Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg begyndte i går en sag mod Storbritannien rejst af en række menneskerettighedsorganisationer inklusive Amnesty International og en række ngo’er.
Sagen er baseret på Edward Snowdens afsløringer om masseovervågning samt deling af information af efterretningstjenester Storbritannien i 2013.
»Storbritannien forgriber sig på ansøgernes rettigheder om respekt af privatlivet på en måde, som ikke er overens med gældende love og uden sikkerhedsforanstaltninger, der kan forhindre risiko for misbrug,« siger Dinah Rose, der fungerer som anklager for domstolen, til dommerne i en høring forud for sagen.
Overvågning bryder med flere menneskerettigheder
Anklagerne kommer fra 10 menneskerettighedsorganisationer, det såkaldte Big Brother Watch og organisationen The Bureau of Investigative Journalism samt den tidligere Guardian-journalist Alice Ross.
Dinah Rose læste i sagens indledende høring anklagerne højt, som hviler på, at Storbritannien har overtrådt Menneskerettighedskonventionens artikel 6, 8 og 10, der omhandler henholdsvis ret til retfærdig rettergang, respekt for privatliv og ytringsfrihed.
Repræsentanten for det Storbritannien, James Eadie, der går under kaldenavnet ‘Treasury Devil’ og har forsvaret regeringer i sager om alt fra droneangreb til skatteret, afviser anklagerne i sine indledende bemærkninger i høringen.
»Disse uhørt unøjagtige anklager bagatelliserer sikkerhedsinstanserne i hjemlandet og ignorerer det kritiske behov for at beskytte liv,« siger han i høringen.
»Hvis ansøgernes juridiske krav til indfangelse og deling af information bliver accepteret, vil resultatet være omfattende skade på britiske efterretningstjenesters arbejde og evner,« siger han og kræver, at sagen erklæres ugyldig, eller at der dømmes til Storbritanniens fordel.
En af sagerne hørt før
En af de tre individuelle sager, som menneskerettighedsdommerne skal tage stilling til, er blevet vurderet før ved en national retsinstans. Ti menneskerettighedsorganisationer v. Storbritannien blev rejst hos det såkaldte Investigatory Powers Tribunal, der hører klager om offentlige britiske myndigheders overvågning. Den fandt, at myndighederne ikke kunne straffes, da der bag lukkede døre blev fortalt om tiltag hos efterretningstjenesterne, som ifølge instansen gav tilstrækkeligt eftersyn med overvågningen.
Dommerne og repræsentanterne for Storbritannien og anklagerne går nu bag lukkede døre for at diskutere sagen. Resultatet kan forventes inden for et par måneder ifølge Reuters.
Manden, der har givet anledning til sagen, Edward Snowden, reagerede positivt på sagen.
»Stort: Menneskerettighedsorganisationer allierer sig for at stoppe UK’s forfærdelige overvågning af medarbejdere, journalister, advokater - og dig,« skriver Snowden på Twitter.
Du kan se den 2,5 timer lange offentlige høring med indledende bemærkninger samt spørgsmål fra dommere her.