + latex også fuldt ud :-)
og så min ubuntu og XP - det eneste mere man kan forlange er varmt vand om morgnen

 • 0
 • 0
Thomas Ammitzbøll-Bach

Derfor skal skolerne ...

 • Servere mad fra MacDonalds
 • Undervise i, hvordan man kommer i realityshows
 • Outsource idræt til fitnessklubber
 • Bruge engelsk som koncernsprog
 • Inddrage porno i seksualundervisningen

Det er fem punkter, der afspejler virkeligheden i dansk erhvervsliv og populærkultur. Danske folkeskoleelever skal ikke udsættes for venstreorienteret indoktrinering om pladderhumanistiske moralbegreber.

Nu må I tage jer sammen.

Thomas

 • 0
 • 0
Kim Koch Rasmussen

Kære Dias og andre der skriver om skoleelevers behov:

Alle har gået i skole, og derfor har alle også en kæmpe viden om hvordan alting fungerer der, og ikke mindst hvad man burde gøre ved tingene.
Lidt ligesom med jobbet som landsholdtræner: vi har alle prøvet at spille fodbold, så vi er alle eksperter på hvordan startopstillingen skal være.

Det er vist tydeligt at det er nogle år siden I forlod skolen - en skoleelev kan IKKE klare sig med notepad og calc. Jeg skal ikke afvise at nogle lærer er for dårlige til at inddrage it, men jeg ville da meget nødig undvære at mine elever (jeg er lærer for 8. og 9. kl. på en alm. folkeskole) havde adgang til fungernde CAS program til matematikafleveringer, et program der kan lave geometriske figurer og beregne på dem, videoredigerignsprogram, simpel "programmerignsværtøjer" osv.

Vi laver altså andet i den danske folkeskole end at skrive stile, og rapporter om fugle kryderet med billeder fundet på nettet - opsat i Word.
Vi er mange der tilstræber at eleverne arbejder med foto og video. Laver små spil i Scratch (træning af koordinatsystemet og intro til for-while løkker), manipulere med matematiske udtryk og figurer mm.

Når det så er sagt er jeg helt enig i at vi nemt kan lave det uden Microsoft Office.
OpenOffice eller Google Docs er fint til stile og rapporter, og CAS programmer til matematik findes også gratis på nettet, ligesom et program som fx Scratch og div. billedeprogrammer er gratis.

Så enig i at vi nemt kunne undvære Microsoft, MEN jeg føler mig enormt provokeret når I udtaler jer om hvor lidt vi bruger it til i folkeskolen - I er velkommen til at kigge forbi...

 • 0
 • 0
Kim Koch Rasmussen

;-) Nej, bare rolig, det et ikke mig der skal lære jeres børn at ramme tasterne korrekt på den måde - men jeg vil gerne gøre en indsats for at vi i fællesskab får skabt en kommende generation af gode samfundsbevidste borgere, der er klar til at tage del i den demokratiske diskussion - og det kan man IMO kun hvis man har lært noget om fx naturvidenskab, den teknologiske udvikling, helt simpelt programmering osv.

 • 0
 • 0
Simon Hoxer

Jeg synes denne artikel og de efterfølgende kommentarer er meget møntet på Jasper Bojesen. Meget ubehageligt. Og artiklen kritiserer sådan set Microsoft, meget lig måden Microsoft kritiserer kommunen. Og for hvad det er værd, synes jeg ikke det er noget glamourøst eller ærværdigt træk fra Microsoft, ligesom jeg heller ikke synes at det er et ærværdigt træk fra version2.dk. Det er vist mest bare fingerpegeri.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Der er fsv ikke noget galt i at rette kritik mod Hr. Bojsen, thi den valgte metode er ikke forenelig med almindelig anstændig forretningsetik, og dermed ligger Hr. Bojsen som han selv har redt.

Men det berettiger ikke Marcus' ordvalg!

/Christian

 • 0
 • 0
Simon Hoxer

Christian Nobel
For det første at kalde det "kritik" er en nedtoning, mens hetz er en betoning af det, der er foregået indtil nu. For det andet synes jeg nok først det bliver i orden at angribe Jasper Bojesen, når Microsoft officielt har taget afstand fra hans brev.

Ligger som han selv har redt? Er det ikke det alle angribere siger for at retfærddigøre deres gerninger? ;-)

 • 0
 • 0
Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Det lader til, at han har lært kunsten at substituere argumenter med analogier.
Men det med, hvad der er de facto-værktøjet i erhvervslivet og det medfølgende behov for at lære dets detaljer er mest en morsomhed.
Jeg var og er stenhård i WordPerfect 5.1, som jeg lærte i skolen. Men det er ret begrænset, hvad jeg har brugt det til siden. Synd, i øvrigt; det kunne køre rimeligt snappy på min mobiltelefon og opefter.

 • 0
 • 0
Ayhan Binici

Simon,

Ligger som han selv har redt? Er det ikke det alle angribere siger for at retfærddigøre deres gerninger? ;-)

Du får det til at lyde som om Jasper Bojsen ikke har noget valg. Han kan da bare lade være med at spinne for MS, når de beder ham køre hetz mod kommuner der ønsker at betale mindre MS-skat. Det kan da ikke være så svært - eller har de også truet med at fyre ham???

 • 0
 • 0
Simon Hoxer

Ayhan Binici:

Ja, han havde et valg, men man kan ikke bebrejde ham for at udføre hans arbejde - hvis i såfald han var blevet bedt om at skrive det brev. Enten må Microsoft tage afstand fra brevet, eller også må de stå inde for deres ansattes handlinger.

Det er ikke personen der er problemet her. Havde jeg skrevet brevet til kommunen, havde det formentlig ikke nået på version2. Det er kun i kræft af, at Bojesen er teknologidirektør for Microsoft, at nyheden har nogen betydning. Det er virksomheden og den kultur som den indebærer der er problemet.

 • 0
 • 0
Ayhan Binici

Det er kun i kræft af, at Bojesen er teknologidirektør for Microsoft, at nyheden har nogen betydning. Det er virksomheden og den kultur som den indebærer der er problemet.

En højtplaceret talsmand hos Microsoft skriver et FUD-brev til en lokalavis, hvilket naturligvis har en stor nyhedsværdi.

Men hør nu her - bebrejd os ikke allesammen for Markus' ordvalg og tilsvining af Jasper. Vi andre ved udemærket godt at råddenskaben ligger hos virksomheden.

 • 0
 • 0
Thorbjørn (Tux) L. Andersen

Jeg ved at du læser med, Jasper, så jeg vil lige sige lidt og stille et par spørgsmål.

Tak fordi du har åbnet øjnene på folk og kommuner om at der findes et alternativ til MS Office. Det ville aldrig være sket i samme omfang uden dit brev!

Jeg synes særligt om de sidste sætninger 'brug MS for det gør de på gymnasier, universiteter og handelsskoler (=bevar monopolet). Mener du også at alternativet er at smide MS Office på porten overalt ?

Er det i øvrigt sandt at du/I har prøvet at få Jens Kjellerup fyret?

 • 0
 • 0
Henrik Madsen

Som DTUs repræsentant i DS udvalget har jeg også oplevet at Microsoft siden har prøvet at få mig smidt ud af udvalget ved at rette henvendelse til min ledelse. I mit tilfælde lykkedes det heldigvis ikke; men det skete desværre i andre sammenhænge.Jeg synes, at det er trist at se at Jasper og MS siden generelt bruger den slags metoder.

 • 0
 • 0
Christian Nobel

Snip fra tante Berlingske:

Det fik den socialdemokratiske viceborgmester, Simon Pihl Sørensen, til at kalde det »en skræmmekampagne«.

»Den kampagne, som Microsoft kører i Lyngby-Taarbæk, er klart grænseoverskridende. Det er en skræmmekampagne, som ikke sømmer sig for en stor virksomhed, som brøster sig af at opføre sig ordentligt. Microsoft indikerer, at vi har gjort det for at spare penge, og at det nu går ud over de svage elever, fordi de ikke får adgang til Microsofts produkter. Det er helt ude i hampen - så grotesk!« sagde en vred viceborgmester til Business.dk.

Uagtet hvordan du vender og drejer den, så har Hr. Bojsen, repræsenterende Microsoft, og ifølge ham selv med MS' velsignelse, gået klart over grænsen.

Og det kan ikke bortforklares eller forsvares på nogen måde.

/Christian

 • 0
 • 0
Jarle Knudsen

Microsoft begynder at blive mere og mere desperate. Umoralske og ulovlige metoder er ikke helt fremmede for dem historisk set.

Og så vil jeg gentage spørgsmålet:

[b]Kære Jasper, er det i øvrigt sandt at du/I har prøvet at få Jens Kjellerup fyret?[/b]

(den der tier samtykker?)

 • 0
 • 0
Kristian Larsen

MS prøvede da også at få fyret Massachussets teknologidirektør, som vel om nogen gik forrest i kampen for åbne formater og et brud på MS Office monopol.

Man kan sige at MS efterhånden har etableret at det er fast kotyme for firmaet at prøve at få offentlige chefer fyret hvis de ikke vælger microsoft.

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Som DTUs repræsentant i DS udvalget har jeg også oplevet at Microsoft siden har prøvet at få mig smidt ud af udvalget ved at rette henvendelse til min ledelse. I mit tilfælde lykkedes det heldigvis ikke; men det skete desværre i andre sammenhænge.Jeg synes, at det er trist at se at Jasper og MS siden generelt bruger den slags metoder.

Det lyder helt psyrealistisk, det her.

Hvornår tager nogle af de "store" massemedier fat i det her, og begynder at endevende Microsofts forretningsmetoder? Det må da være muligt at finde nogle tidligere eller nuværende insidere, som vil "tale".

 • 0
 • 0
Simon Hoxer

Uagtet hvordan du vender og drejer den, så har Hr. Bojsen, repræsenterende Microsoft, og ifølge ham selv med MS' velsignelse, gået klart over grænsen.

Og det kan ikke bortforklares eller forsvares på nogen måde.

Lige præcis. Han repræsenterer Microsoft og ifølge ham selv med Microsofts vesignelse. Gerningen er fej og upassende, det er jeg helt enig i. Men det er ligeså fejt og upassende at gå efter manden i den grad, som ses her. Det er i mine øjne gået hen og blevet for personligt. Jeg ved det er et internetforum, men det er ikke i orden at angribe hans person, bare fordi at han i form af Microsoft har foretaget noget, der ligner en skræmmekampagne.

Det er da så tydeligt, at folk her skjuler deres letkomne forargelse over Microsoft i skriftlig rationel skepsis. Forargelse er det eneste der er på spil her. De mennesker der er blevet berørt af brevet er jo ikke engang tilstedeværende i debatten? Det er en ordenlig omgang sympatiforargelse af den virksomhed, vi alle elsker at hade (pt. knap 40 thumbs op til første kommentar. I det her tilfælde er det for mig at se en tydelig følesesmæssig respons). Dét er simpelthen ikke grundlag nok til at gå efter personen i den grad, som man ser det herinde. Det bliver det aldrig - uanset hvor forkert brevet, skræmmekampagnen eller gerningen er, sålænge den gøres som en del af personens arbejde.

 • 0
 • 0
Thorbjørn (Tux) L. Andersen

@Simon Hoxer.
Jeg synes du vakler lidt. I denne sag må man ikke være for meget efter Jasper, men man må heller ikke være forarget over Microsoft. De har i følge dig taget afstand fra brevet (og er måske derfor også fritaget fra kritik?). Hvem må man kritisere? - eller stille kritiske spørgsmål?

Jasper tegner MS udadtil. Han har sendt det brev og han følger med sikkerhed med i denne tråd! Det ville faktisk kun være fair, hvis han svarede på spørgsmål og kritik herinde.

Han har V2s (og alle v2-brugeres) velsignelse til at forsvare sig (og MS). Derudover er han spindoktoren - og han tegner firmaet. Det er hans job - ligesom det også er hans job at tage de verbale lussinger nu.

Bemærk i øvrigt indlægget af Markus Lund. Det har -7 - for sådan den omgang skældud er bare upassende, men din kritik er skudt helt forbi målet.

 • 0
 • 0
Kristian Thy

Det bliver det aldrig - uanset hvor forkert brevet, skræmmekampagnen eller gerningen er, sålænge den gøres som en del af personens arbejde.

Vrøvl. Siden 1945 har "jeg gjorde bare mit arbejde" ikke været en gyldig ansvarsfraskrivelse i europæisk retspraksis.

 • 0
 • 0
Simon Hoxer

Jeg synes du vakler lidt. I denne sag må man ikke være for meget efter Jasper, men man må heller ikke være forarget over Microsoft. De har i følge dig taget afstand fra brevet (og er måske derfor også fritaget fra kritik?). Hvem må man kritisere? - eller stille kritiske spørgsmål?

Det er muligt du har ret. Og man må sommetider også tage lussinger for sit job, selvom man repræsenterer sin arbejdsplads. Bojesen deltager ikke selv i tråden, så jeg synes ikke, at han repræsenterer Microsoft som talsmand, derfor synes jeg heller ikke, at det er ham, man skal gå efter. Min reaktion udsprang mest af, at jeg synes kritikken var meget voldsom. Som jeg indledende skrev, synes jeg faktisk, at det var ubehageligt - men det er en del af min profil at være øm og jeg bliver det hurtigt.
Jeg har dog ikke nævnt noget om, at Microsoft havde taget afstand fra brevet, det jeg skrev var, at enten burde de gøre det, eller også må de stå inde for deres ansattes gerninger.

Vrøvl. Siden 1945 har "jeg gjorde bare mit arbejde" ikke været en gyldig ansvarsfraskrivelse i europæisk retspraksis.

Du hentyder til tyske soldaters forsøg på ansvarsfraskrivelse ved "Vi parerede bare ordre". Men de handlinger, de stod anklaget for, har en lidt anden kaliber end Bojesen. Manden har vel ikke slået nogen ihjel endnu.

 • 0
 • 0
Kristian Thy

Men de handlinger, de stod anklaget for, har en lidt anden kaliber end Bojesen. Manden har vel ikke slået nogen ihjel endnu.

Culpa er vel ikke afhængig af forbrydelsens størrelse; strafudmålingen kan derimod diskuteres. Hængning er nok lige i overkanten her - jeg synes derimod at offentlig spot er meget passende.

 • 0
 • 0
Anonym

Kristian,
[quote]
Hængning er nok lige i overkanten her - jeg synes derimod at offentlig spot er meget passende.
[/qoute]
Syntes bare lige, at jeg vil konstatere, at vi en sjælden gang er fuldstændig enige !

Jaspers udfald mod borgmesteren, er jo helt på højde med Christian Poulsens i 'fodboldtosse-kampen'..

 • 0
 • 0
Thorbjørn (Tux) L. Andersen

Bojesen deltager ikke selv i tråden, så jeg synes ikke, at han repræsenterer Microsoft som talsmand.

Så længe han er ansat som MS' talsmand og han samtidig er afsenderen af det pågældende brev, er han den rette at gå til. Så kan du sige: "Han er bare budbringeren" med i følge dig, siger MS fra overfor brevet. Ergo skal kritik falde i ingenmandsland?

Vi skal tie når Jasper og MS er tavse? Faktisk er de heller ikke helt tavse. På Jaspers blog.hvorom.dk - kan man se hvordan han klipper i citater, så han fremstår som et uskyldig offer for grove verbale overfald af visse personer på i disse debatter. Sniger nogle et par positive ord ind, klippes disse til på en måde som passer ham (og MS). Han kunne f.eks. have understreget uenigheden(!) også.

Læs f.eks.

Først og fremmest vil jeg gerne rose Jasper Bojsen for at deltage her i ComputerWorlds debatforum....

af
Carsten Gehling
Læs den på hhv
http://www.computerworld.dk/art/53786?a=block&i=209 og
i blog.hvorom.dk.

Derudover synes jeg noget af rosen er forfejlet, for her på version2, som Jasper også læser, har vi ikke set ham endnu.
Han har ikke endnu afvist, at han/MS har prøvet at få fyret folk. En sådan afvisning burde man vel ellers forvente at få hurtigt ....

 • 0
 • 0
Julian Henlov

Kære debattører

Jeg har fjernet et indlæg i denne tråd, der gik over stregen for, hvad vi vil acceptere i debatten på Version2 samt et indlæg, der svarede på dette.

Indlæg, der angriber personer i stedet for argumenter, vil ikke blive tolereret,

Med venlig hilsen
Julian Henlov, Community Builder, Version2

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere