Folketinget skal inden sommerferien tage stilling til, om internetudbyderne igen skal logge danskernes færden på internettet til brug for politiets efterforskning. Rigspolitiet har fremsat et ønske om at genindføre den såkaldte sessionslogning, men Justitsministeriet vil høre flere parter i forbindelse med fremsættelsen af et lovforslag.
Det fremgår at et kortfattet svar, som justitsminister Mette Frederiksen (S) har givet på to spørgsmål, som Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper har stillet i Folketingets Retsudvalg:
»Vil ministeren redegøre for, hvilke overvejelser hhv. Justitsministeriet og Rigspolitiet gør sig om genindførelse af såkaldt sessionslogning, samt redegøre for om det er korrekt, som anført i medierne, at man har et ønske om at genindføre og udvide denne form for overvågning af ikke-mistænkte borgeres internetaktivitet?«
Svaret fra Mette Frederiksen lyder:
»Det følger af lov nr. 635 af 12. juni 2013, at justitsministeren i indeværende folketingsår skal fremsætte forslag om revision af retsplejelovens regler om logning af tele- og internetoplysninger. Der vil i den forbindelse bl.a. blive lagt vægt på politiets erfaringer med logningsreglerne samt politiets anbefalinger til udformningen af de nye logningsregler.«
»Justitsministeriet vil endvidere til brug for revisionen afholde møder med relevante myndigheder og organisationer mv., herunder tele- og internetbranchen. Både Rigspolitiets anbefalinger og de synspunkter, som de øvrige interessenter på området fremkommer med, vil således blive inddraget i ministeriets overvejelser.«
Sessionslogningen er stoppet som følge af en ændring af logningsbekendtgørelsen, som definerer, hvordan internetudbyderne skal registrere kundernes brug af internettet. Det er værd at bemærke, at ændringen i juni 2014 umiddelbart kun fjernede § 5, som vedrører sessionslogningen. § 4, som handler om logning af telefoni, er således umiddelbart ikke omfattet af ophævelsen af sessionslogningen.
Logningsbekendtgørelsen er en konsekvens af en lov, der ændrer retsplejelovens § 786 fra 2002, og det er i den lov, at der i § 8 står, at der i folketingsåret 2014/2015 skal udarbejdes en revision. Det er sket tidligere, at der på den måde er fastsat et tidspunkt for en revision, senest i 2013.
Status er altså, at lige nu er sessionslogning fjernet fra logningsbekendtgørelsen, men Folketinget skal tage stilling til, om der skal laves en ændring af retsplejelovens § 786 stk. 4 og dermed logningsbekendtgørelsen, så sessionslogning bliver genindført. Folketinget kan også vælge at lade de nuværende regler stå og vende tilbage til beslutningen i et senere folketingsår.
Lige nu er processen dér, hvor Rigspolitiet har været i dialog med teleudbyderne og fremlagt politiets ønsker til sessionslogning. Det er en del af grundlaget for udarbejdelsen af det lovforslag, som altså skal fremlægges inden sommerferien.
Version2 har søgt aktindsigt i materiale vedrørende udarbejdelsen af lovforlaget hos Justitsministeriet, men har fået afslag med henvisning til, at der efter ændringen af offentlighedsloven i 2014 kan gives afslag på aktindsigt i det lovforberedende arbejde.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.