Medie: Udsendte soldater deler lokation via fitness-app trods advarsler fra FE

Illustration: Rawf8, BigStock
På trods af advarsler fra Forsvarets Efterretningstjenester bruger danske soldater en populær fitness-app til at dele deres lokation.

På trods af advarsler fra Forsvarets Efterretningstjeneste bruger danske soldater en en populær fitness-app, som deler oplysninger om deres lokation.

Det skriver Ekstra Bladet.

Center for Cybersikkerhed, der hører under Forsvarets Efterretningstjeneste har udtrykkeligt frarådet al deling af oplysninger om, hvor ansatte er placeret på sociale medier og i fitness-apps.

Men alligevel er ansatte i det danske brugere af appen Strava, hvor træningsdata kan deles offentligt. Ifølge Ekstra Bladet er det muligt at finde frem til flere højstående ansatte via appen.

Soldaternes trænings-oplysninger kan bruges til spionage, mener Jeppe Teglskov Jacobsen, der er assisterende professor ved Forsvarsakademiet.

»Det kan bruges til almindelig spionage, men også til informationskampagner, hvor man lægger dokumenter på et strategisk smart tidspunkt eller får ansatte i det danske forsvar til at se uprofessionelle ud,« siger Jeppe Teglskov Jacobsen til Ekstra Bladet.

Appen Strava har tidligere været i vælten, efter at det lancerede en kortfunktion, som visuelt gengav alle brugernes løberuter som heat maps. I den forbindelse blev hemmelige amerikanske militæroperationer i Afghanistan afsløret.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kenneth Schack Banner

Det var da ufatteligt, at det sker endnu, sidst jeg læste en artikel om den slags var det via amerikanske soldater, men det er da noget tid siden... Men godt i formidler dette, soldaterne burde da forbydes at bruge den slags og ikke bare frarådes det...

 • 4
 • 0
#2 Max Andersen

Behovet for On Premise er lysende klart her, sålænge data ligger til fri afbenyttelse af alle i skyen. Forholder det sig sådan, at der ikke findes en mulighed hvor man kan "nøjes med" at downloade sine data lokalt og undgå ens data ligger i skyen og evt. bliver solgt til tredjepart?

 • 1
 • 0
#4 Bjarne Nielsen

Fitness-apps er et problem, javel, men det er "fitness" eller "app", som er problemet?

https://www.nrk.no/norge/xl/norske-offiserer-og-soldater-avslort-av-mobi...

Flere av personene NRK har funnet er offiserer med inngående kunnskap om Forsvarets svakheter og styrker. Andre har tilgang til sensitive områder.

Det gjaldt blant annet en soldat som har oppholdt seg på området til Forsvarets fremste elitesoldater, og en person som har oppholdt seg på en av Etterretningstjenestens stasjoner i Nord-Norge.

Så vidt jeg kan se ikke et ord om fitness, eller om at man har tilvalgt "... deling af oplysninger om, hvor ansatte er placeret ...". På mig virker det som om at rodårsagen er, at hele platformen er designet med overvågning som et grundpræmis. Sålænge at det er forudsætningen, så vil det aldrig være nok at påbyde dette, eller forbyde hint; det bliver aldrig nok, det bliver aldrig sikkert.

Og nej, det er ikke kun et problem for militærpersoner; NRK opsporede også personer på krisecentre, og ønskede en overrasket nybagt far tillykke, fordi de kunne følge ham fra fødegangen og til hvor han sov. Hver for sig ikke "følsomme personoplysninger", faktisk isoleret set præcist så anonymt som et 1cm kort fra Geodæisk Institut, men i kombination overskrides den kritiske masse, og så bliver det hele pludseligt brisant.

Det er vist ikke bare forsvarsministeren, som bør gå ind i sagen...

 • 5
 • 0
#5 Tommy Calstrup

Og hvorfor er danske nyhedsmedier ikke mere oppe på mærkerne, om det her? I stedet for, at bruge halvdelen af sendetiden, på USA og resten på en pandemi, der for længest er rullet videre.

Men det er måske stadigt en hemmelighed, at alle bliver overvåget, og at IT sikkerhed er noget, som andre må tage sig af?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere