Mega millionsmæk til Facebook: Vestager straffer it-giganten for at vildlede om opkøb af chat-app

875 millioner er en stor bøde, erkender Margrethe Vestager, der ikke desto mindre mener, at den er passende.

Facebook misinformerede EU i forbindelse med opkøbet af den populære chat-applikation WhatsApp, og derfor skal internetgiganten nu betale en bøde på 875 millioner kroner. Det skriver EU selv i en pressemeddelelse.

Læs også: Facebook får millionbøde for at overtræde brugernes privatliv

»Dagens beslutning sender et klart signal til virksomheder om, at de må overholde alle aspekter af EU's fusionsregler, herunder pligten til at give rigtige oplysninger,« siger Margrethe Vestager.

Facebook har ifølge EU forbrudt sig mod EU-reglerne der stiller krav om at virksomheder forud for et opkøb eller fusion med andre selskaber sender 'fyldestgørende og korrekt information' til EU-Kommissionen.

Læs også: Facebook sletter profiler i titusindvis op til britisk valg

Kun sådan vil kommissionen have tilstrækkelig viden til at vurdere, om fusionen er en skævvridning af konkurrencen på et marked.

Faktuel forkert information

Et af de afgørende punkter for EU er, at Facebook tilbage ved fusionen i 2014 oplyste, at man ikke ville være i stand til at lave en sammenkædning mellem brugerprofilerne på de to medier.

Læs også: Facebook vil bruge mennesker og ikke kunstig intelligens til at fjerne ubehageligt indhold

Men da WhatsApp i august 2016 annoncerede en opdatering af brugervilkårene, kom det frem, at telefonnumrene i brugernes profil også ville blive knyttet til deres Facebook-profil.

Og så klappede fælden.

For i dag har EU gennem deres efterforskning fundet ud af, at Facebook gennem flere år kendte til den tekniske mulighed for at sammensmelte profilerne.

Har handlet i god tro

Facebook skriver selv i en skriftlig udtalelse, at man nu betragter sagen som afsluttet og understreger, at man har handlet i god tro og forsøgt at informere og oplyse EU-Kommissionen så godt som muligt.

Læs også: Facebook vil reklamere i din chat - på baggrund af din chat

EU skriver da også i deres pressemeddelelse, at den manglende information ikke ændrer på grundlaget for Facebooks opkøb af WhatsApp, og at fusionen derfor stadig er lovlig.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Kenn Nielsen

Jeg tror stadigvæk det er en træls sum penge at skulle af med. Jeg ville da i hvert fald ikke bryde mig om at betale cirka en månedløn i bøde ;)

Arrhhh...

Hvis nu bøden er prisen for at du tilraner dig konkurrencefordele, og opgradering/effektivisering af dit produktionsapperat, og eliminerer en konkurrent , således du nu kan tjene mindst een månedsløn ekstra - hver måned...

Mon så ikke du ville se det som en omkostning - når det er firmaet og ikke din løncheck der belastes.

K

  • 0
  • 0
#4 Mark Klitgaard

Arrhhh...

Hvis nu bøden er prisen for at du tilraner dig konkurrencefordele, og opgradering/effektivisering af dit produktionsapperat, og eliminerer en konkurrent , således du nu kan tjene mindst een månedsløn ekstra - hver måned...

Ikke desto mindre er bøden væsentlig højere end den som det franske datatilsyn uddelte for nyligt til Facebook

https://www.version2.dk/artikel/facebook-faar-boede-at-overtraede-bruger...

Jeg tænker det er til at tælle hvor mange ~1 mia bøder der skal til før det ikke kan betragtes som en "omkostning". Jeg anser det her for at være begyndelsen på at der kommer mere fokus og større bøder for Facebook, Google og andres omgang med data, selvom vores eget datatilsyn ikke arbejder så hurtigt.

  • 0
  • 0
#5 Christian P. Broe Petersen

For i dag har EU gennem deres efterforskning fundet ud af, at Facebook gennem flere år kendte til den tekniske mulighed for at sammensmelte profilerne.

Jeg har svært ved at forstår, hvordan det IKKE skulle være teknisk muligt at sammensmelte profiler vha. f.eks. telefonnummer eller email adresser, med mindre de oplysninger var 100% krypterede. Og det er de jo næppe, når man lever af folks oplysninger.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere