Mere end 100 databrud: Tilsyn udtaler alvorlig kritik af Familieretshuset

22. marts 2021 kl. 11:514
Mere end 100 databrud: Tilsyn udtaler alvorlig kritik af Familieretshuset
Illustration: Kuzina Natali / Bigstock Photo.
Familieretshuset har fundet over 100 brud på persondatasikkerheden, efter Datatilsynet bedte om en redegørelse. Nu udtaler tilsynet alvorlig kritik af institutionen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Familieretshuset for at overtræde Databeskyttelsesforordningen, efter institutionen utilsigtet er kommet til at videregive personoplysninger over 100 gange.

Det skriver Datatilsynet.

Familieretshuset, hvis primære opgave er at støtte børn i familieretslige sager, har anmeldt sig selv for brud på persondatasikkerheden 158 gange til Datatilsynet. Derfor starter tilsynet selv en sag mod institutionen og beder Familieretshuset og at redegøre for alle brud om utilsigtet videregivelse af personoplysninger fra d. 25. maj. 2018 (hvor forordningen trådte i kraft) til d. 27. september 2020.

Familieretshuset finder 134 sager om utilsigtet videregivelse af personoplysninger, hvoraf 34 handler om personer med navne- eller adressebeskyttelse. I langt de fleste tilfælde er der tale om menneskelige fejl, men i 12 af sagerne er tekniske fejl årsag til bruddet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I institutionens redegørelse overfor Datatilsynet indrømmer man, at der historisk ikke har været nok fokus på databeskyttelse, »hvilket har efterladt en betydelig organisatorisk og teknisk gæld, samt en generel lav modenhed inden for de to områder.«

I sin afgørelse lægger Datatilsynet blandt andet vægt på, at Familieretshuset ikke har taget tilstrækkelige tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre sig mod bruddene. Derudover lægger man vægt på at institutionen behandler meget følsomme og fortrolige oplysninger, som kan have store konsekvenser for de registrerede, hvis data slipper ud til de forkerte.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
25. marts 2021 kl. 14:52

Man bliver så harm hver gang. (Det nytter ikke, at blive ved at harcelere).

Familieretshuset er det, der tidligere hed Statsforvaltningen, så vidt jeg forstår. Og i sagen her er angiveligt videregivet personoplysninger (utilsigtet), på mennesker, der har navne- og adressebeskyttelse. Det er ikke for sjov, de har det. Der kan være tale om vold og trusler og forfølgelse, alvorlige konflikter, når familiesager ender sådan et sted, som sidste instans. Og så sjusker man så grundigt med det.

Den samme dag, som denne afgørelse, kom nyheden om, at en læge i Nordjylland er blevet politianmeldt. Fordi han – 1 læge – har slået op i 1 patients journal. I sin fritid, hvor han bijobbede for et forsikringsselskab. Det er ikke i orden, og kan få konsekvenser for den pågældende patient. Region Nordjylland indberetter deres egen medarbejder til Datatilsynet, som videresender sagen til politiet, og i øjeblikket undersøges af Statsadvokaten (åbenbart) om der skal rejses en sag.

https://politikensundhed.dk/nyheder/art8144512/L%C3%A6ge-politianmeldt-for-at-misbruge-sin-stillingOprindelig artikel:https://www.tv2nord.dk/region-nordjylland/laege-misbrugte-sin-stilling-nu-er-han-politianmeldt

Politianmeldelse i dette tilfælde.

Men sager, som denne ^^, fra Familieretshuset – de strukturelle og de systematiske – hvor man sjusker med data og personoplysninger, gentagne gange, og i store mængder, i offentlige forvaltninger, myndigheder, kommunerne, regionerne eller politiet – vi kender utallige eksempler –https://politiken.dk/indland/art7002530/Gladsaxe-blev-ramt-af-samme-fejl-og-l%C3%A6k-blot-fire-m%C3%A5neder-f%C3%B8r-k%C3%A6mpel%C3%A6khttps://www.version2.dk/artikel/region-syddanmark-hemmeligholdt-laek-500000-cpr-numre-umuligt-eller-vanskeligt-at-underrettehttps://www.version2.dk/artikel/region-h-melder-sig-selv-datatilsynet-efter-sikkerhedsbrud-1091503https://www.dr.dk/nyheder/indland/politisjusk-med-persondata-glemte-dokumenter-i-s-tog-og-knyttede-borger-til-876– de kan nøjes med ”alvorlig kritik” (med fed).

Det må man have forståelse for. Jeg forstår det ikke.

3
25. marts 2021 kl. 13:13

Sært, at det ikke bliver rettet.

2
22. marts 2021 kl. 18:35

må være en menneskelig fejl. Datid af "bede" er "bad".

1
22. marts 2021 kl. 13:48

Alt for mange sager om sjusk med persondata, så kan offentlige myndigheder pive over det bøvl det giver, de skulle hellere få styr på data, processer, adgange, mv.