Mere end 50 organisationer beder Google om at lave regler for Android-bloatware

Illustration: PixieMe/Bigstock
I kampen for privatlivet og sikkerhed har 53 organisationer sendt et brev til Googles CEO, Sundar Pichai, med en opfordring om at skærpe reglerne for bloatware.

I et åbent brev beder 53 organisationer Google om at skride til handling over for de apps, som leverandører præinstallerer på nye Android-smartphones, men som er umulige at fjerne - såkaldt bloatware.

Brevet er underskrevet af 53 organisationer og har Googles CEO, Sundar Pichai, som modtager.

De præinstallerede apps kan have særlige rettigheder, der gør, at de kan 'operere uden for Androids sikkerhedsmodel', står der i brevet.

»Det betyder, at rettighederne kan defineres af app'en - herunder adgang til mikrofonen, kameraet og lokation - uden at udløse en standard Android-sikkerhedsmeddelelse,« står der i brevet.

Læs også: Slip af med uønskede standard-apps på Android uden at roote din telefon

Forslag om tre regler

De tre regler, der foreslås, er:

  • Det skal være muligt permanent at afinstallere appsene fra en telefon. Det bør også inkludere al relateret baggrundsservice, der fortsætter med at køre, selvom en app er slået fra.

  • Præinstallerede apps skal overholde samme kontroltjek som dem i Play Store, særligt i forhold til deres rettigheder.

  • Præinstallerede apps skal have en opdateringsmekanisme, helst gennem Google Play og uden en brugerkonto.

Tjekkes ikke for bugs og malware

I brevet henvises der til en forskningsartikel fra marts 2018, som fandt, at de præinstallerede apps er 'et privatlivs- og sikkerhedsmæssigt rod'.

Årsagen er, at denne bloatware ikke går igennem Googles app-screeningsproces, således at appsene ikke undersøges for, om de har »overdrevne« rettigheder, de tjekkes ikke for sikkerhedshuller eller malware, og de kan heller ikke opdateres i Google Play-butikken.

I forskningsartiklen fremgår det, at 91 pct. af de præinstallerede apps, der blev testet, ikke var tilgængelige i Google Play-butikken.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere