Mest læste i 2016: Smshing, automatiseret overvågning og den selvkørende Ubuntubil

2016 har været et år med flere gode nyheder. Version2s ubestridte kioskbasker var historien om, at vi endelig slipper for NemID papnøglekortet i 2019.

Danske forbrugere har også det seneste år været ramt af, at sms-svindlere tilsyneladende har været på sprogkursus og fået ajourført deres danske i bestræbelserne på at pushe MazarBot malware ind på vores mobiltelefoner.

Nyheder om masseovervågning har domineret læsernes opmærksomhed i 2016 og tager 4. pladsen på listen over de 10 mest læste artikler. Politiet har indført deres automatiske nummerpladescanner og justitsministeren efterspurgte en omfattende logning af danskernes færden gennem overvågning af mobiltelefoner.

 

1. Aldrig mere papkort

Bankerne og Digitaliseringsstyrelsen er blevet enige om NemID 2.0, hvor papkortet skal erstattes af en nye løsning med f.eks. biometri eller mobiltelefonkoder. Version2s læsere reagerede i kommentarfeltet med stærk skepsis. Efterfølgende holdt Digitaliseringsstyrelsen dog døren for nøglekortet på klem til f.eks. ældre medborgere.

Læs også: Aftale om NemID 2.0 faldet på plads: Papkortet får kniven

 

2. Smshing - nu med forbedret sproglig kvalitet

It-svindlere havde stor succes med at kombinere nye sproglige færdigheder med et link der til forveksling lignede PostDanmarks hjemmeside, men som i stedet indeholdet malwaren MazarBot.

Læs også: Malware-sms på rigtig dansk blander sig med legitime Post Danmark-beskeder

 

3. Internet skimming på danske online butikker

Normalt er skimming noget der forbindes med fysisk udstyr sat på hæveautomater til at aflure betalingskort-informationer. Fænomenet ser dog også ud til at trives i bedste velgående på online-butikker, også i Danmark.

Læs også: Københavns Kommune har brugt 5,3 millioner på app, som har 140 brugere

 

4. Digital it-modenhed

Appen Minvej, som er udviklet til sindslidende i Københavns Kommune, har kostet 5,3 millioner kroner, og er dermed suverænt den dyreste af kommunens 19 apps. Kun 140 personer bruger den.

Læs også: 29 danske domæner på aktuel liste over hackede online-butikker

 

5. Dit wifi kodeord er ikke så privat, som du tror

Måske går du ikke lige og tænker over det, men det udstyr, du har stående derhjemme, og som giver dig adgang til internettet, tilhører tit og ofte din internetudbyder. Og udbyderen har som regel også fjernadgang til udstyret.

Læs også: TDC suger folks selvvalgte wifi-kodeord ud af routere og gemmer dem i klartekst

 

6. Udvidet telelogning

Justitsministeren ønskede i år at opdatere den automatiserede overvågning af mobiltelefoner ved at inkludere logning af masteoplysninger ved databrug i stedet for kun at logge masteoplysninger ved gammeldags opkald og sms'er.

Læs også: Søren Pind vil indføre totalovervågning af alle danskeres færden

 

7. Nummerplade jagten er i gang

Danske politibiler og motorveje er blevet udstyret med nummerpladelæsende kameraer, der slår alarm ved manglende betaling af afgifter eller hvis køreren er efterlyst. Desuden vil alle danske billisters færden fremover blive logget i et centralt register i det de passerer et af Politiets nye kameraer.

Læs også: Politiet må nu automatisk overvåge tusindvis af nummerplader

 

8. Twitter krig om overvågning mellem Søren Pind og IT-Politisk Forening

En uenighed omkring sessionslogning og offentlighedsloven på Twitter førte til, at justitsminister Søren Pind har blokeret formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, med en slet skjult henvisning til formandens mentale tilstand.

Læs også: Søren Pind blokerer privacy-fortaler på Twitter med ordene: »Det der er der vist en klinisk betegnelse for«

 

9. Windows 10 sniger sig også med i dette års nyheder

I sommers kom den første omfattende opgradering til det nye Window styresystem og dermed nåde de også en placering på top 10 ligesom at Micrsoft i 2015 snuppede to pladser på listen med nyheder om deres nye styresystem.

Læs også: Windows 10 får stor opdatering - men mange nyheder kan du ikke bruge

 

10. Ubuntubilen

Den 26-årige amerikaner George Hotz formåede at bygge en fungerende selvkørende bil på en måned ved hjælp af teknologisk snilde, et laserbaseret radarsystem på taget, 5 smartphone-kameraer og en computer med Ubuntu Linux.

Læs også: 26-årig bygger selvkørende bil med Ubuntu på en måned - nu vil han slå Tesla

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Louise Klint

Jeg vil bare sige mange tak for jeres gode arbejde.
Det er vigtigt.

En del af de emner og problematikker I afdækker her på Version2 burde for mig at se også formidles på de brede massenyhedsmedier. Fordi de har relevans, og ikke mindst konsekvenser, for os alle sammen – hele befolkningen. Jeg tænker på vores myndigheders initiativer i disse år i forhold til overvågning, persondata, sundhedsdata, især.
Det er bare ikke tilfældet. Jeg ser det kun her.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere