Metodecentret: Registersamkørsel er upålideligt til opsporing af udsatte børn

Illustration: Flynt, BigStock
Registersamkørsel vil ikke på troværdig vis kunne opfange børn, der mistrives, mener leder af Metodecentret. Social udsathed er så komplekst, at det er svært at kvantificere i registre, mener han.

Når socialminister Mai Mercado (K) foreslår, at kommunerne skal bruge samkørsel af registre til at finde udsatte børn, så er det mod bedre vidende.

Forskning viser nemlig, at denne form for datadrevet opsporing er et mildest talt upålideligt redskab, skriver Simon Østergaard Møller, leder af Metodecentret, i en blog på Den Offentlige.

Læs også: Regeringen hastebehandler overvågning af børnefamilier

Forslaget handler kort sagt om, at kommunerne skal kunne overvåge borgerne bedre ved at samkøre registre, så de hurtigere kan opdage, hvis børn mistrives, men Simon Østergaard Møller er ikke overbevist om, at det faktisk ville fungere i praksis.

»Jeg anerkender forslagets gode intentioner, men det faglige problem med argumentet er, at der desværre ikke er meget grund til at tro, at datadrevet opsporing faktisk vil indfri målet om en mere præcis identifikation af udsatte børn end i dag,« skriver han.

Ikke acceptabel præcision

Han henviser til en rapport fra SFI fra 2011, der netop havde til formål at udvikle en registerbaseret opsporingsmodel af unge i risiko for at begå kriminalitet, men konklusionen lød, at det ikke var muligt med acceptabel præcision at udpege individer med risiko for at udvikle kriminel adfærd på baggrund af registerdata.

Læs også: Socialminister: Ghettoplan handler ikke om masseovervågning

»Årsagen er, at denne type statistiske modeller uanset hvor avancerede de er og hvor meget ”kunstig intelligens” de anvender, aldrig bliver bedre end de data, man putter ind i modellerne. Og social udsathed er en så kompleks størrelse, at selv de danske registre, der hører til blandt de mest detaljerede i verden, ikke er i stand til at opspore udsathed med en præcision, der kommer i nærheden af det en dygtig pædagog, lærer, socialrådgiver eller anden professionel i velfærdsstatens sikkerhedsnet kan iagttage.« skriver Simon Østergaard Møller i sin blog.

Han henviser desuden til en række organisationer og juridiske eksperter, der mener, at regeringens forslag er en glidebane mod et overvågningssamfund.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Anne-Marie Krogsbøll

"Når socialminister Mai Mercado (K) foreslår, at kommunerne skal bruge samkørsel af registre til at finde udsatte børn, så er det mod bedre vidende."

Ja - med mindre formålet i virkeligheden er at finde en undskyldning for at samkøre, som kan indgå i regeringens overvågning af befolkningen og digitale vækststrategi.

Og hvad hjælper det at opspore, hvis man ikke vil behandle årsagerne til ulykkerne? Man undergraver systematisk disse familiers forsørgelsesgrundlag, og vil hellere tvangsfjerne børnene, end give familierne noget at leve af, så de har en chance for at fungere.

Hør det glimrende og foruroligende indlæg om netop dette tiltag i Radio24syv/Aflyttets indslag i søndags "Stasifest i Bigdataland.dk" (de ser desværre ud til at have tekniske problemer lige nu):
https://www.radio24syv.dk/programmer/aflyttet

Frithiof Jensen

... vil hellere tvangsfjerne børnene, end give familierne noget at leve af,


Hvad med ikke at give familerne noget at leve af uden at tvangsfjerne börnene?

Hvis nu alle ved at enhver kontakt med "systemet" integreres op imod en §50 undersögelse, at processen er inde i noget "black-box" machine learning som det ikke går at forklare, så ingen ved hvad der udlöser konsekvenser, så vil de udsatte familier helt undgå "det offentlige", middelklassen vil begynde at finde pengene til private hjälpere som har tavshedspligt (og er under GDPR) imens de rige passer sig selv som altid.

Antallet af "sager" burde dermed gå ned, man får indirekte privatiseret nogle flere sociale opgaver og indförer fuld brugerbetaling - det er da guf for en liberal!?.

Dermed går udgifterne til at hjälpe sociale tilfälde og tvangsfjernelser ned, systemet er en success og "vi" skal have endnu mere af den slags Big-Data initiativer!

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017
Jobfinder Logo
Job fra Jobfinder