Medie: Hackere overtager kontrol med tyske anti-luft-missiler

8. juli 2015 kl. 10:338
*Opdateret* Hackere skal angiveligt kortvarigt have overtaget kontrollen med tyske anti-luft-missil-systemer, der er udstationeret ved den tyrkisk-syriske grænse. En tysk regeringrepræsentant afviser dog, at der findes nogen former for bevis for hacket.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge det statslige nyhedsmagasin Behörden Spiegel har tyskejede anit-luft-missil-systemer været udsat for et hacker-angreb, der fik dem til at udføre ‘uforklarlige’ manøvrer. Det specificeres ikke nærmere, hvad disse ordrer indebar, og hvor længe det stod på.

Anti-luft-missilerne, der er af den amerikansk producerede type MIM-104 Patriot, eller bare ‘Patriot-missiler’, er udstationeret med det tyske forsvar ved den tyrkisk-syriske grænse.

Mediet har endnu ingen håndfaste oplysninger om, hvilke systemer der kan være blevet kompromitteret, og hvordan hackerne i givet fald har båret sig ad, men spekulerer i stedet i to mulige indgangsmuligheder for hackere.

Det ene er via systemets såkaldte Sensor-Shooter-Interoperability-modul, som udveksler realtidsinformation mellem kontrol-systemerne og sensorerne på selve missilerne. Den anden skal være den chip, der guider missilernes færd gennem luften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En talsmand for den tyske forbundsrepublik afviser dog 'med eftertrykkelighed' historien over for avisen Die Welt og tilføjer, at chancerne for, at sådan et angreb kan lykkes på den beskrevne måde er 'højst usandsynligt'.

Opdateret kl. 13:16 med udtalelse fra en tysk regeringsrepræsentant, der afviser historien.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
8. juli 2015 kl. 14:26

Hollywood har kunnet den slags længe, hvilket det næppe bliver realistisk af. Men jeg vil da minde om, at Dilbert for ganske nylig lavede netop det hack. Det var så et missil fra en drone, der blev overtaget fra en mobiltelefon. Der må være tale om et skjult budskab fra Scott Adams. Eller også er der en journalist eller spøgefugl, der læser Dilbert.

6
8. juli 2015 kl. 13:37

Er den historie ikke skudt ned ? Vil ikke tror at selv den operative del kan være ramt, men måske forbindelsen i mellem dem og Verden. Ellers et godt fif til IS, sådan bare at bede missilerne om at vende hjem.

Fejl og sjusk er nok en større fare, når man ser at en forkert udført firmware opdatering, sender et fly i Jorden med adskillige dræbte. Sådan fejl vil tror jeg bliver mere og mere dagligdags, når de gamle typer sikkerheds systemer med Hardware, bliver udskiftet med standart dele og software. Så kan fly, atomkraftværker, El net, Biler, bliver livsfarligt. Bare lidt forkerte parameter til en EL bil om opladning, så sætter den huset i brænd om natten. Desvære er listen langt, og det er slet ikke utænkeligt det vil ske. Især når der stadig ikke er kommet regler og love, der angiver hvem der har ansvar for kode i systemer, og hvem der skal betale for konsekvenserne.
Vi kan allerede nu se det, i en mild grad, i software i vores TV, Router, Vaksemaskiner, telefoner, ... Hvor producenten er den sidste, som tager ansvar for sikkerhed.

2
8. juli 2015 kl. 13:23

På Peder Skram, klarede man afskydning af et harpoon-misil helt uden indgriben fra hackere, så lær at leve med usikre våbensystemer

8
8. juli 2015 kl. 14:37

På Peder Skram, klarede man afskydning af et harpoon-misil helt uden indgriben fra hackere, så lær at leve med usikre våbensystemer

Tjoo, men der sørgede man vist for at 'missil-Olsen' blev syndebuk - under stor mediebevågenhed.

Senere gassede man så ned, men under meget mindre mediebevågenhed.

Lige nu er jeg ikke helt sikker på om der bare er uddelt mundkurve en masse, eller det virkeligt blot er en fjært i en kop syrnet mælk.

K

1
8. juli 2015 kl. 12:42

Hvorfor er der ikke mere vild panik på ?

4
8. juli 2015 kl. 13:27

Hej Kim,

Jeg har netop opdateret artiklen med en udtalelse fra en (godt nok også) anonym talsperson fra den tyske regering, der rimelig blankt afviser, at hændelsen skulle have fundet sted. Jeg følger det lidt og vil opdatere løbende, hvis jeg falder over noget, der kan opklare yderligere, men lige nu må man nok sige, at historien er ubekræftet.

Mvh. Martin, Version2.

3
8. juli 2015 kl. 13:23

.... der skete jo ikke noget