Mens Norge svinger hammeren: Styrelse sidder på hænderne i alvorlig aflytningssag

Ved at ringe med spoofede numre kunne man i årevis snyde en række danske, norske og svenske telefonsvarere tila t lade alle og enhver afslytte beskeder. Illustration: Elnur | Bigstock
Telia Danmark lod kunderne være sårbare over for 13 år gammelt, ultrasimpelt aflytnings-kneb. Men imens norske myndigheder har bødeblokken fremme i samme sag, afviser danske myndigheder at foretage sig noget.

Den Danske Erhvervsstyrelse, der er tilsynsmyndighed på teleområdet, vil ikke se nærmere på, hvorfor Telia Danmark i mere end 13 år lod alle og enhver lytte med på kundernes telefonsvarere.

Læs også: Efter Version2-afsløring: Telia overvejer at indføre bedre sikkerhed på telefonsvarer

Det fremgår af et skriftligt svar til Version2 fra styrelsen, der ikke vil stille op til interview.

»Idet Erhvervsstyrelsen samtidig vurderede, at Telia havde iværksat passende tiltag til at imødegå lignende brud på persondatasikkerheden lukkede Erhvervsstyrelsen sagen,« skriver styrelsen til Version2.

Svaret kommer under en uge efter, at de norske telemyndigheder netop har givet Telenor Norge en historisk bøde på 1,3 millioner norske kroner for præcis samme forseelse og udtalt en kras kritik af teleselskabet.

»Det er løgn!«

Derfor vækker den danske passivitet undren og hos den it-sikkerhedskonsulent, der sammen med Version2 og vores journalistiske kolleger fra Sverige og Norge satte fokus på problemet i første omgang.

Læs også: Skandinavisk skandale: Telia Danmark lader alle lytte med på telefonsvareren

»Det er løgn! Jeg skal ikke kunne sige, om der skal en bøde til, men at betragte sagen som lukket, fordi sikkerhedshullet lukkes nu efter 13 år? Det virker helt godnat,« siger Per Thorsheim, der i december 2019 netop hjalp Telia Danmark med at lukke hullet.

Han fortæller, at den norske telemyndighed, Nkom, netop har givet en sjælden bøde og den kradse udtalelse, fordi sagen er ekstraordinær. Og fordi de norske teleselskabers håndtering af sikkerheden var enormt sløset.

Det samme gør sig gældende i Danmark.

Ældgammelt, gabende sikkerhedshul

»Der er ikke tale om noget nyt, sofistikeret kneb. Det er et gammelkendt trick, der blev illustreret af selveste Paris Hilton tilbage i 2006. Det har altså været nemt og tilgængeligt i 13 år,« siger Per Thorsheim og fortsætter;

»Og mobilselskaberne har bare ignoreret det hele tiden.«

Det skriver Nkom da også i den skrappe kritik af Telenor i Norge;

»Sårbarheden var således et resultat af manglende tekniske tiltag som sørger for tilfredsstillende sikkerhedsniveau med hensyn til fortrolighed og integritet for telefonsvareren. Det bemærkes i denne sammenhæng, at andre aktører, som tilbyder telefonsvarere, ikke har den samme sårbarhed som Telenor.«

Selvom det samme gør sig gældende for Telia i Danmark, betragter Erhvervsstyrelsen sagen som afsluttet.

»Styrelsen sikrede sig, at Telia havde håndteret den konkrete hændelse og bruddet var stoppet, så snart det blev identificeret,« skriver Erhvervsstyrelsen i en mail til Version2 og fortæller, at man har tillid til Telias procedurer.

»Erhvervsstyrelsen lagde i den sammenhæng vægt på, at Telia løbende gennemgår og opdaterer sine sikkerhedsprocesser for at forbedre disse, og at de samtidig aktivt søger at forebygge fremtidige hændelser.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Knud Larsen

Nu har justitsministeriets område holdt alt nedlukket siden d 11 marts, og først den 18 maj tænker de på at genåbne.

Man får ikke engang mulighed for at ringe f.eks tinglysningen op på telefon. I retterne sidder man 8 meter fra dommeren, det er helt ubegrundet at give systemet så lang extra ferie, medens der knokles i virksomhderne for at undgå at DK går bankerot. Og de ter dybt krænkende for de mange der venter på en afgørelse medens de sidder i isolation. Tilmed nedprioriteres alle civile sager yderligere så sagspuklen bare vokser og vokser.

Man må da forvente at al afspadsering er afviklet nu i det mindste?

  • 4
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere