To tredjedele af de danske datacentre, som Microsoft er i gang med at bygge, vil få deres hjemsted i Faxe og Slagelse.
Det erfarer sn.dk på baggrund af oplysninger fra unavngivne kilder.
I december 2020 præsenterede Microsoft deres plan om at opføre datacenter-regionen Denmark East. Siden da har tech-giganten af sikkerhedsmæssige årsager ikke villet afsløre, hvor i landet datacentrene skulle opføres.
Ifølge Microsofts udlægning i fjor er der blevet investeret et milliardbeløb i bebyggelserne af datacentrene, der i alt vil komme til at dække 30.000 kvadratmeter dansk jord.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Køge bliver lokationen for sidste datacenter
Man vil nok fortsætte under myten "data ligger jo i EU så de er i sikkerhed" og så kan danske firmaers MS365-konti og data flyttes dertil. Sammen med en masse Azure-ting vil jeg tro.
Selvom EU Domstolen slog fast med syvtommersøm at lokation er ligegyldig, og ejerskab er altafgørende, så vil de svigefulde CISO'er rundt omkring i fædrelandet stadig pushe lokations-myten.
Datacentrene skal simpelthen bruges til at fortsætte med at overføre alle danske borgernes personoplysninger til de amerikanske myndigheder, imens man bilder folk ind at de er i sikkerhed "i Danmark".
Det er ihvertfald min teori ..
Som de fleste der ikke er politikere nok havde forudset....https://www.computerworld.dk/art/257797/viborg-vi-har-ikke-faaet-det-ud-af-apples-datacenter-som-vi-havde-forventet
Jeg ville nok skyde på Frederiksund.
man skal lede efter det 3. center i holbæk/roskilde området.
LOL, så vi skal have BÅDE pest og kolera?!
Vi har så allerede fået ebola, miltbrand og måske tyfus. Men det taler vi ikke om.
"Microsoft lover til gengæld at sælge/forære noget software til nogle skoler eller lignende"
LOL, så vi skal have BÅDE pest og kolera?!
Så hvad er argumentet for IKKE at bygge i Danmark (og andre lande hvor de ikke har datacentre endnu)?</p>
<p>Forklar så lige hvor "opkvalificeringen" af 120.000 danskere passer ind i billedet ?
Almindelig handel. Den danske regering lover Microsoft at købe ind hos dem og sælger sikkert noget jord billigt + skatterabatter etc. Microsoft lover til gengæld at sælge/forære noget software til nogle skoler eller lignende. Det er da helt almindelig praksis når offentlige instanser gerne vil tiltrække virksomheder.
Så hvad er argumentet for IKKE at bygge i Danmark (og andre lande hvor de ikke har datacentre endnu)?
Forklar så lige hvor "opkvalificeringen" af 120.000 danskere passer ind i billedet ?
Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.</p>
<p>Hep, der var ingen pressekonference nævnt i denne artikel, men kan selvfølgelig godt huske dine pointer fra dengang, det var mere ment som et åbent spørgsmål ift. den konkrete nyhed, sådan at andre måske også blev klogere. Og det gjorde de så!</p>
<p>3 datacentre til Forsvaret til "løsninger med kunstig intelligens".</p>
<p>Er der nogle kloge hoveder der kan regne på om dette giver nogen mening ift. Danmarks størrelse, og den maksimalt mulige nødvendige regnekraft der skal til for at bistå FE i deres arbejde? - Med andre ord, kan vi 'sandsynliggøre' PHK's påstand "Mit gæt:</p>
<p>Fordi FE også spionerer imod vores allierede ?"</p>
<p>med noget data? Det ville styrke en modstandsposition gevaldigt... Det er jo ikke meget de fortæller, de mægtige.
Man kunne også overveje den helt simple forklaring, nemlig at Microsoft hele tiden har brug for at udvide deres kapacitet og dermed skal bygge flere datacentre. Det giver for mig god mening at de bygger i forskellige lande fordi det giver lidt god karma og lyder rigtigt godt i deres marketingsmateriale. Jeg tror ikke det nødvendigvis er meget dyrere at bygge i Danmark end at bygge i eksempelvis Irland eller Holland eller et af de mange andre lande, hvor de har eksisterende datacentre. Så hvad er argumentet for IKKE at bygge i Danmark (og andre lande hvor de ikke har datacentre endnu)?
Men det er naturligvis ikke lige så sjovt som at opfinde konspirationsteorier.
Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.
Hep, der var ingen pressekonference nævnt i denne artikel, men kan selvfølgelig godt huske dine pointer fra dengang, det var mere ment som et åbent spørgsmål ift. den konkrete nyhed, sådan at andre måske også blev klogere. Og det gjorde de så!
3 datacentre til Forsvaret til "løsninger med kunstig intelligens".
Er der nogle kloge hoveder der kan regne på om dette giver nogen mening ift. Danmarks størrelse, og den maksimalt mulige nødvendige regnekraft der skal til for at bistå FE i deres arbejde? - Med andre ord, kan vi 'sandsynliggøre' PHK's påstand "Mit gæt:
med noget data? Det ville styrke en modstandsposition gevaldigt... Det er jo ikke meget de fortæller, de mægtige.Fordi FE også spionerer imod vores allierede ?"
Azure har i forevejen nedlagt Azure Germany der var et tilsvarende setup lavet for at tilbyde myndigheder og virksomheder i EU adgang til Azure uden samme bekymring om privacy og udveksling af data med USA.
Jeg vil gerne have et ekstra sæt øjne på det dér. Det lyder mere som, at MS netop har åbnet Azure Germany som en juridisk hokus-pokus konstruktion og lukket Microsoft Cloud Germany (som er det gamle?).
Ret sikker på at det ikke sker. Azure har i forevejen nedlagt Azure Germany der var et tilsvarende setup lavet for at tilbyde myndigheder og virksomheder i EU adgang til Azure uden samme bekymring om privacy og udveksling af data med USA.jeg kan forestille mig en konstruktion som i at MS bygger datacenter og outsourcer hele driften til dansk virksomhed eller myndighed - og voila, Schrems-resistent Microsoft datacenter.
Kan du så fortælle mig hvorfor forsvaret ikke skulle kunne bruge en lokation i et andet land som både er med i NATO og EU ?
Mit gæt: Fordi FE også spionerer imod vores allierede ?
Ud over at forsvaret kan bruge dem (hvilket så gælder for vilkårligt datacenter i et NATO land, så det er næppe primær årsag) så er det også oplagt at hoste de tjenester som er Schrems-ramt... jeg kan forestille mig en konstruktion som i at MS bygger datacenter og outsourcer hele driften til dansk virksomhed eller myndighed - og voila, Schrems-resistent Microsoft datacenter.
Formålet er at opfylde lokationskravet, som kræver at visse it-systemer er fysisk placeret inden for dansk grænse, så dansk militær kan forsvare dem.
I forhold til Schrems II løser det naturligvis ingenting. Hvis man vil bruge Microsoft's løsninger her, så skal kigge på deres "EU Data Boundary" initiativ: https://blogs.microsoft.com/eupolicy/2021/05/06/eu-data-boundary/
Pointen med dette er at al databehandling foregår i EU og alle medarbejdere med adgang til data er fysisk placeret i EU, så der ikke sker overførsel til usikre lande.
I forbindelse med efterforskning af kriminalitet kan der fortsat ske udlevering af data, men dette opfattes tilsyneladende af EDPB som en undtagelse man ikke skal sikre sig mod (jf. Microsoft - jeg har ikke læst vejledningerne)
Kan du så fortælle mig hvorfor forsvaret ikke skulle kunne bruge en lokation i et andet land som både er med i NATO og EU ?og så kan du fortælle mig igen, at det ikke er "primær årsag"...
Jeg tror simpelthen ikke på at forsvaret i Danmark er stor nok kunde for at Microsoft vil bygge to datacentre.
Forsvaret er naturligvis glade og det er regeringen også (arbejdspladser, skat) og jeg er da ikke i tvivl om at det er vigtig del af aftalen men Microsoft er nok mest interesseret i at redde O365 og Azure i EU efter Schrems-II.
Sig det til Facebook, Fjernvarme Fyn og de op til 6000 husstande som får varme fra Facebooks datacenter i Odense.Spildvarmen fra datacentre er ikke relevant at genanvende, temperaturen er alt for lav.
Ud over at forsvaret kan bruge dem (hvilket så gælder for vilkårligt datacenter i et NATO land, så det er næppe primær årsag)
Jeg synes du skal checke den press-event der annoncerede de tre datacentre:
https://news.microsoft.com/da-dk/2020/12/07/microsoft-investerer-i-danmark/
Du kan starte med at spørge dig selv hvad fanden Finansministeren laver der ?
Dernæst kan du læse den soundbite der er inkluderet i press-releasen:
”Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv. Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. Jeg ser derfor frem til samarbejdet med Microsoft i forhold til de konkrete muligheder, som den nye datacenterregion åbner for Forsvaret,” siger Kristian Vengsgaard, Chief Information Officer i Forsvaret.
og så kan du fortælle mig igen, at det ikke er "primær årsag"...
Ud over at forsvaret kan bruge dem (hvilket så gælder for vilkårligt datacenter i et NATO land, så det er næppe primær årsag) så er det også oplagt at hoste de tjenester som er Schrems-ramt... jeg kan forestille mig en konstruktion som i at MS bygger datacenter og outsourcer hele driften til dansk virksomhed eller myndighed - og voila, Schrems-resistent Microsoft datacenter.Og hvordan er det en gevinst for Danmark, at vi lader Microsoft placere tre datacentre her?
Med mindre, at vi ser konkrete investeringer (altså planer + finansiering), så kan vi godt antage, at ideen om opvarmning via overskudsvarme er såkaldt greenwashing. Greenwashing er f.eks. når man promoverer noget grønt for bundlinjens skyld og omtaler dette, så det er ude af proportioner med de faktiske negative konsekvenser for miljø og klima.
Fra Berlingskes artikel 29. maj 2021 Presset vokser: CO2-udledning fra datacentre overgår flybranchen før coronakrisen
»Man investerer massivt i at indrette og drive datacentre, så de bruger mindre og mindre energi, for energi koster jo penge. Derfor er det vanvittigt, at man ikke kan udnytte overskudsvarmen. Hvis varmen kan udnyttes en gang mere ved at blive sendt videre ud i varmesystemerne til forbrugerne, kan datacentrene begynde at blive klimapositive. I dag kan man tælle antallet af projekter, der udnytter overskudsvarmen, på én hånd. Infrastrukturen og de nødvendige investeringer til at få »hul igennem« skal på plads. I Viborg ligger Apples datacenter cirka ti kilometer uden for byen, og fuldt udbygget kan varmen herfra måske også bruges til at varme op i Randers og andre byer. Men hvem skal tage den investering? Det bliver også en politisk beslutning, hvor de næste datacentre placeres strategisk bedst, så man kan udnytte overskudsvarmen,« siger Henrik Hansen.
Med eller uden opvarmning af boliger, er de massive investinger i datacentre ikke grønne. De er drevet af et ekspansivt behov for beregningskraft, som næres og understøttes af selvsamme industri, som bygger datacentrene. Det kan man kun delvist opveje med digitaliseringens effektivisering af andre fossile aktiviteter; men det er altså en minimal del af regnekraften, der bruges til at beregne shortest path problemer for biler og lastvogne. P.t. ser vi en gigantisk ekspansion af datacentre, som i en verden af Paris-aftaler og klimaforandringer selvfølgelig har et behov for at tage sig grønne ud.
Og de går sikkert ikke op i Screms 2..... de ligger trods alt inde med data på rigtig mange danskere, da de fortsætter med at abonneere på CPR-numre på alle (antager jeg) der har aftjent værnepligt og måske også har været til session..... Man må jo håbe at de kun ligger ikke personfølsomme data i Azure.... men det er nok for meget at håbe på.Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.
Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.
Spildvarmen fra datacentre er ikke relevant at genanvende, temperaturen er alt for lav.
Et bud på placering i Slagelse Kommune er Stigsnæs der er velforsynet med pt. stort set ubrugte højspændingsledninger.
Hvis de er rigtig smarte køber de Stigsnæsværket, så får de en tilladelse til at varme Agersøsund op med i købet.
Stigsnæs ligger glimrende i forhold til at lande fiberforbindelser fra Tyskland.
Alternativt er helt oppe i den nordlige spids af kommunen, omkring Nordrup, fordi Kalundborg-København dobbelt-400kV er lige på den anden side kommunegrænsen. Det ville dog koste en højspændingstation at for at blive koblet på.
Så er der sikkert nogle CIO's i stat, regioner og kommuner der tænker.... fedest nu har vi løst problemerne efter Schrems 2 hvis vi bare vælger Azure region "Denmark"...... NOT!
Og hvordan er det en gevinst for Danmark, at vi lader Microsoft placere tre datacentre her?
Hvilket det så slet ikke er.Og så er det underordnet at det faktisk er en god idé for klimaet m.m.
For dels er mængden af spildvarme ikke så gigantisk stor som man går og tror, dels er temperaturen ikke specielt høj, hvorfor kvaliteten af spildvarmen er meget lav, så hvis varmen skal bruges til noget skal den først varmepumpes og dernæst transporteres over relativt lange afstande med stort tab til følge.
Herudover så er lunkent vand kun interessant ca. halvdelen af året - så alt i alt en dårlig forretning, uagtet der tales om afgifter eller ej.
Gid det var så vel - hvis det skal følge den klassiske danske model, så skal Microsoft betale afgift for varmen, eller anden tilsvarende, for at sælge den eller give den gratis til fjernvarmeforsyningen i området.
Hvis spildvarmen anvendes, så er strømmen der er brugt til processen ikke processtrøm, i skats øjne. Og så er det underordnet at det faktisk er en god idé for klimaet m.m.
Da den danske regering jo masive støtter nedbrindelse af CO2 vil overskyende energi jo blive genanvendet til bla. opvarming i byerne