Da Tibet-Kommissionen for tre år siden bad om at få adgang til e-mails fra den øverste ledelse i Københavns Politi, fik de et nedslående svar. Den øverste ledelse er fratrådt og deres mails er slettet.
Det var sket fordi Rigspolitiets praksis siden 2005 har været at mails fra fratrådte medarbejdere slettes efter 30 dage, og at Rigspolitiet anså det som umuligt at genskabe de slettede mails. Det skriver DR.
Det får nu Rigspolitiet til at ændre praksis og først slette mails et år efter fratrædelsen.
Fristen for sletning på Rigspolitiets server blev tilbage i 2005 fastsat til 30 dage af »it-driftsmæssige årsager begrundet i begrænset serverplads«, lyder det i et folketingssvar.
Der er i dag ikke fælles regler for sletning af statslige mails. Mens fristen har været 30 dage hos politiet, er den et år hos Justitsministeriet og fem år hos Skatteministeriet. Det skriver DR.
Forsøgte ikke at genskabe mails
Tibetsagen starter da en gruppe demonstranter får frataget deres tibet-flag i forbindelse med det kinesiske præsidentbesøg i København tilbage i 2012.
Ledelsen i Københavns Politi på daværende tidspunkt var fratrådt, da Tibet-Kommissionen tre år senere efterspørger mails. Det får Rigspolitiet til at svare at de ikke kan udlevere mails, da de er slettet og der ikke findes en backup.
Rigspolitiet anerkender dog at der kan være: »en teoretisk mulighed for at genskabe e-mails eller dele heraf fra serveren«, oplyser Rigspolitiet via Justitsministeriet i et svar til Folketinget.
Men jo længere tid, der er gået, siden mailkontoen blev slettet, jo større er sandsynligheden for, at al data er overskrevet lyder det fra Rigspolitiet.
For når en medarbejder fratræder, bliver vedkommendes udstyr renset, så al data overskrives. Derfor har Rigspolitiet slet ikke forsøgt at gendanne de slettede mails som kunne være relateret til Tiber-sagen.
Nu oplyser Rigspolitiet til Folketinget, at de slet ikke har forsøgt at gendanne de slettede mails.
»På den baggrund er det Rigspolitiets koncern IT og Rigspolitiets nationale cyber crime centers umiddelbare vurdering, at muligheden for at genskabe slettede e-mails er minimal, og der er på den baggrund ikke foretaget konkrete forsøg på genskabelse af slettede e-mails,« lyder det i svaret til Folketinget.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.