Medieaftalen kræver dansk indhold af streamingtjenester - det er OK med HBO

Medieaftalen omfatter at streamingtjenester skal investere 2 pct. af deres danske omsætning i dansk indhold. HBO vil efterleve kravet, Netflix har ikke kommentarer til det, men vil ikke love noget.

Streamingtjenester som Netflix og HBO skal i 2019 begynde at investere 2 pct. af deres omsætning i Danmark i nyt, dansksproget indhold, det er et af punkterne i den nye medieaftale. Det Lover HBO nu at leve op til, Netflic lover at producere mere dansksproget indhold, men vil ikke love at leve op til aftalen.

Det skriver Jyllands-Posten

Ifølge Signe Bjørg Granberg, der er dansk pr-manager for HBO Nordic, investerer HBO intet i dansk indhold på nuværende tidspunkt,

»Men vi opfylder selvfølgelig de lovgivne regler og følger i øvrigt nøje den nærmere udmøntning af aftalen. Den første danske HBO-serie har vi stadig til gode. Men i HBO Nordic er vi startet med at producere 'Gösta' i Sverige, som bliver skudt færdigt i løbet af sommeren, og som er den første officielle HBO Nordic-lokalproduktion,« siger hun til Jyllands Posten.

Hun refererer desuden til en tidligere officiel udtalelse af Tom Krogsgaard Nielsen, der er HBO’s vicepresident for pr i Europa. Han understreger, at der er en lang tradition for at producere lokalt, og at HBO har adskillige danske projekter i støbeskeen. HBO vil ikke oplyse, hvor meget tjenesten omsætter for i Danmark.

Netflix: »Vi forventer, at vores investeringer vil stige«

Ifølge en officiel udtalelse fra Netflix, som lyder:

»Vores investeringer i dansk indhold er steget de senere år, blandt andet med vores medproduktion af sæson tre af "Rita" med TV 2 og senere ved at investere i vores første danske originale serie, "The Rain". I maj fornyede vi serien med en anden sæson.«

Netflix blev i 2014 pålagt at bruge 2,4 pct. af deres tyske omsætning på tysk indhold. Netflix klagede til EU-Domstolen med henvisning til, at de har europæisk hovedsæde i Holland, det argument underkendte EU-Domstolen i maj 2018.

Netflix vil ikke oplyse, om nuværende investeringer i dansk indhold ligger nær 2 pct. af deres omsætning i Danmark. De vil heller ikke endeligt love, at de kommer til at følge reglerne i medieaftalen.

Artiklen er opdateret klokken 14:17, efter fejl i Jyllands-Postens citater.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Martin Sørensen

Jeg forstår ikke helt hvorfor man vil tvinge dem til at lave danskproducerede serier/film? Behøver det at være så nationalistisk - burde man ikke bare se EU som ét stort marked og dermed blot kræve at der skulle lægges investeringer inden for EUs grænser?

 • 9
 • 1
#2 Martin Storgaard Dieu

Hvad med at man lader private virksomheder levere et produkt som deres betalende kunder efterspørger? Hvis serier som "The Rain" o.l. er/var en success, så vil Netflix vel kunne måle det og herefter se om det er rentabelt at producere mere?

Ønsker de at skrive ind i medieaftalen at der skal produceres mere dansk indhold, så har man passende en statskontrolleret tjeneste at diktere over.

 • 7
 • 0
#3 Johnny Christiansen

Der er 28 stater i EU. De vil nok alle sammen gerne have to procent, af det der bliver investeret i produktion af indhold. Det medfører at der i EU, investeres mere end i USA hvor HBO hører hjemme.

Nu er HBO vist ikke tilstede i alle EU lande, men Netflix er tilgængeligt i mere en 190 lande verden over.

Det skal nok blive underholdende at følge udviklingen i den sag :-o

 • 1
 • 4
#5 Mikkel Hansen

I en tid hvor flere og flere skifter deres TV-kanaler ud med streamingtjenester, kan jeg godt se fornuften i, at man gerne vil sikre der fortsat bliver produceret dansk sproget indhold.

Jeg synes i forvejen det er småt med originalt dansksproget indhold på dansk TV. Det er vel nærmest kun TV2 og DR, som producerer andet end reality programmer (selvom disse også fylder meget af sendefladen her).

Jeg kan sagtens se at det går imod ideen om EU som ét stort marked, samt at markedet skal regulere sig selv i for af udbud og efterspørgsel - men jeg tror også at vi, i et lille land som Danmark, vil få svært ved fortsat at uddanne (nogenlunde) kompetente folk til mediebranchen, hvis vi ikke insistere på at der fortsat bliver produceret dansk indhold.

 • 3
 • 0
#7 Martin Sørensen

Jeg mener omvendt, at der er alt for meget, og kvaliteten er uhyggeligt ringe.

Helt enig - vi er et ret lille land så det må være begrænset hvor mange TV programmer vi kan finansiere. Der bliver så også lavet en del programmer i fællesskab i de nordiske lande. Der er lidt mere råderum når man kan dele udgifterne mellem DR, NRK, SVT m.fl. Hvad er argumentet for at vi partout skal lave danske programmer? For at slippe for undertekster? For at det skal afspejle den danske kultur? For at understøtte dansk arbejdskraft?

Jeg har det fint med også at se mange svenske og norske programmer - så forskellige er vi trods alt ikke. De fleste har ingen problemer med undertekster eller at forstå norsk/svensk. Før jeg kunne læse undertekster så jeg meget svensk TV (TV3 var primært svenske programmer i starten) så det lærte jeg hurtigt at forstå.

BBC laver også rigtigt mange gode programmer som vi kan købe os til så det hele ikke behøver at være amerikanske serier med reklamer hver 5. minut.

Faktisk mener jeg at det er kulturelt berigende for os at udveksle udsendelser med andre lande, så længe vi taler om seriøse udsendelser og ikke tomhjernede underholdningsprogrammer. Hvis vi bare sidder andedammen og underholder os selv, så bliver det kedeligt i længden..

 • 6
 • 0
#9 Povl Hansen

“I en tid hvor flere og flere skifter deres TV-kanaler ud med streamingtjenester, kan jeg godt se fornuften i, at man gerne vil sikre der fortsat bliver produceret dansk sproget indhold.”

DR tilbyder streaming, og hvis de ikke var tvungen til at lade deres programmer udløbe ville der være mere tilgængelig

 • 0
 • 0
#10 Martin Sørensen

Det vil filmindustrien ikke have man gør

Det skal de vel ikke bestemme? Forøvrigt er det lige blevet ulovligt at bruge geoblocking inden for EU.

DR tilbyder streaming, og hvis de ikke var tvungen til at lade deres programmer udløbe ville der være mere tilgængelig

De programmer som DR selv producerer forsvinder ikke, men mange af de programmer de viser er nogle de blot har købt visningsrettigheder til, og de udløber naturligvis på et tidspunkt.

 • 1
 • 0
#11 Mikkel Hansen

Hvad er argumentet for at vi partout skal lave danske programmer? For at slippe for undertekster? For at det skal afspejle den danske kultur? For at understøtte dansk arbejdskraft?

Kort sagt - ja, ja og ja. Jeg har ikke noget egentligt problem med undertekster, men synes det er rart også sommetider at se noget, uden at skulle koncentrere sig om at læse undertekster samtidig. Synes også det til tider kan være forstyrrende ift. at følge med i handlingen, når man samtidig skal læse dialogen. Der kan selvfølgelig være delte meninger om, hvorvidt det er nødvendigt med indhold som afspejler dansk kultur - og du har bestemt en pointe i at norsk og svensk kultur er meget lig den danske, selvom vi bestemt også har vores forskelligheder - men jeg mener dog stadig er der er en hvis værdi i dansksprogede udsendelser, som afspejler dansk kultur, med danske skuespillere osv..

Jeg har det fint med også at se mange svenske og norske programmer - så forskellige er vi trods alt ikke.

Faktisk mener jeg at det er kulturelt berigende for os at udveksle udsendelser med andre lande, så længe vi taler om seriøse udsendelser og ikke tomhjernede underholdningsprogrammer.

Det kan jeg jo kun være enig i; der bliver produceret rigtig mange både norske og svenske programmer af høj kvalitet - men har vi så ikke også selv et ansvar for at producere noget kvalitets indhold, som vi kan dele med andre lande?

 • 0
 • 0
#14 Bjarke Rodas

Hvordan kan en streaming tjeneste blive tvunget til noget som helst pga en medieaftale?? Hvordan afgøres hvem der skal tvinges til noget? Og hvad er sanktionen hvis ikke der leves op til det? Det giver kun mening hvis fx Netflix og HBO modtager et eller andet tilskud, men det gør de vel ikke?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere