Medie: Store dele af Skats skandaleramte inddrivelsessystem skrottes

7. juli 2015 kl. 14:2913
Medie: Store dele af Skats skandaleramte inddrivelsessystem skrottes
Illustration: SKAT.
Efter godt ti års udviklingsarbejde og missede deadlines er det nu besluttet at droppe store dele af ‘Et Fælles Inddrivelsessystem’ eller EFI. Systemet skulle have effektiviseret Skats indkrævning af restancer hos borgerne, men har aldrig virket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Store dele af statens forsinkede it-projekt ‘Et Fælles Inddrivelsessystem’, EFI, bliver nu helt droppet. Det skriver Ekstra Bladet.

Det er endnu småt med detaljerne omkring, hvilke dele af systemet der skrottes, men mediet beskriver det som ‘store dele’ af systemet, der har været undervejs i mere end ti år, men aldrig har virket efter hensigten.

EFI er en konsolidering af Skats mange inddrivelsessystemer, som skulle gøre myndigheden mere effektiv til at inddrive danskernes gæld til det offentlige, men det har aldrig virket og ifølge Ekstra Bladets oplysninger har det kostet statskassen et milliardbeløb i tabt inddrivelse.

Sidste år skal fejl i EFI alene have været skyld i, at 1,3 milliarder kroner gik statens næse forbi. Året før i 2013 lød beløbet på 900 millioner kroner ifølge Ekstra Bladet, der har tallet fra en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Systemet blev endelig taget i drift 2013, men snart efter opdagedes en lang række problemer med systemet, og så sent som i januar i år måtte Skat hente eksterne konsulenter ind i et forsøg på at redde funktionaliteten af det skandaleramte system.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
8. juli 2015 kl. 19:10

Endnu en gang har politikerne, med embedsmændenes velsignelse, vedtaget at alle administrative problemer kan løses ved at hælde for x * 100 millioner danske kroner IT ud over projektet. IT løser alle problemer, og så tager vi lige glæderne på forskud. Kom lige ned på jorden og ind i kampen. Det koster at drive eksisterende systemer. Det koster rigtigt meget når man inde på tinge "lige" ændrer i nogle love for at tækkes nogle vælgere / få sat sit fingeraftryk på en sag og det koster urimeligt meget når man forsøger at lave en big-bang løsning. Sørg for at tingene er modulære og kan udvikles i trin.

Vi mangler vores SW havarikommision med RET TIL at snage i sagerne.

12
8. juli 2015 kl. 14:31

Det er sørgeligt at måtte konstatere, at Version 2 nu er blevet forlænget arm til Ekstra Bladet. Version burde forholde sig lidt mere kritisk til de formuleringer som de citerer, og ikke blot viderebringe dem.

Fx.: "Sidste år skal fejl i EFI alene have været skyld i, at 1,3 milliarder kroner gik statens næse forbi."

V2 mener åbenbart at vide (eller stole på at Ekstra Bladet ved det) at de 1,3 mia. kan relateres til fejl i systemet. V2 har formentlig selv læst de rapporter som officielt er udarbejdet omkring EFI, og burde derfor kunne bedrive bedre og mere kildekritisk journalistik.

Effekten bliver i hvert fald, at alle mulige 'brøleaber' kommer med holdningsbaserede udtalelser/konspirationsteorier og meget lidt fakta: "Staten kan ikke håndtere store projekter", "leverandørerne er en flok svindlere", "Hvis man begyndte at hælde folk ud hvis de svigter deres ansvar så ville det give et vink med en vognstang til resten om at oppe sig".

Andre udtaler sig på et meget lidt oplyst grundlag, fx.: "ET it system må IKKE være mere end 2 år under vejs fra ide til ibrugtagning. Hvis noget er for stort til dette, skal det deles op i minder systemer". Hvor ved han fra, at dette ikke var den oprindelige plan?

min pointe er følgende: version 2 har et ansvar for at bedrive redelig journalistik, og ikke blot ukritisk viderebringe citater fra den del af pressen som ikke interesserer sig for IT, men alene [selvudråbte] skandaler. Og med nogle af de kommentarer som florerer her burde det være klart, at V2 har svigtet sin opgave.

11
8. juli 2015 kl. 14:28

Skyldes sådan noget ikke netop nulfejlskulturen? Man får sat gang i det hele med de bedste intentioner, man kan se at noget er galt, men for ikke at vise man har begået en fejl får det lov at køre videre uden de væsentlige ændringer der skal til. Fx at starte forfra med ny arkitektur.

Én ting jeg dog hører ofte er dog at man høster besparelserne før et system har vist sit værd. Den dumhed er efterhånden begået så tit, at det burde kunne mærkes hos dem der har taget beslutningen.

6
8. juli 2015 kl. 05:32

Vi starter i toppen. *Departementschefer der ikke klart har taget afstand fra projektet overfor ministeren, og som har været ansat i perioden -ud.

  • IT-Projektledere der ikke kan dokumentere tydelig handlingsplaner det er tilsidesat af styregrupper - ud.

Områdedirektører og andet godtfolk som har udvist passivitet i forhold til deres ansvarsområde - ud.

... De høje lønninger som chefer får skal netop dække det ekstra ansvar de skal tage. Her har de taget pengene men ikke leveret ansvarstagningen. Ud med dem i fuld offentlighed.

7
8. juli 2015 kl. 08:57

Det gælder sådan set i alle dele af kommuner og staten.

Hvis man begyndte at hælde folk ud hvis de svigter deres ansvar så ville det give et vink med en vognstang til resten om at oppe sig.

Hvis en kommune svigter en borger groft, så smid de fjolser der svigtede ud med stor larm og ballade.

I min kommune var der for år tilbage en sag med en handicappet ung mand som boede hos sin far. Pludseligt en dag fandt man ud af at han i årevis havde boet i "lort til halsen" hos faderen.

Der undersøgte man jo så hvad det var sket og det viste sig at drengen var tilmeldt folkeregistret i en kommune men boede fysisk i en anden kommune.

Begge kommuner mente jo så at den anden kommune havde tilsynspligten og derfor blev ingen afskediget.

Der burde ellers ikke være nogen tvivl om at det er kommunen hvor drengen var tilmeldt som har tilsynspligten og den havde de så syltet i flere år.

Det endte som sædvanligt med at ingen blev stillet til ansvar og fyret.

8
8. juli 2015 kl. 10:09

Hvis man begyndte at hælde folk ud hvis de svigter deres ansvar så ville det give et vink med en vognstang til resten om at oppe sig.

Hvis man går endnu mere markant til værks end man allerede gør, så vil man kun opnå gøre den nul-fejlskultur og sygelige risikoaversion, som allerede plager offentlig forvaltning, endnu værre. Mellemleder- og lederlaget vil reagere med mere endnu styring, kontrol og endnu flere rapporter.

Vi har brug for, at man i højere grad udvikler, samarbejder og lærer af hinanden, og ikke at man hver især skal bruge mere tid på at dække egen bagdel af.

10
8. juli 2015 kl. 13:12

Vi har brug for, at man i højere grad udvikler, samarbejder og lærer af hinanden, og ikke at man hver især skal bruge mere tid på at dække egen bagdel af.

Men her er der nogen, som ikke har været deres job voksen, samt får en højere løn end den Danske Statsminister, for at påtage sig dette ansvar. Så de sider på et forkert sted, og må fjernes, da det ellers bliver for dyrt for samfundet. Se på ASK, en leder lover også bod og bedring, og om 1 år så virker alt, bare send flere penge, mens det hele sejler. Men her blev det da for første gang i mange år taget en konsekvens, og der kom en fyreseddel. Hvis noget ikke virker, eller virker dårlig, så skal man starte med at se på toppen, her ledelsen. Her tænker jeg også på den Politiske, der er jo nogen som har sat rammer, regler og økonomi.

Måske var den rigtigt beslutningen, bare at få lukket det ned, eller aldrig startet op, eller noget andet. Men her alle åbenbart ikke turde tage nogen beslutninger, i et job, hvor man formoder man er betalt netop for dette, før at konsekvenserne blev så store at de ikke kunne skjules.

Det har nok kostet staten omkring en milliarder årligt. Hvis prisen for ikke at gentage sådan projekter, hvor ingen tager ansvaret er fyringer. Så må vi det, for ikke at ødelægge samfundsøkonomien. Vi taler om gæld på over 70 milliarder, eller mere end de tror Femern kommer til at koste.

Offtrop. Det her blev bare lidt langt :-)

Lidt lige som den græske tragedie, hvor ALLE har haft et ansvar. Banker og investor med udlån i tror på at EU bare vil dække det ind. Hvad de også gjorde i store træk for EU borgers penge. Grækenland ved ikke at spare i tide, her taler vi om 30-40 år, hvis vi have forsat med Anker Jørgensen, og ikke have fået en kartoffelkur med Poul Schlüter, så have vi stået sammen med Grækenland. EU ved at lukke Grækenland ind under falskeforudsætninger, EU var ikke i god tror, men ville have så mange ind som muligt, for at sælge varen. Ja mange flere fejl, på fejl af alle parter.

Så igen kan det være at vælgerne i Grækenland lige som Island er klogere end Politikerne i EU, som lige som lederne i Skat ikke kan tage en beslutning tids nok, men bare skubber ubehaglige beslutninger foran sig, i håb om at det forsvinder. Man får jo sin gode løn imens.
Det er jo ikke unge i arbejdsløshed køen over hele EU, på 16-20 år som har lånt eller brugt de penge. Så det bedste er måske at tage tvangsauktion for alle, det skulle bare være sket i 2008, så de rigtige have tabt pengene og ikke EU borger.

Eller så er det Peter Princippet, fordi alle beslutningstagerne og leder i Skat har været der for længe.

9
8. juli 2015 kl. 12:41

Det er helt klart væsentligt, at vi prøver at lære af fejl. Det har i mange år været hovedformålet med test. Du skal ikke dunkes i hovedet over at have lavet en fejl. Vi skal alle glæde os over, at i forbindelse med en test/kontrol er der nu fundet en fejl, og den er blevet rettet. Men jeg kender godt nul-fejlskulturen. Den forhindrer alle initiativer. Også overfor eventuelle alvorlige administrative misligholdelser.

5
7. juli 2015 kl. 22:37

Hvornår lære folk der sender IT i udbud hvad man som datamatiker for banket ind dag 1 på studiet.. "ET it system må IKKE være mere end 2 år under vejs fra ide til ibrugtagning. Hvis noget er for stort til dette, skal det deles op i minder systemer"

4
7. juli 2015 kl. 21:58

Licens, børnepenge og andet der lå i restance er pist, prut væk. Om personen kunne, og ville have betalt gælden, hvis vedkommen kom i arbejde tror jeg nok. Men det er jo nok en del af den nye pakke, med at det skal kunne betale sig at arbejde. Så det gør ikke noget, vi andre kan jo bare betale noget mere. Det er jo også en måde at pumpe penge ud i samfundet, når folk skylder mindre, så har de måske mulighed for at bruge noget mere.

Havde system fungeret hvis udvikler, sælger og alle de andre involveret i projektet, kun have fået penge, ud af den pulje af ældre gæld hvor opkrævningen skulle fungere. Er alle involveret ikke politiske personer fyret, og firmaer involveret er de black-listet ? Alle politikerne kan kan vi selv skifte ud næste gang.

2
7. juli 2015 kl. 15:08

..at de fremadrettet bliver bedre til at lytte efter brugerne. SKAT har (haft?) mange gode indrivelsesmedarbejdere. En stor del af dem har kun kunnet ryste på deres hoveder over EFI og den måde det blev presset igennem. Først blev "fordelene" høstet i form af afskedigelser, endnu før det var deployeret, dernæst blev det deployeret uden at kunne den mest basale indrivelsesopgaver. EFI er uden tvivl den mest kostbare IT skandale til dato i offentligt regi. Størstedelen af tabet er manglende betalinger fra borgerne til de offentlige kasser.

1
7. juli 2015 kl. 15:05

EB formulerer det som om gælden bare er forsvundet eller forældet. Det der skulle ha været inddrevet i 2013 og 2014 er vel ikke forældet endnu, og bliver vel behandlet? - Eller hvad?

Hvad gør de nu? Tager papir og blyant i aktion? Eller køber noget nyt? Jeg har hørt det der sharepoint kan alt... :-)

3
7. juli 2015 kl. 16:04

Det der skulle ha været inddrevet i 2013 og 2014 er vel ikke forældet endnu, og bliver vel behandlet?

Det er de reelle beløb der er forældet der nævnes. Det er restancer der skulle have været inddrevet for flere år siden. En stor del af pengene ville dog nok ikke kunne inddrives alligevel, siden der ikke er er noget at inddrive, så de ville være tabte alligevel. Det ændrer dog ikke ved at det samlede tab efterhånden er blevet alt for stort, selv når dette regnes med.