Microsoft advarer: Rusland øger cyberangreb mod Ukrainske allierede - skandinaviske lande i skudlinjen
Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC), der er en enhed i Microsoft, som blandt andet indhenter efterretninger om cybersikkerhed, observeret en stigning i antallet af cyberangreb mod lande, der har allieret sig med Ukraine efter den russiske invasion af landet – herunder Danmark og de andre skandinaviske lande.
Det skriver Bleeping Computer på baggrund af en rapport fra MSTIC, der belyser cyberkrigen som følge af de fire første måneder af Ruslands invasion af Ukraine.
Læs også: EU udvider samarbejde med sociale medier om at bekæmpe desinformation
»MSTIC har observeret forsøg på russisk netværksindtrængning på 128 mål i 42 lande uden for Ukraine,» siger Brad Smith, der er president i Microsoft og næstformand i bestyrelsen, i en meddelelse fra MSTIC, der følger rapporten.
»Disse udgør en række strategiske spionagemål, der sandsynligvis er involveret i direkte eller indirekte støtte til Ukraines forsvar, hvoraf 49 procent har været statslige myndigheder,« siger han.
Derudover fremgår det af rapporten 'Defending Ukraine: Early Lessons from the Cyber War', at 29 procent af forsøgene på cyberangreb har været succesfulde, ligesom det fremgår at 20 procent af spionagemålene har været organisationer eller virksomheder inden for it-sektoren, 19 procent inden for kritisk infrastruktur og 12 procent har været non-governmental organizations (NGO).
Læs også: Hardware-fejl lukkede luftrummet over Schweiz
Ydermere står der i rapporten, at »russiske cyberaktiviteter har også aktivt målrettet Danmark, Norge, Finland og Sverige. Disse udgør tilsammen næsten 16 procent af alle de observerede russiske angreb globalt.«
Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) hævede 18. maj trusselsniveauet for cyberaktivisme mod Danmark fra 'lav' til 'middel', fordi pro-russiske cyberaktivister de seneste uger også havde ramt mål i vesteuropæiske NATO-lande, hvilket øger truslen for cyberaktivistiske angreb mod Danmark.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.