Microsoft afslører ny tablet: Surface med Windows 8

19. juni 2012 kl. 09:0921
Microsoft vil lancere sin egen tablet-hardware til Windows 8 under navnet Surface, som dog ikke skal forveksles med Microsofts interaktive bordcomputer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft afslørede natten til tirsdag dansk tid selskabets eget bud på, hvordan en tablet med Windows 8 skal se ud. Dermed går Microsoft samme vej som Apple og til dels Google og vil fremstille sin egen hardware.

I første omgang demonstrerede Microsoft to versioner af selskabets tablets under navnet Surface. Den ene er baseret på Windows 8 RT, som er Windows 8 til ARM-arkitekturen, mens den anden kører Windows 8 Pro og derfor baseret på x86-arkitekturen.

Kort sagt betyder det, at den ene version ud over Windows Explorer og Office 15 kun kan køre de særlige Metro-applikationer, mens den anden kan fungere som en almindelig Windows-pc.

Begge vil få en 10,6 tommer skærm i fuld HD-opløsning, indbygget kortlæser, videoudgang og USB-stik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve enheden er fremstillet i et materiale, som er døbt VaporMg, som skulle være ekstra tyndt og stærkt. Vægten for de to enheder er således 676 gram for Windows 8 RT-versionen og 903 gram for Windows 8 Pro-versionen.

Hvis de to navne er lidt en udfordring, så er det ikke tilfældigt. Microsoft har nemlig ikke navngivet de to modeller mere specifikt end det generelle Surface.

Surface skal i øvrigt ikke forveksles med den bordcomputer, som Microsoft har udviklet og i øjeblikket sælger i samarbejde med Samsung. Den er nu omdøbt til Pixelsense, som er navnet på den teknologi, der gør den specielle multitouchskærm mulig.

Microsoft har også designet en serie af aftagelige tastaturer til de to Surface-enheder. Det ene er et fast tastatur med almindelige taster, mens det andet er et særligt touchtastatur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Microsoft har hverken afsløret pris eller lanceringsdato, så det er usikkert, om de to modeller kommer på markedet samtidig med Windows 8.

Microsoft har dog antydet, at priserne skal være sammenlignelige med henholdsvis en tilsvarende tablet og en tilsvarende Ultrabook. Det vil formentligt sige startpriser på godt 3.000 eksklusive moms for ARM-modellen og godt 6.000 kroner eksklusive moms for x86-modellen.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=dpzu3HM2CIo&feature=player_embedded]

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
19. juni 2012 kl. 21:04

og endnu mere interessant om den er og god. Jeg synes det er svært at vurdere en dims ud fra få specifikationer og ingen test. Det er skønt, at her er så mange eksperter!

22
19. juni 2012 kl. 20:53

Det bliver spændende hvornår den kommer på markedet og hvad prisen bliver

18
19. juni 2012 kl. 16:58

Jeg syntes slet ikke at jeg har hørt noget andet end at den er super til wifi. Lidt skidt, hvis ikke den har indbygget 3 eller 4G modem med simkort slot. Det har de fleste populære android tablets og ipad'derne. Ellers er pro udgaven jo mest en ultrabook forklædt som tablet pc. Jeg glæder mig til at se hvad de store producenter kommer med, med windows 8 pro.

10
19. juni 2012 kl. 11:08

"I stedet for den flap på bagsiden, så ville et ekstra tilbehør i form af en lille holder da være mere attraktiv."

hvorfor? den er 0.7 mm tyk...

6
19. juni 2012 kl. 10:27

Begge vil få en 10,6 tommer skærm i fuld HD-opløsning

ARM versionen har en opløsning, som Microsoft kalder for HD, mens Pro version har en Full HD opløsning.

1
19. juni 2012 kl. 09:30

Hvorfor gør de alt for at det skal lige en "normal" laptop? (stående skærm + tastatur).

4
19. juni 2012 kl. 10:23

Det er fordi det er det mange efterspørger. Personligt bruger jeg stadig laptop (da jeg bruger den til "rigtigt" arbejde), men størstedelen af det jeg bruger den til privat, kunne klares lige så godt eller bedre med en tablet. Så jeg glæder mig til at se den i virkeligheden, specielt den "store" version, da jeg kan installere linux på den uden at skulle nørde mere end højst nødvendigt.

8
19. juni 2012 kl. 10:51

Med den vigtige forskel at tastaturet kan tages af

9
19. juni 2012 kl. 11:07

Det er for mig at se stadig mere en laptop end en tavle. Alene det at den er som bygget til at skærmen skal bruges i landscape måde ... Og så følger skærmen tydeligvis ikkke A5-normen, men er i samme forhold som på en laptop.

13
19. juni 2012 kl. 14:47

@Per Erik Rønne Der er ingen tablet computere med en A5 skærm bredde-højde forhold. aPple tablet bruger 4:3 det klassiske skærm forhold. Samsung, Toshiba Thrive og andre tablets bruger 16:9 altså widescreen.

15
19. juni 2012 kl. 16:40

iPad'ens skærm ligger nær på A5 (der mangler nogle millimeter i top-og bundmargin), og der er noget der gør iPad'en let at bruge i en A4-fokuseret verden.

Widescreen, som alternativerne bruger, er velegnet til film, spil og andet legetøj, men altså ikke til seriøs brug. Medmindre de tilføjes et tastatur, hvorfor man automatisk bruger dem i landscape mode - i realiteten forvandler man dermed enhederne til små laptops. A5 er for seriøse tavle-anvendelser, 16:9 til legetøj, og laptop eller desktop til seriøs produktion.

20
19. juni 2012 kl. 20:02

Jeg kan ikke se hvorfor det ikke skulle være muligt at lave en Android-baseret tavle i et format, der er behageligt at arbejde med. Håndholdt, og især i oprejst tilstand.

Det der er galt i denne sammenhæng er at de ser tavlen som skærmen til en laptop, og ønsker at dimensionerne skal passe til det gængse filmformat (widescreen).

Prøv at sidde og tage noter med en sådan placeret i skødet. Eksempelvis til en forelæsning. Og så endda med et fysisk tastatur ...

Og ja, der findes faktisk styluser til også iPad:

https://shop.humac.dk/pi/Just_Mobile_AluPen_14737_.aspx

Det er ikke til alle anvendelser at brugen af stylus er lige hensigtsmæssig.

24
19. juni 2012 kl. 21:17

Naturligvis kan man tage tastaturet af. Problemet er så blot formfaktoren.

Brugt i lodret position er den for høj. Brugt i vandret position for bred til andet end vis af film.

Sammenlign en bog. Eller for den sags skyld en notesbog eller en gammeldags Mayland-kalender.

@Bruno Andersen,

Den er sandsynligvis et halvt år »væk«. Om den bliver god vil, som du selv skriver, vise sig. Jeg kritiserer udelukkende formfaktoren.

25
20. juni 2012 kl. 09:00

Naturligvis kan man tage tastaturet af. Problemet er så blot formfaktoren.</p>
<p>Brugt i lodret position er den for høj. Brugt i vandret position for bred til andet end vis af film.</p>
<p>Sammenlign en bog. Eller for den sags skyld en notesbog eller en gammeldags Mayland-kalender.

Der er ikke et format der er perfekt til alt. Man kan lige så godt argumentere for at iPads 4:3 format er skidt fordi stort set alle billeder bliver taget i 16:9 og alle film er bredformat. Det gør at den er mindre ideel til billedbehandling og filmafspilning.

Nogle formater er gode til noget, og andre gode til noget andet.

17
19. juni 2012 kl. 16:49

hvem forbyder brugeren at lave en sort bjælke i bunden.

14
19. juni 2012 kl. 16:14

Tjaa... hvis man bruger 4:3 som iPad, vil man givetvis blive sagsøgt af Apple, for det har de åbenbart "opfundet" ;)

11
19. juni 2012 kl. 11:16

"Det er for mig at se stadig mere en laptop end en tavle. Alene det at den er som bygget til at skærmen skal bruges i landscape måde ... Og så følger skærmen tydeligvis ikkke A5-normen, men er i samme forhold som på en laptop."

øh, er der en lov, der siger, at en tavle-pc skal holdes på en bestemt måde for at være en sådan? eller at den skal have en bestemt formfaktor?

3
19. juni 2012 kl. 09:57

Grundet patenter har det ikke været muligt at lave en tablet med anden "look".

2
19. juni 2012 kl. 09:47

I stedet for den flap på bagsiden, så ville et ekstra tilbehør i form af en lille holder da være mere attraktiv. På trods af bagpartiet ser den dog meget spændende ud