Medie: Kontrollen over nettet er lagt i hænderne på Google

11 kommentarer.  Hop til debatten
Medie: Kontrollen over nettet er lagt i hænderne på Google
Illustration: photogearch/Bigstock.
Chromium-familien regerer på nettet, og Google lader ikke helt til at kunne administrere magten.
18. december 2018 kl. 12:56
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Microsoft har opgivet videreudviklingen af sin egen browser-maskine og satser nu endegyldigt på Chromium – og det betyder, at kontrollen over internettet faktisk ligger på Googles hænder.]

Bekymringer over Googles stigende magt er udgivet i en analyse i Ars Technica.

Udviklingen vækker bekymring. For Google har flere gange ifølge mediet udnyttet sin uomtvistelige førerposition til at forbedre sine onlineservices, når de bliver brugt med Googles browser, og dermed sætte alle andre i en dårligere position.

Nogle gange er der sket det efterfølgende, at industristandarderne har vristet kontrollen ud af Googles hænder. Andre gange har resultatet været mindre tilfredsstillende.

Beskidte tricks

Youtube har f.eks. løbende været et problem, og en anonym efter eget udsagn tidligere udvikler af Microsoft Edge-browseren påstod for nylig, at Google på et tidspunkt lagde et skjult, tomt HTML-element på hver video. Elementet ødelagde Edges hurtigste, mest effektive hardware-accelererede videoafkodning, og det var skidt for Edges batteritid og gjorde den langt kortere end Chromes. Microsoft bad uden held Google om at fjerne det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Chrome har ca. 72 pct. af markedet, Edge ca. 4 pct., Opera (baseret på Chromium) 2 pct., Internet Explorer (der ikke længere opdateres) 5 pct. Og Safari – som kun findes på macOS – ca. 5 pct.

På mobiltelefonmarkedet er Safari stærkere med ca. 22 pct., men på computermarkedet har Chrome og relaterede browsere altså ca. 80 pct. af markedet med kun Firefox – 9 pct. – der aktivt vedligeholdes og kan køres på flere platforme.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
19. december 2018 kl. 14:21

Hvorfor vil du gerne undgå Microsoft? Hvis du synes de producerer dårlig kvalitet software, så er det jo fint at lade være med at bruge deres produkter.

Men deres forretningsmodel er jo grundlæggende set helt anderledes end Google's (og Facebook's for den sags skyld). Microsoft skal man betale penge til for at anvende produkterne. Hos de andre betaler du mere eller mindre skjult med dine private oplysninger.

Jeg ved godt Microsoft er de der slemme nogen, men jeg opfatter dem værende markant mindre farlige end Google, Facebook og Amazon. Disse tre har ekstremt dominerende markedspositioner/monopoler. Det har Microsoft ikke på samme måde. Windows bruges godt nok stadig i stor stil, men antallet af Android-enheder er jo sammenligneligt. Og der findes ganske udmærkede og anvendelige alternativer til alt hvad Microsoft sælger.

9
19. december 2018 kl. 11:37

... og på mobilen (som kunne være med LineageOS eller Sailfish): kontaktpersoner, kalender, filer/billeder og bookmarks kan synkroniseres med ens egen nextCloud/ownCloud, hvis man har sådan en.

Det er nemt nok at sætte op, hvis man har mod på det, men desværre nok ikke noget for hr. og fru Gennemsnitsbruger.

7
19. december 2018 kl. 09:27

Det store spørgsmål må efterhånden være, hvordan undgår man både Microsoft og Google ?

6
18. december 2018 kl. 15:12

Men når man tænker på hvad Microsoft har gjort, lyder det i mine øre som et forkælet barn der ikke har fået sin chokoladekiks i dag.

Synes din vinkling er lidt skæv i forholdtil pointen - læs evt. Ars artiklen. Det handler ikke om, at MS taber til Google eller at det er synd for dem, men om os som tabere i et spil om et mere åbent og gennemsigtigt net.

Der er flere gode eksempler på, hvordan Google har misbrugt deres stignede grad af kontrol med nettet til egen fordel. Ikke at de nødvendigvis gør det i ond tro, men blot eksempler på, hvorfor det er skidt, at centralisere så meget magt på en spiller, som har andre interesser.

5
18. december 2018 kl. 14:58

Men når man tænker på hvad Microsoft har gjort, lyder det i mine øre som et forkælet barn der ikke har fået sin chokoladekiks i dag.

Det er, så vidt jeg kan læse i artiklen, ikke Microsoft der piver her, men en analyse lavet på baggrund af, at Microsoft vælger at gå 'Cromium-vejen'.

Vi har set at browser-krigen flere gange har betydet et skift i, hvilken browser der er den er den dominerende, men ikke hvor browser-producentet samtidig sidder på en så stor del af content (YouTube, Google Search) som det er tilfældet her.

Hvis man bare slår det hen som forkælet barn der piver, så har man nok ikke helt gennemskuet de mulige konsekvenser. Læs analysen.

4
18. december 2018 kl. 14:51

Browserne indeholder et utal af snedige optimeringer. Nogle er generelle og andre er så specifikke at de kunne ligne skræddersyede mekanismer til at omgå benchmarking procedurer.

Der kommer nok ikke en Diesel-gate ud af browser-optimerings-krigen, men det er værd at tænke over, at Microsoft har ringet til Google og bedt dem om at fjerne et tomt DIV element fra YouTube for at deres optimering fungerer.

Med alt hvad Microsoft har gjort for kompatibilitet. Just... wow.

2
18. december 2018 kl. 14:22

Ville Edge ikke skifte til Chromium inden længe? Synes jeg jeg læste for nylig? Er det ikke en vinkel der er relevant at få med?

Hvis det sker, hvor få browser-motorer har vi så efterhånden tilbage at vælge imellem?

1
18. december 2018 kl. 14:17

Det er godt nok synd for Microsoft at et stort firma udnytter deres næsten-monopol til at genere deres browser. Helt uagtet at Microsoft, med et langt mere markant monopol, gjorde præcis det samme overfor sine konkurrenter.

Selvfølgelig skal alle opføre sig ordentligt, og Google står efter min mening til adskillige kæmpebøder for monopolmisbrug. Men når man tænker på hvad Microsoft har gjort, lyder det i mine øre som et forkælet barn der ikke har fået sin chokoladekiks i dag.

PS: Jeg ser ikke Firefox nævnt i listen over desktop-browsere, selvom burde være en af de større.