Medarbejdere hos Google og Apple kan lytte med, når danskere interagerer med de digitale assistenter i deres telefoner eller smarthøjttalere.
Det skriver Politiken.dk, der har været i kontakt med tidligere ansatte hos underleverandører til både Google og Apple.
Her har deres arbejde bestået af at lytte til og nedskrive interaktioner, som danske telefon- og smarthøjttalerejere har haft med deres digitale assistenter. De tidligere ansatte har gennem deres arbejde blandt andet fået leveret materiale af klart fortrolig karakter.
Det fortæller en tidligere ansat, der i 2016 arbejdede med aflytning af Siri, Apples digitale assistent.
»Alt blev transskriberet. Når optagelserne kom ind, filtrerede vi ikke nogen fra. Arbejdet var det samme: at skrive ned, hvad der blev sagt. Jeg har overhørt skænderier, samlejer og almindelige samtaler, der tydeligt ikke henvender sig til Siri,« siger den tidligere ansatte til Politiken.
En anden kilde, der i 2017 arbejdede med optagelser fra Apples Siri, fortæller, at der ganske vist var krav til medarbejderne om, at de skulle anmelde optagelser, der indeholdte ulovligt materiale.
Men der var ingen krav til eller retningslinjer for, hvordan man skule behandle fortrolige oplysninger, sensitive oplysninger eller samtaler, der var »optaget fejlagtigt«, som den anonyme kilde definerer det.
Ligesom det gør sig gældende for flere andre techvirksomheder, har både Google og Apple i deres privatlivsreglementer defineret, at optagelser via digitale assistenter kan opbevares og bruges til videreudvikling teknologien.
Og ligesom det gør sig gældende for flere andre techvirksomheder, står der intet sted i hverken Googles eller Apples reglementer, at menneskelige medarbejdere har adgang til lydfiler og personlige oplysninger.