Meta sagsøges sammen med amerikanske hospitaler for at sende sundhedsdata til Facebook

3. august 2022 kl. 10:009
Meta sagsøges sammen med amerikanske hospitaler for at sende sundhedsdata til Facebook
Illustration: Andrei_R/Bigstock.
Tracking-værktøjet Meta Pixel, der er installeret på flere af de største amerikanske hospitalers hjemmeider, sender oplysninger om patienters helbredsforhold, lægeaftaler og medicinallergier til Facebook.
Artiklen er ældre end 30 dage

To gruppesøgsmål i USA anklager Meta og flere store amerikanske hospitaler for at i strid med sundhedslovgivningen at sende patienters sundhedsoplysninger til Facebook ved hjælp af tracking-værktøjet Meta Pixel.

Det skriver The Verge.

Læs også: Ransomwaren Luna bekræfter ny cross-platform-trend blandt hackere

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meta Pixel kan installeres på hjemmesider for at give analyser på Facebook- og Instagram-annoncer. Værktøjet indsamler ifølge The Verge også oplysninger om, hvordan brugerne klikker rundt og indtaster oplysninger på hjemmesiderne.

Læs også: Belgiske ministerier ramt af kinesiske cyberangreb

En undersøgelse fra The Markup viste i juni 2022, at 33 ud af de 100 største amerikanske hospitaler anvendte Meta Pixel, og at på syv hospitaler var det installeret på password-beskyttede patientportaler. Undersøgelsen viste også, at værktøjet sendte oplysninger om patienters helbredsforhold, lægeaftaler og medicinallergier til Facebook.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
4. august 2022 kl. 12:47

Jeg undrer mig over, at jeg stadig kan forundres. Men hvis det er Meta, der gør'et, så behøver Sundhedsplatformen vel ikke være befængt.

9
5. august 2022 kl. 13:00

Der er så også det sikkerhedsaspekt, at man åbner op for flere angrebspunkter med implemetering af flere værktøj på ens hjemmeside.

8
5. august 2022 kl. 12:52

Der er desværre mange udviklere som implementere det på hjemmesider, hvor personoplysninger samt andre meget private oplysninger skal indtastes eller fremgår... (selvom det, i næsten alle tilfælde, er ulovligt).

Senest min bank krævede flere oplysninger om mig - efter den senest udvidelse af hvidvaskloven -, så var Google Tagmanager og Facebook.net implementeret på samme side, som jeg skulle indgive oplysningerne. Altså mit fulde navn, CPR, adresse, oplysninger om min adfærd (hvor mange penge forventer jeg at bruge, hvor mange skal gå til gaver, hvor mange kontanter forventer jeg at hæve osv.) osv. Jeg fik at vide Google var til statistik, men fik ingen svar om Facebook. De havde dog - heldigvis for mig og ift. loven - valgt at fjerne dem.

Det samme var tilfældet med indgivelse af oplysninger til mit energiselskab - som dejligt også rettede det.

7
4. august 2022 kl. 14:09

Meta gør ikke noget af sig selv, der har i hvert enkelt tilfælde siddet en marketingsansvarlig og bevidst valgt at implementere Meta/Facebooks trackingkode.

3
4. august 2022 kl. 07:33

Sundhedsplatformen kender jeg ikke noget til, men besøger du f.eks privathospitalet Aleris (Hamlet) så sørger de for at informere Facebook om dine bevægelser på deres hjemmeside.

4
4. august 2022 kl. 09:06

Det er jo grotesk. Kan det være lovligt?

5
4. august 2022 kl. 12:27

Det er jo et godt spørgsmål. På den ene side er det faktum jeg skal møde til en blodprøve tagning på Frederiksberg hospital så hemmelig at indkaldelsen skal fremsendes via Eboks istedet for en langt hurtigere billigere og mere brugervenlig email :-)

2
3. august 2022 kl. 13:52

Man kan vel håbe på et forbud i EU. Jeg kan ikke forestille mig en verden, hvor de nogensinde kommer til at spille efter reglerne.

1
3. august 2022 kl. 11:34

"To gruppesøgsmål i USA anklager Meta og flere store amerikanske hospitaler for at i strid med sundhedslovgivningen at sende patienters sundhedsoplysninger til Facebook ved hjælp af tracking-værktøjet Meta Pixel."

Jamen, det er jo bindegalt...

Hvordan mon det står til med Sundhedsplatformen/Epic/Meta?

Men det må så være soleklart, at Meta ikke kan være lovligt at bruge i EU?