Medie: Ny data-aftale med USA kommer i dag

13. december 2022 kl. 10:423
Didier Reynders
Didier Reynders, EU-kommissær for retlige anliggender. Illustration: European Parliament.
EU-Kommissione vil offentliggøre sit udkast til en ny data-aftale med USA i dag, skriver mediet Politico. EU-Kommissær tror på, at aftalen kan modstå en udfordring, men er ikke helt sikker.
Artiklen er ældre end 30 dage

I dag vil EU-Kommissionen offentliggøre et udkast til sin længe ventede tilstrækkelighedvurdering af USA, som skal danne grundlag for en ny transatlantisk dataaftale.

Det skriver Politico.

Mediet har interviewet Didier Reynders, EU-Kommissær for retlige anliggender, der på en skala fra 1 til 10 giver aftalen 7 eller 8, i forhold til at kunne modstå en udfordring ved EU-Domstolen.

»Jeg er sikker på, at vi må tilbage til EU-Domstolen,« siger han til Politico og tilføjer, at den nye aftalen er ‘meget robust’.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han regner stærkt med, at aftalen bliver udfordret, for den østrigske advokat og  privacy-aktivist Max Schrems har for længst lovet, at han sammen med sin organisation ‘None of Your Business’ (Noyb) vil udfordre aftalen.

»Vi vil analysere udkastet de næste par dage. Da vi ved at udkastet er baseret på det amerikanske dekret, kan jeg ikke se, hvordan det skal kunne overleve en udfordring ved EU-Domstolen. Det virker som om, at EU-Kommissionen bare laver de samme aftaler igen og igen – på en måde der klart overskriver vores fundamentale rettigheder,« udtaler han i en pressemeddelelse fra Noyb.

Udfordringer med amerikansk cloud

Organisationer i hele EU har ventet på en ny aftale, som skal aflaste store udfordringer med at bruge cloud-tjenester fra amerikanske tech-giganter som eksempelvis Microsoft, Google og Amazon Web Services.

Besværet startede i 2020 med Schrems II-dommen, der ugyldiggjorde Privacy Shield-aftalen, som tidligere havde gjort det lettere for EU-virksomheder at bruge amerikansk cloud.

I foråret annoncerede Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, og Joe Biden, USAs præsident, at der var en ny aftale på vej, og i oktober offentliggjorde præsidenten et nyt dekret, der skal indskrænke de amerikanske efterretningstjenesters beføjelser i fohrold til at få indsigt i EU-borgeres data.

Nu er EU-Kommissionen nået i mål med at lave en ny tilstrækkelighedsvirdringen af USA, efter landet har ændret sin lovgivning. Men det er ikke den endelige aftale. Når kommissionen i dag offentliggør sit udkast, skal Det Europæiske Databeskyttelsesråd, der består af repræsentanter fra alle EU-datatilsyn, kigge på aftalen og komme med kommentarer til, om det overholder lovgivningen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
13. december 2022 kl. 14:21

Reynders siger i Politico-artiklen, rettet mod privatlivsaktivisterne, nok især NOYB, at de bør teste redress-mekanismen i USA, dvs. at teste hvorvidt Bidens dekret giver reel tilsvarende beskyttelse som krævet ved Schrems-II.

Men pointen af Schrems' kritik er netop, at de her regler måske er fine nok, hvis ikke lovgivningen i USA ændrer sig igen eller Bidens dekret bliver ophævet, eller at administrationen i USA får andre ordre end dem givet i dekretet (læs: hvis der sker noget fiksfakseri med at de "rette" mennesker bliver udpeget til at dømme i en given retning og uafhængigheden dermed bliver tilsidesat).

Der er ikke behov for en aftale, der modstår 7-8 ud af 10 sager ved retten, men der giver reel beskyttelse på lig fod med EU. Det lyder som om at det bliver privatlivsaktivisternes som må tage konsekvensen og blive ved med at teste redress-mekanismen i USA, som Reynders siger, samt overvåge, hvem der bliver udnævnt til det her data protection court, og simpelthen være dem der fører tilsyn med USA... for ellers risikerer vi jo at miste den tilsvarende beskyttelse som i EU.

Eller opretter EU et tilsyn med det her redress og generel overvågning af EU borgere i USA? Hvem vogter "vogterne" i USA? Hvad sker der, når Biden træder af? Og hvornår hører vi mon, om vi er en qualifying state til at få den her beskyttelse, og skal vi føre tilsyn med, om vi forbliver en qualifying state? Det bliver en værre omgang politisk kigge-hinanden-over-skuldrene, som måske bliver godt, måske går hen og polariserer endnu mere.

1
13. december 2022 kl. 10:54

"EU-Kommissær tror på, at aftalen kan modstå en udfordring, men er ikke helt sikker."

Så kan man udskyde håndhævelsen af GDPR endnu et par år.

Lige nu kører der en kæmpe korruptionsskandale i EU. Mon ikke man skulle kigge lidt nærmere på, hvad der gemmer sig af den slags på dette område?

Pengemænd ejer verden. Pengemænd tromler demokratiet. Pengemænd har købt Danmark.

2
13. december 2022 kl. 13:21

Pengemænd tromler demokratiet.

Nej, pengemænd ER demokratiet.