Mest læste i 2014: Snagende Nets-ansatte, YouSee-brøler og hjemmebrygget NemID

30. december 2014 kl. 15:001
Mest læste i 2014: Snagende Nets-ansatte, YouSee-brøler og hjemmebrygget NemID
Illustration: Jesper Stein Sandal.
2014 bød på danmarkshistoriens største hackersag, et farvel til Java for NemID og så forsøgte YouSee at dække Danmark med hotspots.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er langt fra altid, at vi gætter rigtigt, når vi på redaktionen forsøger at forudsige, hvad I, vores læsere, ikke kan holde fingrene/musemarkøren/tasterne fra. Men ser vi tilbage på de mest læste artikler i 2014, så er der nok alligevel et par emner, som ikke kommer som nogen overraskelse for hverken redaktionen eller trofaste læsere.

1. Domsafsigelse i CSC-hackersagen

Version2 dækkede domsafsigelsen live fra byretten på Frederiksberg, da afgørelsen skulle falde i danmarkshistoriens hidtil største hackersag. Retssagen havde været mere end et år undervejs, og sideløbende med sagen mod de to anklagede, voksede kritikken af CSC og især Rigspolitiet, som reagerede meget sent på flere henvendelser fra svensk politi.

2. Nets-ansatte i kundeservice misbrugte adgang til kortoplysninger

En tidligere ansat i Nets' kundeservice fortalte til Version2, hvordan det var almindeligt, at medarbejderne misbrugte deres adgang til danskernes kortoplysninger til at se, hvad ekskærester og kendisser brugte deres betalingskort til. Historien udsprang af sagen om Se og Hørs 'tys-tys-kilde', der var ansat i IBM, som stod for driften for Nets, og misbrugte sin adgang til de samme oplysninger. Artiklen var et sjældent eksempel på, at Version2 valgte at benytte en anonym kilde.

3. Opdatering til Windows 8.1 er værre end Vista

Indehaveren af en it-supportvirksomhed var så træt af ballade med kunder, som ikke kunne gennemføre opdateringer til Windows 8.1, at han måtte have luft i Version2's spalter. Det medførte en længere debat for og imod Windows 8. Men måske var der noget om snakken. 2014 var i hvert fald ikke et heldigt år for Microsoft-opdateringer, idet Microsoft flere gange måtte trække opdateringer tilbage på grund af tekniske problemer.

4. Samsung og DR går hver deres vej med smart-tv-apps

Smart-tv'et viste sig i 2014 at være lidt af en fuser – i hvert fald indtil videre. Problemerne med smart-tv blev illustreret tydeligt af, at DR havde udviklet en smart-tv-tjeneste baseret på én standard, mens verdens største elektronikfirma, Samsung, havde valgt at gå i en anden retning. Resultatet var ingen DR-app på Samsungs smart-tv-apparater.

5. Danske Bank åndede lettet op efter Java-support-mareridt

I juli udkom den Javascript-baserede udgave af NemID, som oprindeligt blev udviklet for at give mobile browsere adgang til at logge på med NemID, men som især bankerne hurtigt tog til sig i almindelige desktop-browsere. Hos Danske Bank skete udskiftningen med en forventning om, at en stor supportbyrde nu var taget af bankens skuldre, efter tidligere at have haft problemer med opdateringer til Java-pluginet, som NemID tidligere benyttede.

6. YouSee dækkede - for en kort bemærkning - Danmark med wifi

Da vi skrev denne artikel lød det samstemmende på redaktionen, at den mest vanvittige opfølgning ville være historien om, at YouSee med sin hotspot-software kom til at åbne for alle kundernes routere, så der var adgang til deres netværk. Det viste sig så at holde stik, og YouSee måtte paniklukke tjenesten, og der er endnu ikke noget nyt om, hvorvidt den nogensinde bliver åbnet igen.

7. DR fik streaming til at virke

Det er ofte it-problemer og nedbrud, der tiltrækker opmærksomhed, men når det gælder DR kan det også være en sensationel historie, når noget virker. DR flyttede sin streaming-tjeneste til Akamai, og det løste de problemer, som brugerne tidligere havde kæmpet med, når de forsøgte at streame DR's indhold.

8. Nets truede NemID-hjemmebrygger med advokater

Christian Panton skabte sin egen Javascript-baserede NemID-klient, fordi han savnede mere åbenhed om, hvordan NemID i virkeligheden fungerer. Men det ville Nets ikke være med til og truede med at pudse advokater på datalogen og internetaktivisten.

9. Nysgerrig pendler udvikler sin egen Rejsekort-app

Det var ikke kun NemID, som fik det til at krible i fingrene hos de danske udviklere. Casper Bang udviklede en app, som kunne aflæse data fra Rejsekortet. Reaktionen fra Rejsekortet A/S var dog noget mere positiv end reaktionen ovenfor fra Nets, og Casper Bang og Rejsekortet A/S indgik faktisk et samarbejde.

10. Politiet lancerede en app med stjålne cykler

Nummer 10 på listen er én af den slags korte artikler, som journalisten bag nummer 11, som ikke kommer med på listen, vil bande over at se sig slået af, men cykeltyverier rammer plet i identifikationen som nyhedskriterie. Historien udkom også på årets første arbejdsdag på redaktionen i 2014, så selvom redaktøren, der står bag den korte nyhed, næppe kommer i betragtning til journalistiske hæderspriser, så var denne lille news-you-can-use-historie med til at skyde et rigtig godt år i gang for Version2.

Vi ser frem til at byde jer på endnu flere gode historier i 2015!

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
2. januar 2015 kl. 08:03

2. Nets-ansatte i kundeservice misbrugte adgang til kortoplysninger

Det kunne være interessant at høre, om Nets har fået kortlagt omfanget af dette misbrug og meldt de pågældende medarbejdere til politiet. Eller om de bare har ladet som ingenting og håbet, at de krænkede kunder ikke opdager noget.