Medie: Mere end 895 uberettigede opslag i danskernes sundhedsdata siden 2018

14. februar 2022 kl. 09:438
Pressefoto Sygehus Sønderjylland
Illustration: Region Syddanmark.
Aktindsigter viser, at der siden 2018 har været minimum 896 uberettigede opslag i danskernes patientjournaler eller i Fælles Medicinkort.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der har som minimum været 896 uberettigede opslag i danskernes patientjournaler eller i Fælles Medicinkort siden 2018. Fælles Medicinkort giver borgere og sundhedspersonale adgang til oplysninger om borgernes medicin og vaccinationer.

Det skriver B.T. på baggrund af aktindsigter i regionerne, Styrelsen for Patientsikkerhed og Sundhedsdatastyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

B.T. nævner en sag, hvor en sekretær i et lægehus slog en læges laboratoriesvar op, fordi lægen flere gange under coronapandemiens start i 2020 meldte sig kortvarigt syg.

It-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet Allan Frank pointerer, at bred adgang til personoplysninger kræver kontrol af, at det kun er de rette brugere, der har adgang til oplysningerne.

»Det er noget, vi har fokus på i Datatilsynet. Hvis der ikke er den kontrol, der bør være, går vi ind og undersøger det nærmere,« siger han til B.T.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
15. februar 2022 kl. 11:10

Der skal ikke herske tvivl om det er forkert at slå op i noget som ikke kommer en ved, men det kunne være interessant med lidt flere oplysninger. Hvor mange personer har slået uretmæssigt op? Hvor mange har adgang til systemerne? Hvlke sanktionr anvender man?

Som udgangspunkt vil jeg tro der er en ret høj moral

7
15. februar 2022 kl. 09:59

Det største problem er nok ikke i Patientjournalen, men derimod data, som regionerne har liggende på fællesdrev, som der har været adskillige sager om.

Og når data er overført til Sundhedsdatastyrelsen, så er der ingen logning. Og ingen har styr på hvad der sker med data efter de er udleveret til nogen, der har skrevet "forsker" på deres visitkort. Det samme gælder for data indsamlet af SSI og andre aktører.

6
15. februar 2022 kl. 07:25

B.T. nævner en sag, hvor en sekretær i et lægehus slog en læges laboratoriesvar op, fordi lægen flere gange under coronapandemiens start i 2020 meldte sig kortvarigt syg.

Det opslag blev jo logget.

Hvis lægesekretærer ikke har adgang til sundhed.dk hvor der bl.a. er medicinkort og labsvar, så har får lægerne et problem med ikke-vane-dannende medicin. Hvis man fordeler det på flere systemer, skal vi allesammen lave flere login-ins. Måske er det problematisk.

5
15. februar 2022 kl. 07:02

På fmk-online.dk er der en log der viser præcis det

4
14. februar 2022 kl. 22:14

Jeg synes det ville være rimeligt med et dashboard - eller blot mulighed for at downloade en *.csv-fil - hvor det fremgår hvilke behandlere, forskere og forskningsprojekter der har tilgået ens sundhedsdata.

3
14. februar 2022 kl. 14:24

Den kontrol er lavet. Min kone fik for nyligt sådan et brev - fordi hun havde kigget i sin egen journal ;-)

Måske derfor der ikke er så meget misbrug.

2
14. februar 2022 kl. 13:36

eller sekretær eller apoteker eller ?. Det er altid lidt mere kompliceret, men derfor kan man jo godt lave noget i den retning.

Taget i betragtning af hvor mange personer/patienter, der er i systemerne, så er det overraskende få tilfælde af misbrug. Går misbruget upåagtet hen, eller er moralen faktisk høj?

1
14. februar 2022 kl. 13:19

Kontrollen er egentligt ret simpel.

Hvis en sundhedsperson, som ikke er registreret som behandler, tilgår data, sendes et informationsbrev i e-boks til borgeren, som så kan reagere, hvis de ikke er i forløb hos vedkommende læge.