Microsoft afslørede natten til tirsdag dansk tid selskabets eget bud på, hvordan en tablet med Windows 8 skal se ud. Dermed går Microsoft samme vej som Apple og til dels Google og vil fremstille sin egen hardware.
I første omgang demonstrerede Microsoft to versioner af selskabets tablets under navnet Surface. Den ene er baseret på Windows 8 RT, som er Windows 8 til ARM-arkitekturen, mens den anden kører Windows 8 Pro og derfor baseret på x86-arkitekturen.
Kort sagt betyder det, at den ene version ud over Windows Explorer og Office 15 kun kan køre de særlige Metro-applikationer, mens den anden kan fungere som en almindelig Windows-pc.
Begge vil få en 10,6 tommer skærm i fuld HD-opløsning, indbygget kortlæser, videoudgang og USB-stik.
Selve enheden er fremstillet i et materiale, som er døbt VaporMg, som skulle være ekstra tyndt og stærkt. Vægten for de to enheder er således 676 gram for Windows 8 RT-versionen og 903 gram for Windows 8 Pro-versionen.
Hvis de to navne er lidt en udfordring, så er det ikke tilfældigt. Microsoft har nemlig ikke navngivet de to modeller mere specifikt end det generelle Surface.
Surface skal i øvrigt ikke forveksles med den bordcomputer, som Microsoft har udviklet og i øjeblikket sælger i samarbejde med Samsung. Den er nu omdøbt til Pixelsense, som er navnet på den teknologi, der gør den specielle multitouchskærm mulig.
Microsoft har også designet en serie af aftagelige tastaturer til de to Surface-enheder. Det ene er et fast tastatur med almindelige taster, mens det andet er et særligt touchtastatur.
Microsoft har hverken afsløret pris eller lanceringsdato, så det er usikkert, om de to modeller kommer på markedet samtidig med Windows 8.
Microsoft har dog antydet, at priserne skal være sammenlignelige med henholdsvis en tilsvarende tablet og en tilsvarende Ultrabook. Det vil formentligt sige startpriser på godt 3.000 eksklusive moms for ARM-modellen og godt 6.000 kroner eksklusive moms for x86-modellen.
[video:https://www.youtube.com/watch?v=dpzu3HM2CIo&feature=player_embedded]

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.