Mens vi venter i Danmark: Tyskland lancerer ny corona-app i denne uge

Illustration: petovarga / Bigstock
Ifølge den tyske sundhedsminister vil Tyskland lancere den forsinkede COVID-19-sporingsapp i løbet af denne uge.

Den tyske kontaktsporings-app, der skal spore og inddæmme spredningen af ny coronavirus, er klar til at udkomme i løbet af denne uge.

Det bekræfter den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, til ARD. Han vil dog ikke bekræfte rygter om, at den kommer allerede i morgen, tirsdag.

Lanceringen af appen kommer, netop som Tyskland åbner grænserne til flere europæiske lande og lader befolkningen tage på ferie – blandt andet er grænserne til Danmark åbnet i dag, mandag.

Appen er blevet forsinket, da der har været problemer med at få Bluetooth-teknologien i appen til at virke præcist. Det skriver Reuters.

Læs også: Italien trodser privacy-bekymringer og lancerer corona-app

Nu hvor tyskerne kan rejse rundt i flere lande i Europa, beder Spahn landsmændene om at udvise forsigtighed, hvis de forlader landet.

Tyskland har valgt en decentraliseret datamodel for appen, som kun skal advare andre, der har været i kontakt med en smittet, hvis denne faktisk testes positiv.

Sporingsapps bliver lanceret rundt i Europa

Med nyheden om lanceringen af den tyske app, melder Tyskland sig ind i en voksende gruppe af lande, der har lanceret apps, som skal stoppe spredningen af COVID-19.

Så sent som sidste uge lancerede man i Italien en lignende app.

Læs også: 600.000 franskmænd har downloadet centraliseret corona-app

Det forlyder fra BBC, at SAP og Deutsche Telekom, der udvikler den tyske sporingsapp, venter på, at Google og Apple frigiver den API, de i fællesskab har udviklet. Det sker ifølge det britiske medie på torsdag.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jacob Herbst

Jeg sidder med i advisory boardet for den nye danske smitteapp og har derfor haft mulighed for at følge forløbet rimelig tæt gennem de seneste måneder.

Danmark havde en stort set færdig app klar i starten af maj måned, men myndighederne vælger aht. privacy og bluetooth udfordringer på Apple enheder at ændre strategi og i stedet basere løsningen på det API Google og Apple har udviklet sammen dvs. man starter næsten forfra. Dette API bliver først tilgængelig medio maj hvilket er forklaringen på at løsninger baseret på dette API først kommer nu. I lighed med den tyske app forventes den dansk app også lanceret denne uge.

Den app der kommer nu, er en del af den kontakt- og smittesporingsstrategi som skal forhindre at COVID-19 blusser op igen, og vil være relevant så længe smitten er der. Udfordringen er rigtig nok at mange er ved at ”glemme” COVID-19, hvilket lige nu nok er en af de største udfordringer mht. at holde smitten under kontrol og undgå en anden smittebølge.

 • 4
 • 0
#6 Andrew Rump

Den kommer for sent, utroligt det har skulle tage så lang tid at udvikle.

Som Jacob Herbst skriver i et andet indlæg, så er der gode grunde og netop hvis alle ting incl. privacy skulle tages i betragtning, så bliver det pludselig en mere kompliceret opgave, som tager den tid det tager.

Den danske befolkning er ved at have "glemt" COVID-19.

COVID-19 er stadig en stor faktor og den kan sagtens komme tilbage med fuld styrke, så app'en har helt klart (måske?) en berretigelse - hvis den bliver spredt nok ud til så mange som muligt.

Ikke en app jeg venter på ihvertfald

Hvad er forskellen nu og da udbrudet først startede? Jeg forstår ikke hvorfor du/I ikke vil bruge teknologien, nu når den er her - specielt med alle de privacy tiltag der er taget.

Om ikke andet får vi erfaring til næste gang.

 • 1
 • 0
#7 Jacob Herbst

Interoperationalitet med andres landes corona apps er overvejet og noget der arbejdes på hos myndighederne henover sommeren. En af fordelene ved at mange lande bruger Google/Apple API’et skulle netop være at dette bliver muligt. Men det er desværre ikke en helt simpel opgave at få it-løsninger i forskellige lande til at spille sammen, ligesom der også er lidt udfordringer omkring det juridiske mht. udveksling af data om smittede personer mellem forskellige lande. Så at vente på det ville have forsinket lanceringen, og der er det nok bedre at få en løsning i drift og så forbedre undervejs. I forhold til udlandet er en af de ting som pt. har prioritet håndteringen af personer der er bosat i Sverige men til dagligt arbejder i Danmark.

 • 1
 • 0
#8 Jacob Herbst

Den løsningen som de danske myndigheder oprindeligt arbejdede på var faktisk rimelig fornuftigt skruet sammen mht. privacy og anonymitet, men benyttede central dataopbevaring bl.a. for at kunne lave en vurdering af antallet af kontakter. I princippet ville man kunne trævle dette netværk af anonyme kontakter op og dermed se hvem enkelte personer havde haft kontakt med. Dette var en af grundene til at vi i advisory boardet anbefalende Google/Apple løsningen, hvilket der var stor lydhørhed for. Men løsningen benyttede fx ikke GPS som den norske og var designet med et stort fokus på privacy og anonymitet. Myndighederne skal trods alt have ros når det er berettiget.

 • 3
 • 0
#10 Jacob Gorm Hansen

Den danske befolkning er ved at have "glemt" COVID-19.

Ikke en app jeg venter på ihvertfald

Bare roligt, til efteraaret skal der nok blive brug for den. Vi har maaske glemt virusen, men den har bestemt ikke glemt os.

Vi har selv nu med fantastisk sommervejr hundredevis af smittede om ugen og et nyt stort udbrud i gang i Hjoerring, saa naar det bliver surt og koldt og regnvejr, og al aktivitet i skolerne og andre steder rykker indendoers, skal det nok gaa galt igen.

At smitteopspore er et enormt arbejde, en person kan smitteopspore en eller maaske to indeks-tilfaelde paa en arbejdsdag, alene de 33 smittede fra i dag 16/6 er mere end der var kapacitet til da sars-cov-2 kom til landet i marts. Nu har vi en smule mere kapacitet end dengang, men slet ikke nok til at hamle op med >100 smittede per dag. De folk, der sidder og knokler med at begraense smittespredningen faar brug for al den hjaelp de kan faa, inkl. den app.

 • 0
 • 1
#11 Jacob Herbst

Jeg er - desværre - helt enig, og der hvor appen i den forbindelse er særlig vigtig er i forhold til de kontakter som de smittede IKKE kender fx dem de har siddet ved siden af i bussen, i biografen eller på cafen. Og det er vigtigt at huske appen ikke kan stå alene, men er et af værktøjerne i en samlet smittesporingsstrategi.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Schou
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere