Meego lægges i graven og erstattes af Tizen med HTML5-applikationer

28. september 2011 kl. 10:1910
Mobilstyresystemet Meego fik reelt dødsstødet, da Nokia valgte at satse på Windows Phone 7, og Meego-projektet kaster nu i stedet dets kræfter efter det nye Tizen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Først var der Intels Moblin, nogenlunde samtidig kom Nokia med Maemo. De to blev slået sammen til Meego, og nu bliver Meego erstattet af en helt ny satsning: Tizen.

Drømmen om et nyt mobilstyresystem baseret på Linux begyndte med store ambitioner fra Intel og Nokia, men blev overhalet af Android, der også er Linux-baseret.

Nu bliver resterne af Intel og Nokias satsninger reelt stedt til hvile, idet Meego-projektet lægges på is, og udviklerne opfordres til i stedet at lægge deres kræfter bag et nyt projekt kaldet Tizen. Det skriver Meego på projektets blog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det reelle dødsstød for Meego kom, da Nokia i foråret annoncerede, at selskabet droppede både Symbian og Meego på dets smartphones for i stedet at satse på Microsofts nye version af Windows Phone 7. Det skete for at give Nokia mulighed for hurtigere at kunne indhente de markedsandele, selskabet de seneste år har tabt til ikke bare Apples iPhone, men også Samsung og HTC, der har satset stort på Android.

Det nye Tizen-projekt er ligeledes et mobilstyresystem baseret på Linux, men hvor Android-applikationer kører på en Java-baseret virtuel maskine, så skal applikationer til Tizen kunne laves i HTML5. Det vil blive udvidet med et API til understøttelse af eksempelvis kameraer.

Tizen-projektet forventer at kunne frigive den første version af styresystemet og det første SDK til udviklere i løbet af første kvartal 2012, oplyser projektet på dets hjemmeside.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. september 2011 kl. 23:00

Noget andet er at MeeGo, med den rette støtte, sagtens kan leve videre. Enten i en lettere revideret udgave (ny styregruppe) eller som en fork, under et andet navn.

5
1. oktober 2011 kl. 08:39

Sandt nok, men brugen af HTML5 + CSS + Javascript er nok noget de gør for at undgå/begrænse antallet af mulige softwarepatent søgsmål i fremtiden.

Bonus ved at bruge HTML5 + CSS + Javascript er også at der er flere udviklere end til C++ og Qt.

6
1. oktober 2011 kl. 20:10

HTML5 + CSS + Javascript framework kunne vel lige så godt køre på MeeGo ? Ligeledes er der med Tizan stadig mulighed for afvikling af C/C++/Qt.

7
1. oktober 2011 kl. 20:27

HTML5 + CSS + Javascript framework kunne vel lige så godt køre på MeeGo ?

Det er vist meningen at genbruge en stor del af Meego - bare ikke lige GUIen.

Ligeledes er der med Tizen stadig mulighed for afvikling af C/C++/Qt.

Det er vel teknisk muligt hvis Qt toolkittet er installeret, spørgsmålet er om den så bliver det. Så vidt jeg har forstået det så vil Intel og Samsung ikke vedligeholde en GPL udgave af Qt.

9
4. oktober 2011 kl. 01:34

Intel & Samsung vil måske ikke aktivt gå ind for Qt-sagen, men det vil fx Nomovok, der har annonceret at de vil levere Nomovok Tizan med out-of-the-box Qt-integration

8
2. oktober 2011 kl. 13:04

Så vidt jeg har forstået det blver Tizan baseret på LiMo, uden det store biddrag fra MeeGo, samt at det er overvejende sandsynligt at Qt kommer til Tizan (Har ikke noget med hverken Intel eller Samsung at gøre).

3
29. september 2011 kl. 06:56

"Wholesale Applications Community (WAC)" i teksten

Tizen will provide a robust and flexible environment for application developers, based on HTML5 and Wholesale Applications Community (WAC).

https://www.tizen.org/about måtte lige undersøges, og den førte til http://wacapps.net/

WAC herunder er relevant fordi der på https://www.tizen.org/developers står:

Tizen will provide a robust and flexible environment for application developers, based on HTML5 and Wholesale Applications Community (WAC).
...
The Tizen platform supports Web applications (HTML, Javascript, CSS) and provides a rich set of services that include the Application Framework, along with Content, Location, Messaging, Multimedia, Network, Social, and System services.

Why WAC? http://www.wacapps.net/why-wac skriver noget mere om APIer. WAC 2.0 SDK + Dev kit er på: http://www.wacapps.net/developersWAC tutorials er på http://www.wacapps.net/tutorials

Tizen er noget der er på min radar indtil videre.

2
28. september 2011 kl. 23:55

Nå-ja en sidste lille ting så kan Tizen næsten beskrives som en fusion imellem LiMo og MeeGo.

1
28. september 2011 kl. 11:07

Pladder - det er ikke ligefrem det Imad Sousou skriver på sin MeeGo-blog - men du har ganske ret i at det er et skridt væk fra Qt og Nokias bizarre opførsel i forbindelse med Qt har nok været et af de parametre der ligger til grund for beslutningen om at gøre HTML5 til det primære framework.

Men nej, hverken MeeGo eller Tizen er mobilstyresystemer - det er bare en gren ud af fem der er rettet imod smartphones.

Det primære ligner en rebranding - da folk stadig sætter lighedstegn imellem Nokia Smartphone og MeeGo og dernæst en frigørelse fra Nokias Qt, da men ikke mener at kunne overtage den fremtidige udvikling.