Medie: To ud af tre Microsoft-datacentre opføres i Faxe og Slagelse

Der er nu nye udviklinger i Microsofts planer om datacenter-regionen 'Denmark East.' Illustration: Kwarkot / Bigstockphoto.com
Microsoft vil placere to af tre datacentre i henholdsvis Faxe og Slagelse.

To tredjedele af de danske datacentre, som Microsoft er i gang med at bygge, vil få deres hjemsted i Faxe og Slagelse.

Det erfarer sn.dk på baggrund af oplysninger fra unavngivne kilder.

I december 2020 præsenterede Microsoft deres plan om at opføre datacenter-regionen Denmark East. Siden da har tech-giganten af sikkerhedsmæssige årsager ikke villet afsløre, hvor i landet datacentrene skulle opføres.

Ifølge Microsofts udlægning i fjor er der blevet investeret et milliardbeløb i bebyggelserne af datacentrene, der i alt vil komme til at dække 30.000 kvadratmeter dansk jord.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (28)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Benjamin Larsen

Gid det var så vel - hvis det skal følge den klassiske danske model, så skal Microsoft betale afgift for varmen, eller anden tilsvarende, for at sælge den eller give den gratis til fjernvarmeforsyningen i området.

Hvis spildvarmen anvendes, så er strømmen der er brugt til processen ikke processtrøm, i skats øjne. Og så er det underordnet at det faktisk er en god idé for klimaet m.m.

 • 7
 • 3
#3 Christian Nobel

Og så er det underordnet at det faktisk er en god idé for klimaet m.m.

Hvilket det så slet ikke er.

For dels er mængden af spildvarme ikke så gigantisk stor som man går og tror, dels er temperaturen ikke specielt høj, hvorfor kvaliteten af spildvarmen er meget lav, så hvis varmen skal bruges til noget skal den først varmepumpes og dernæst transporteres over relativt lange afstande med stort tab til følge.

Herudover så er lunkent vand kun interessant ca. halvdelen af året - så alt i alt en dårlig forretning, uagtet der tales om afgifter eller ej.

 • 18
 • 0
#6 Poul-Henning Kamp Blogger

Spildvarmen fra datacentre er ikke relevant at genanvende, temperaturen er alt for lav.

Et bud på placering i Slagelse Kommune er Stigsnæs der er velforsynet med pt. stort set ubrugte højspændingsledninger.

Hvis de er rigtig smarte køber de Stigsnæsværket, så får de en tilladelse til at varme Agersøsund op med i købet.

Stigsnæs ligger glimrende i forhold til at lande fiberforbindelser fra Tyskland.

Alternativt er helt oppe i den nordlige spids af kommunen, omkring Nordrup, fordi Kalundborg-København dobbelt-400kV er lige på den anden side kommunegrænsen. Det ville dog koste en højspændingstation at for at blive koblet på.

 • 5
 • 1
#8 Jens Beltofte

Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.

Og de går sikkert ikke op i Screms 2..... de ligger trods alt inde med data på rigtig mange danskere, da de fortsætter med at abonneere på CPR-numre på alle (antager jeg) der har aftjent værnepligt og måske også har været til session..... Man må jo håbe at de kun ligger ikke personfølsomme data i Azure.... men det er nok for meget at håbe på.

 • 5
 • 1
#9 Benjamin Balder

Med mindre, at vi ser konkrete investeringer (altså planer + finansiering), så kan vi godt antage, at ideen om opvarmning via overskudsvarme er såkaldt greenwashing. Greenwashing er f.eks. når man promoverer noget grønt for bundlinjens skyld og omtaler dette, så det er ude af proportioner med de faktiske negative konsekvenser for miljø og klima.

Fra Berlingskes artikel 29. maj 2021 Presset vokser: CO2-udledning fra datacentre overgår flybranchen før coronakrisen

»Man investerer massivt i at indrette og drive datacentre, så de bruger mindre og mindre energi, for energi koster jo penge. Derfor er det vanvittigt, at man ikke kan udnytte overskudsvarmen. Hvis varmen kan udnyttes en gang mere ved at blive sendt videre ud i varmesystemerne til forbrugerne, kan datacentrene begynde at blive klimapositive. I dag kan man tælle antallet af projekter, der udnytter overskudsvarmen, på én hånd. Infrastrukturen og de nødvendige investeringer til at få »hul igennem« skal på plads. I Viborg ligger Apples datacenter cirka ti kilometer uden for byen, og fuldt udbygget kan varmen herfra måske også bruges til at varme op i Randers og andre byer. Men hvem skal tage den investering? Det bliver også en politisk beslutning, hvor de næste datacentre placeres strategisk bedst, så man kan udnytte overskudsvarmen,« siger Henrik Hansen.

Med eller uden opvarmning af boliger, er de massive investinger i datacentre ikke grønne. De er drevet af et ekspansivt behov for beregningskraft, som næres og understøttes af selvsamme industri, som bygger datacentrene. Det kan man kun delvist opveje med digitaliseringens effektivisering af andre fossile aktiviteter; men det er altså en minimal del af regnekraften, der bruges til at beregne shortest path problemer for biler og lastvogne. P.t. ser vi en gigantisk ekspansion af datacentre, som i en verden af Paris-aftaler og klimaforandringer selvfølgelig har et behov for at tage sig grønne ud.

 • 9
 • 0
#10 Maciej Szeliga

Og hvordan er det en gevinst for Danmark, at vi lader Microsoft placere tre datacentre her?

Ud over at forsvaret kan bruge dem (hvilket så gælder for vilkårligt datacenter i et NATO land, så det er næppe primær årsag) så er det også oplagt at hoste de tjenester som er Schrems-ramt... jeg kan forestille mig en konstruktion som i at MS bygger datacenter og outsourcer hele driften til dansk virksomhed eller myndighed - og voila, Schrems-resistent Microsoft datacenter.

 • 1
 • 2
#11 Poul-Henning Kamp Blogger

Ud over at forsvaret kan bruge dem (hvilket så gælder for vilkårligt datacenter i et NATO land, så det er næppe primær årsag)

Jeg synes du skal checke den press-event der annoncerede de tre datacentre:

https://news.microsoft.com/da-dk/2020/12/07/microsoft-investerer-i-danmark/

Du kan starte med at spørge dig selv hvad fanden Finansministeren laver der ?

Dernæst kan du læse den soundbite der er inkluderet i press-releasen:

”Microsofts datacenterregion vil sikre Forsvaret adgang til IT- og datakapacitet, som vi ikke kan udvikle selv. Mange af de løsninger, vi er afhængige af i fremtiden – inklusive løsninger, der bygger på kunstig intelligens – kræver computerkraft, der kun er mulig ved brug af cloud-løsninger. Jeg ser derfor frem til samarbejdet med Microsoft i forhold til de konkrete muligheder, som den nye datacenterregion åbner for Forsvaret,” siger Kristian Vengsgaard, Chief Information Officer i Forsvaret.

og så kan du fortælle mig igen, at det ikke er "primær årsag"...

 • 11
 • 1
#13 Maciej Szeliga

og så kan du fortælle mig igen, at det ikke er "primær årsag"...

Kan du så fortælle mig hvorfor forsvaret ikke skulle kunne bruge en lokation i et andet land som både er med i NATO og EU ?

Jeg tror simpelthen ikke på at forsvaret i Danmark er stor nok kunde for at Microsoft vil bygge to datacentre.

Forsvaret er naturligvis glade og det er regeringen også (arbejdspladser, skat) og jeg er da ikke i tvivl om at det er vigtig del af aftalen men Microsoft er nok mest interesseret i at redde O365 og Azure i EU efter Schrems-II.

 • 0
 • 3
#14 Jens Bech Madsen

Ud over at forsvaret kan bruge dem (hvilket så gælder for vilkårligt datacenter i et NATO land, så det er næppe primær årsag) så er det også oplagt at hoste de tjenester som er Schrems-ramt... jeg kan forestille mig en konstruktion som i at MS bygger datacenter og outsourcer hele driften til dansk virksomhed eller myndighed - og voila, Schrems-resistent Microsoft datacenter.

Formålet er at opfylde lokationskravet, som kræver at visse it-systemer er fysisk placeret inden for dansk grænse, så dansk militær kan forsvare dem.

I forhold til Schrems II løser det naturligvis ingenting. Hvis man vil bruge Microsoft's løsninger her, så skal kigge på deres "EU Data Boundary" initiativ: https://blogs.microsoft.com/eupolicy/2021/05/06/eu-data-boundary/

Pointen med dette er at al databehandling foregår i EU og alle medarbejdere med adgang til data er fysisk placeret i EU, så der ikke sker overførsel til usikre lande.

I forbindelse med efterforskning af kriminalitet kan der fortsat ske udlevering af data, men dette opfattes tilsyneladende af EDPB som en undtagelse man ikke skal sikre sig mod (jf. Microsoft - jeg har ikke læst vejledningerne)

 • 0
 • 0
#16 Jens Beltofte

jeg kan forestille mig en konstruktion som i at MS bygger datacenter og outsourcer hele driften til dansk virksomhed eller myndighed - og voila, Schrems-resistent Microsoft datacenter.

Ret sikker på at det ikke sker. Azure har i forevejen nedlagt Azure Germany der var et tilsvarende setup lavet for at tilbyde myndigheder og virksomheder i EU adgang til Azure uden samme bekymring om privacy og udveksling af data med USA.

 • 2
 • 0
#17 Benjamin Balder

Azure har i forevejen nedlagt Azure Germany der var et tilsvarende setup lavet for at tilbyde myndigheder og virksomheder i EU adgang til Azure uden samme bekymring om privacy og udveksling af data med USA.

Jeg vil gerne have et ekstra sæt øjne på det dér. Det lyder mere som, at MS netop har åbnet Azure Germany som en juridisk hokus-pokus konstruktion og lukket Microsoft Cloud Germany (som er det gamle?).

 • 0
 • 0
#18 Børge Svingalius

Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.

Hep, der var ingen pressekonference nævnt i denne artikel, men kan selvfølgelig godt huske dine pointer fra dengang, det var mere ment som et åbent spørgsmål ift. den konkrete nyhed, sådan at andre måske også blev klogere. Og det gjorde de så!

3 datacentre til Forsvaret til "løsninger med kunstig intelligens".

Er der nogle kloge hoveder der kan regne på om dette giver nogen mening ift. Danmarks størrelse, og den maksimalt mulige nødvendige regnekraft der skal til for at bistå FE i deres arbejde? - Med andre ord, kan vi 'sandsynliggøre' PHK's påstand "Mit gæt:

Fordi FE også spionerer imod vores allierede ?"

med noget data? Det ville styrke en modstandsposition gevaldigt... Det er jo ikke meget de fortæller, de mægtige.

 • 0
 • 0
#19 Jens Bech Madsen

Det var tydeligt fra pressekonferencen: Forsvaret skal bruge dem.

Hep, der var ingen pressekonference nævnt i denne artikel, men kan selvfølgelig godt huske dine pointer fra dengang, det var mere ment som et åbent spørgsmål ift. den konkrete nyhed, sådan at andre måske også blev klogere. Og det gjorde de så!

3 datacentre til Forsvaret til "løsninger med kunstig intelligens".

Er der nogle kloge hoveder der kan regne på om dette giver nogen mening ift. Danmarks størrelse, og den maksimalt mulige nødvendige regnekraft der skal til for at bistå FE i deres arbejde? - Med andre ord, kan vi 'sandsynliggøre' PHK's påstand "Mit gæt:

Fordi FE også spionerer imod vores allierede ?"

med noget data? Det ville styrke en modstandsposition gevaldigt... Det er jo ikke meget de fortæller, de mægtige.

Man kunne også overveje den helt simple forklaring, nemlig at Microsoft hele tiden har brug for at udvide deres kapacitet og dermed skal bygge flere datacentre. Det giver for mig god mening at de bygger i forskellige lande fordi det giver lidt god karma og lyder rigtigt godt i deres marketingsmateriale. Jeg tror ikke det nødvendigvis er meget dyrere at bygge i Danmark end at bygge i eksempelvis Irland eller Holland eller et af de mange andre lande, hvor de har eksisterende datacentre. Så hvad er argumentet for IKKE at bygge i Danmark (og andre lande hvor de ikke har datacentre endnu)?

Men det er naturligvis ikke lige så sjovt som at opfinde konspirationsteorier.

 • 4
 • 1
#21 Jens Bech Madsen

Så hvad er argumentet for IKKE at bygge i Danmark (og andre lande hvor de ikke har datacentre endnu)?

Forklar så lige hvor "opkvalificeringen" af 120.000 danskere passer ind i billedet ?

Almindelig handel. Den danske regering lover Microsoft at købe ind hos dem og sælger sikkert noget jord billigt + skatterabatter etc. Microsoft lover til gengæld at sælge/forære noget software til nogle skoler eller lignende. Det er da helt almindelig praksis når offentlige instanser gerne vil tiltrække virksomheder.

 • 3
 • 2
#27 Johnny Lüchau Blogger

Man vil nok fortsætte under myten "data ligger jo i EU så de er i sikkerhed" og så kan danske firmaers MS365-konti og data flyttes dertil. Sammen med en masse Azure-ting vil jeg tro.

Selvom EU Domstolen slog fast med syvtommersøm at lokation er ligegyldig, og ejerskab er altafgørende, så vil de svigefulde CISO'er rundt omkring i fædrelandet stadig pushe lokations-myten.

Datacentrene skal simpelthen bruges til at fortsætte med at overføre alle danske borgernes personoplysninger til de amerikanske myndigheder, imens man bilder folk ind at de er i sikkerhed "i Danmark".

Det er ihvertfald min teori ..

 • 4
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere