Medie: Spartan kan være navnet på helt ny browser i Windows 10

30. december 2014 kl. 10:0810
Medie: Spartan kan være navnet på helt ny browser i Windows 10
Illustration: Microsoft.
Der går rygter om, at Microsoft vil erstatte Internet Explorer med en ny letvægtsbrowser kaldet Spartan i næste version af Windows styresystemet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er ikke lang tid til, at Internet Explorer kan fejre 20-års jubilæum til næste efterår. Nu tyder noget på, at den aldrende browsers dage kan være talte, for Microsoft ser ud til at ville lancere en helt ny browser i det kommende Windows 10 med det midlertidige navn Spartan. Det skriver det amerikanske teknologimedie CNET på baggrund af oplysninger fra anonyme kilder.

Der har tidligere været tale om, at ‘Spartan’ var kodenavnet for den næste opdatering af Internet Explorer til version 12, men ifølge CNET er der i stedet tale om en ny letvægtsbrowser, som efter sigende skal føles mere som Chrome og Firefox og ligeledes understøtte browserudvidelser.

Den nye browser vil stadig være baseret på Microsofts Chakra javascript-motor og Trident renderings-motor ifølge kilderne.

Der er dog ikke tale om, at Spartan-browseren helt vil sparke Internet Explorer ud af Windows. Internet Explorer 11 vil stadig være integreret i Windows 10 sideløbende for at sikre bagudkompatibilitet, forlyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er muligt, at Spartan vil blive demonstreret den 21. januar, når Microsoft åbner låget for den næste række af features til det kommende Windows, skriver CNET.

Internet Explorer har oplevet et kæmpe dyk i popularitet siden den toppede med en markedsandel omkring de 90 pct. i 2003.

Siden overtog Firefox førertrøjen i 2009, og i 2012 blev Chrome den mest populære browser med en markedsandel på 60 pct. i dag. Internet Explorer er i dag forvist til tredjepladsen med en markedsandel på under 10 pct.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. december 2014 kl. 12:00

Det bedste MS kunne gøre for IE er at frigive koden under en FOSS licens. Så længe det er lukket kode, vil IE altid være en fodslæbende konkurrent til de øvrige browsere.

3
30. december 2014 kl. 11:54

Browser market share er altid et problem at måle - hvor og hvordan skal man gøre det.

Det vil dog være godt med en reference til jeres måling.

Hvis vi ser på Gemius (det irriterende pop-up spørgeskema der bruges på mange store danske sites), som bl.a. FDIM bruger, så er der nogenlunde dødt løb mellem Chrome og Internet Explorer med hver 21-22%

6
30. december 2014 kl. 14:56

Nu besøges W3Schools jo primært af webudviklere og andre med interesse i web-teknologier - så det siger mest om udbredelsen blandt os IT folk.

Netmarkshare tegner et noget andet billede:

http://www.netmarketshare.com/browser-market-share.aspx

Hvor IE altså stadig sidder på tæt ved 60% af Desktop markedet.

Men spændende med en ny browser fra Microsoft, i det hele taget ligner Windows 10 et positivt bekendtskab.

9
1. januar 2015 kl. 16:32

Jacob: Jeg påstår ikke netmarketshare leverer det ægte billede af browser-shares - det er en umulig opgave - jeg pointerer blot at der er stor uenighed blandt forskellige services om hvad de faktuelle tal reelt er og de anvender alle forskellige metoder til at opnå deres tal på som kan være mere eller mindre skewed i forskellige retninger.

Vi kan vist godt blive enige om at det er far-fetched når artiklen ukritisk beskriver markedet på følgende vis:

Siden overtog Firefox førertrøjen i 2009, og i 2012 blev Chrome den mest populære browser med en markedsandel på 60 pct. i dag. Internet Explorer er i dag forvist til tredjepladsen med en markedsandel på under 10 pct.

W3Schools er ganske ærlige om at deres statistikker er baseret på deres egne besøgstal og det er altså en ret snæver demografi, så at lave generelle betragtninger baseret på de tal er imo dårlig journalistik.

10
1. januar 2015 kl. 18:04

Hvis man interpolerer over alle kendte statistikker, mon så ikke billedet ser ud nogenlunde sådan her:

  1. Google Chrome
  2. Apple Safari
  3. Mozilla Firefox
  4. Internet Explorer
1
30. december 2014 kl. 11:02

Jeg kan nu godt lide IE. Jeg synes den er god at bruge, nem at gemme sider i, også i undermapper osv. Ville nok helst bruge kun den, men bruger primært Chrome, fordi der er noget af det jeg laver, der ikke virker i IE.

2
30. december 2014 kl. 11:50

Det første jeg gør, når jeg får en ny Windows i hånden, er at finde Chrome eller Firefox og dertil et par add-ons. Jeg kan simpelthen ikke klare de begrænsninger der ligger i IE på UI-området.

Generelt er skræddersyning et problem på Windows, men det er en helt anden historie.

Det bedste MS kan gøre med den nye browser er at gøre det muligt at lave addons til den, på linie med FF og Chrome.