Medie: Google vil rangere søgeresultater efter fakta frem for links
Søgegiganten Googles algoritmer er skiftende, og de søgemaskineoptimeringseksperter, der kan gætte sig frem til de bedste resultater kan spinde guld på det. Nu er Google ved at ændre fundamentalt på den måde, hvorpå en hjemmesides troværdighed beregnes på, skriver NewScientist.
For søgemaskineeksperter er måden at opnå højere troværdighed hos Google - og dermed en højere placering i søgeresultaterne - i stor udstrækning baseret på såkaldt linkbuilding. Internettet er sammenvævet af links på kryds og tværs, og jo flere, der linker til din side, desto mere relevant må den være. Sådan har tankegangen indtil nu været - altså baseret på links. Men fremover kan søgeresultaterne meget vel været påvirket af det faktuelle indhold.
Ifølge NewScientist arbejder et udviklingshold hos Google i øjeblikket på en algoritme, der automatisk vurderer, om udsagn på en given side er sande eller falske. Det giver siden dens troværdighed, og det kan altså ende med at påvirke søgeresultatet. Algoritmen skulle efter sigende nedprioritere indhold, der har modstridende informationer. Det fremgår dog ikke, hvordan Google tjekker, om noget nu reelt er faktuelt korrekt. Mens det er de færreste, der vil stille spørgsmålstegn ved en lighters egenskab til at skabe ild, er debatten om livets begyndelse en del mere spredt.
Der eksisterer allerede flere tjenester, der kan hjælpe internetbrugere med at vurdere, hvorvidt en side er troværdig eller ej. En af dem er browserudvidelsen LazyTruth.
»Hvordan kan du rette folks misforståelser? Folk bliver meget nemt defensive,« siger udvikleren bag LazyTruth, Matt Stempeck, til NewScientist og fortsætter:
»Hvis de bruger Google til at søge efter et svar, er de måske i en langt mere modtagelig tilstand.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.