Mere end 100 milliarder ruller gennem Mobilepay i 2019: »Er blevet en central del af Danmarks betalingsinfrastruktur«

30. december 2019 kl. 09:156
Mere end 100 milliarder ruller gennem Mobilepay i 2019: »Er blevet en central del af Danmarks betalingsinfrastruktur«
Illustration: Mobile Pay.
Med sine mere end fire millioner brugere er Mobilepay Danmarks største mobile betalingsløsning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danskerne bruger i stigende grad telefonen til at betale med. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at den mobile betalingstjeneste Mobilepay lod mere 100 milliarder kroner rulle gennem systemet i 2019.

Det oplyser Mobilepay, der er ejet af Danske Bank, i en pressemeddelelse. Af denne fremgår det også, at fremgangen især skyldes, at butikker og webshops for alvor er begyndt at tage Mobilepay til sig som betalingsløsning.

»Løsningen er blevet en central del af Danmarks betalingsinfrastruktur,« siger Torben Gamst Pedersen, direktør for Mobilepay, i pressemeddelelsen.

Oprindeligt udviklet til venne-betalinger

Mens flere tredjeverdenslande, herunder Kenya, har haft mobilbetalinger i mere end 12 år, kom konceptet først for alvor til Danmark i form af Mobilepay i 2013.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dengang var applikationen hovedsagelig rettet mod danskere, der privat havde brug for på nem vis at dele regninger eller sende penge mellem hinanden.

Siden er der blevet bygget en løsning, der tillader fysiske og digitale virksomheder at modtage betalinger fra private mod et transaktionsgebyr.

Mobilepay har siden oplevet en markant fremgang. I 2019 var der i alt 330 millioner overførsler med Mobilepay mod 280 millioner 2018, hvilket som sagt beløb sig til 102 milliarder overførte kroner i 2019 mod 82 milliarder i 2018.

Flere står dog i kø for at udfrodre Mobilepay som betalingsløsning på det danske marked, skriver DR.

Konkurrenterne tæller flere markante spillere på den digitale scene – ikke mindst Google, Facebook og Apple, der alle pusler med deres egne, mobile betalingsløsninger.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
2. januar 2020 kl. 13:29

Løsningen er blevet en central del af Danmarks betalingsinfrastruktur

Danmark fungerer fint uden MobilePay.

Man har altid kunne overføre penge mellem konti - det er bare mere bekvemt at give et telefonnummer frem for at skaffe kontonumre og logge ind i netbank, hvor betaling kan udføres.

Tilsvarende er det enkelt ved nethandel at angive telefonnummer fremfor at finde betalingskort, indtaste og måske også indtaste en SMS kode til at beskræfte.

MobilePay har success fordi det har gjort nogle handlinger mere bekvemme.

Men det er ikke bekvemt at benytte MobilePay til betaling i butik. Der er ikke meget som slår et kontaktløst betalingskort eller den tilsvarende pendant i Apple Pay og Google Pay.

4
1. januar 2020 kl. 10:37

Og der er jeg så af en anden mening, fordi MobilePay er meget nemmere at integrere med POS systemer end meget andet, og for en dansk butik har det en enorm betydning at der står et dansk pengeinstitut bag.

Det er fint at private let kan betale hinanden, men en gratis tjeneste betaler jo ikke til udviklingen og driften af et kompliceret betalingssystem.

En gennemsnitlig betalingsterminal koster altså i omegnen af DKK 10.000,00 om året for forretningen og mobilepay koster hurtigt DKK 500,00 om året i den mindste løsning plus oprettelsesgebyr.

Så skal der være et vist salgsvolumen før det kan betale sig og det er jo det mobilepay lukrer på. Uvidenhed hos forbrugere og især forretninger.

Nye alternativer er på vej frem og især izettles betalingsterminal til blot DKK 199,00 er et spændende alternativ til forretninger med en omsætning på under DKK 1.000.000,00 om året fordi de tilbyder integreret kasse og POS til fordelagtige priser uden gebyrer eller oprettelse, imod 2% af betalingen.

Min pointe er at mobilepay er under prismæssigt pres og at jeg støtter de skribenter som ikke er overbevist om at mobilepay har en fremtid.

3
31. december 2019 kl. 16:36

Bevar og brug fysiske penge mere i fremtiden.!

En lille skræmmehistorie fra den virkelige verden, som i den grad understreger fornuften i at bibeholde kontanterne, og ikke lade finansverdenen røvpule en:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/kortet-blev-afvist-i-meny-yousee-har-haevet-kvart-million-fra-pernilles-konto

For er der noget der ligner sanity check hos bankerne, som automatisk tilbagebeholder en automatisk betaling som er helt i skoven - næh nej, for "kunderne" er jo til for os, ikke omvendt.

2
30. december 2019 kl. 13:55

Jeg må ærligt indrømme jeg har lidt svært ved at se at Mobilepay er en success, og så tvinges jeg til at slæbe rundt på min mobil konstant.

Nu er MobilePay sådan set et tilbud, ikke en tvang, men for private er det smart (man skal være påpasselig med ordet genial), da man gebyrfrit kan sende og modtage penge mellem private, helt uden gebyrer.

Hvis der passere 100mia igennem hvert år og man læser andre artikler om mobilepay hvor man hævder at mobilepay stadig ikke genere et overskud så er der altså noget riv raskende galt et sted i kulissen.
Selv hvis man tog eks 0,10øre kr pr transaktion så ville man have 1 mia kroner om året til at drive og udvikle mobile pay.

Nu er det ikke gratis for forretninger at modtage betaling via MobilePay, men koster et gebyr mellem 75 og 30 øre per betaling afhængigt at antallet af transaktioner - dette er stadig en kanon fordel for butikkerne, i sammenligning med gængse indløsningsaftaler for kreditkort, som koster butikken et sted mellem ca 0,75% og 2,25%, afhængig af antal transaktioner og aftale. Og hvis man har en lille biks, og kun vil modtage MobilePay, så slipper man for en perverst dyr betalingskortterminal.

Yderligere så er mobilepay simpelthen for lille vs de store giganter så som Apple, og mange andre som gobalt super nemt mia af brugere som får deres løsninger tvunget ned i halsen.

Man skal altså ikke underkende den lokale tilstedeværelse, især når der er tale om betalingsformidling.

Ganske vidst bliver mobilepay af medierne og reelt set også staten eksponeret mere end de andre tjenester men de store giganter er så store og så dominerende at lille mobilepay vil blive kvalt de næste par år.

Det kommer helt an på hvad de andre kan tilbyde, men problemet med de andre er at dels kan de ikke matche med priserne, dels er der flere forskellige økosystemer at forholde sig til, som gør integrationen alt for besværlig for de forretningsdrivende.

Jeg er bange for at mobilepay har nået toppen og i 2020 og senere vil begynde at få modgang pga. gigantiske aktøre fra udlandet og over tid vil mobilepay floppe og blive erstattet af andre løsninger.

Og der er jeg så af en anden mening, fordi MobilePay er meget nemmere at integrere med POS systemer end meget andet, og for en dansk butik har det en enorm betydning at der står et dansk pengeinstitut bag.

Så det kan godt være at MobilePay ikke overtager verdensherredømmet, men set med danske øjne, så er de dem der har bedst fat, og i den grad kan true Nets' monopol.

Sig fra hvis du har dit privatliv kært, for din egen og kommende generationers skyld. !
Bevar og brug fysiske penge mere i fremtiden.!

Se deri er vi så rørende enige, ud fra mange grunde:

Fysiske penge er en meget bedre måde at lære børn værdi. Kontanter snager ikke. Kontanter virker uden strøm eller anden infrastruktur.

1
30. december 2019 kl. 13:33

Jeg må ærligt indrømme jeg har lidt svært ved at se at Mobilepay er en success, og så tvinges jeg til at slæbe rundt på min mobil konstant.

Hvis der passere 100mia igennem hvert år og man læser andre artikler om mobilepay hvor man hævder at mobilepay stadig ikke genere et overskud så er der altså noget riv raskende galt et sted i kulissen. Selv hvis man tog eks 0,10øre kr pr transaktion så ville man have 1 mia kroner om året til at drive og udvikle mobile pay. ( i 2018 havde mobilepay et underskud på -63,4mio kroner )https://itwatch.dk/ITNyt/Brancher/fintech/article11094127.ece

Yderligere så er mobilepay simpelthen for lille vs de store giganter så som Apple, og mange andre som gobalt super nemt mia af brugere som får deres løsninger tvunget ned i halsen. Ganske vidst bliver mobilepay af medierne og reelt set også staten eksponeret mere end de andre tjenester men de store giganter er så store og så dominerende at lille mobilepay vil blive kvalt de næste par år. Jeg er bange for at mobilepay har nået toppen og i 2020 og senere vil begynde at få modgang pga. gigantiske aktøre fra udlandet og over tid vil mobilepay floppe og blive erstattet af andre løsninger.

Jeg vil dog gerne advare menneskeheden imod digitale betalinger og ISÆR kryptovaluta og teknologien bag.. Det bliver det sidste søm i kisten for din "frihed" og hvis du tror dit privatliv bliver krænket idag, så bliver det altså meget værre i fremtiden. Sig fra hvis du har dit privatliv kært, for din egen og kommende generationers skyld. !
Bevar og brug fysiske penge mere i fremtiden.!