Mere end 100 databrud: Tilsyn udtaler alvorlig kritik af Familieretshuset

En af Familieretshusets primære opgaver er at støtte børn i familieretslige sager. Illustration: Kuzina Natali / Bigstock Photo
Familieretshuset har fundet over 100 brud på persondatasikkerheden, efter Datatilsynet bedte om en redegørelse. Nu udtaler tilsynet alvorlig kritik af institutionen.

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Familieretshuset for at overtræde Databeskyttelsesforordningen, efter institutionen utilsigtet er kommet til at videregive personoplysninger over 100 gange.

Det skriver Datatilsynet.

Familieretshuset, hvis primære opgave er at støtte børn i familieretslige sager, har anmeldt sig selv for brud på persondatasikkerheden 158 gange til Datatilsynet. Derfor starter tilsynet selv en sag mod institutionen og beder Familieretshuset og at redegøre for alle brud om utilsigtet videregivelse af personoplysninger fra d. 25. maj. 2018 (hvor forordningen trådte i kraft) til d. 27. september 2020.

Læs også: Nu starter den første GDPR-retssag: Anklagemyndigheden går efter stor bøde

Familieretshuset finder 134 sager om utilsigtet videregivelse af personoplysninger, hvoraf 34 handler om personer med navne- eller adressebeskyttelse. I langt de fleste tilfælde er der tale om menneskelige fejl, men i 12 af sagerne er tekniske fejl årsag til bruddet.

I institutionens redegørelse overfor Datatilsynet indrømmer man, at der historisk ikke har været nok fokus på databeskyttelse, »hvilket har efterladt en betydelig organisatorisk og teknisk gæld, samt en generel lav modenhed inden for de to områder.«

I sin afgørelse lægger Datatilsynet blandt andet vægt på, at Familieretshuset ikke har taget tilstrækkelige tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre sig mod bruddene. Derudover lægger man vægt på at institutionen behandler meget følsomme og fortrolige oplysninger, som kan have store konsekvenser for de registrerede, hvis data slipper ud til de forkerte.

Læs også: Efter Version2-afsløring: Datatilsynet indleder sag mod Aarhus Kommune om ulovlige dataoverførsler

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Louise Klint

Man bliver så harm hver gang. (Det nytter ikke, at blive ved at harcelere).

Familieretshuset er det, der tidligere hed Statsforvaltningen, så vidt jeg forstår. Og i sagen her er angiveligt videregivet personoplysninger (utilsigtet), på mennesker, der har navne- og adressebeskyttelse. Det er ikke for sjov, de har det. Der kan være tale om vold og trusler og forfølgelse, alvorlige konflikter, når familiesager ender sådan et sted, som sidste instans. Og så sjusker man så grundigt med det.

Den samme dag, som denne afgørelse, kom nyheden om, at en læge i Nordjylland er blevet politianmeldt. Fordi han – 1 læge – har slået op i 1 patients journal. I sin fritid, hvor han bijobbede for et forsikringsselskab. Det er ikke i orden, og kan få konsekvenser for den pågældende patient. Region Nordjylland indberetter deres egen medarbejder til Datatilsynet, som videresender sagen til politiet, og i øjeblikket undersøges af Statsadvokaten (åbenbart) om der skal rejses en sag.

https://politikensundhed.dk/nyheder/art8144512/L%C3%A6ge-politianmeldt-f... Oprindelig artikel: https://www.tv2nord.dk/region-nordjylland/laege-misbrugte-sin-stilling-n...

Politianmeldelse i dette tilfælde.

Men sager, som denne ^^, fra Familieretshuset – de strukturelle og de systematiske – hvor man sjusker med data og personoplysninger, gentagne gange, og i store mængder, i offentlige forvaltninger, myndigheder, kommunerne, regionerne eller politiet – vi kender utallige eksempler – https://politiken.dk/indland/art7002530/Gladsaxe-blev-ramt-af-samme-fejl... https://www.version2.dk/artikel/region-syddanmark-hemmeligholdt-laek-500... https://www.version2.dk/artikel/region-h-melder-sig-selv-datatilsynet-ef... https://www.dr.dk/nyheder/indland/politisjusk-med-persondata-glemte-doku... – de kan nøjes med ”alvorlig kritik” (med fed).

Det må man have forståelse for. Jeg forstår det ikke.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere