Medie: Flash lider de tusinde snitsårs død

26. august 2015 kl. 10:397
Amazon har bandlyst Flash-reklamer på tværs af sites, og snart kører Flash heller ikke længere automatisk i Googles Chrome.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det lakker mod enden for Adobes Flash. Det konstaterer journalist ved det britiske medie The Guardian Samuel Gibbs i et skriv om softwarens endeligt under titlen 'Flash is dying a death by 1,000 cuts, and that's a good thing'.

Som han bemærker, har Flash været plaget af en del sikkerhedshuller, som hackere har brugt ganske aktivt til at snige sig ind på intetanende Flash-brugeres computere. I den forbindelse nævner Gibbs den seneste sag om det italienske Hacking Team, der som bekendt også havde en aftale om salg af hacker-software med det danske politi.

Softwaren fra Hacking Team gjorde blandt andet brug af sikkerhedshuller i netop Flash.

Når Samuel Gibbs mener, at enden er på vej for tredjeparts-plugin'et, hænger det blandt andet sammen med, at videoafspilning er ved at migrere til HTML5. Et domæne, som Flash tidligere har siddet tungt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover har ingen ringere end Amazon bandlyst reklamer med Flash på tværs af mastodontens sites. Og bannere, der blinker eller gør noget andet, er som bekendt også et område, hvor Flash har været altdominerende.

Som Gibbs bemærker, trækker Amazons bandlysning ikke just tæppet væk under hele markedet for Flash-reklamer, men Amazon er ikke desto mindre et stort navn, der altså nu har valgt at afvise bannere, der kører på Adobes software.

Endeligt har Google meldt ud, at Chrome fra september ikke længere automatisk afspiller Flash-indhold. Det vil sige, brugeren skal klikke på et banner, før annoncen kører.

Ifølge et indlæg fra Google fra juni, har virksomheden arbejdet sammen med Adobe om funktionaliteten, som - ifølge Googles indlæg - handler om at spare strøm.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
30. august 2015 kl. 13:44

Er meget glad for HTML5 og åbne standarter... Men når store aktøre på markedet, så som Netflix, ikke kan levere faktisk 1080p/30fps uden tredieparts plugin så er HTML5 video fremtiden her ikke endnu...</p>
<p>På en internet udbyder med Netflix SuperHD (cacheserver hos udbyder) på en 20-30Mbit forbindelse afbrydes streams og kvaliteten degraderes eller er dårlig på HTML5 langt oftere end når den køre via Silverlight (både OS X 10.10.4 og win7 begge med alle browsere)...</p>
<p>Så enten har Netflix i Danmark dårlige streaming servere til HTML5 eller også er der stadig en rolle for tredieparts plug-ins (desvære)...

Snitsårene når forhåbentligt & formentligt også Silverlight, som har været en stor stopklods.

For udbredelsen af Windows 10 fremmer samtidigt HEVC/H265, da det bliver rullet ud sammen.

Der kommer også mere og mere hardware decode af HEVC/H265; pt. visse GPU'er og snart eksempelvis AMD's Carrizo APU'er.

Der er derfor på flere fronter lagt i kakkelovnen til højopløsnings video. På åbne standarder, så det kommer til at virke på alle platforme ( og ikke kun Windows/Mac ).

3
30. august 2015 kl. 13:28

I dag er det nemt at slå diverse plug-ins så som Flash, det jeg savner er muligheden for at slå de forskellige HTML5 komponenter så som lyd og video fra på samme måde som plug-ins, den mulighed kommer bør komme på et eller andet tidspunkt.

2
27. august 2015 kl. 16:22

Tror det er et spørgsmål om dygtige folk til software og hardware. Youtube har kørt HTML5 i lang tid nu, min egen Plex Media Server kører også HTML5 i browser klienten :)

1
27. august 2015 kl. 04:16

Er meget glad for HTML5 og åbne standarter... Men når store aktøre på markedet, så som Netflix, ikke kan levere faktisk 1080p/30fps uden tredieparts plugin så er HTML5 video fremtiden her ikke endnu...

På en internet udbyder med Netflix SuperHD (cacheserver hos udbyder) på en 20-30Mbit forbindelse afbrydes streams og kvaliteten degraderes eller er dårlig på HTML5 langt oftere end når den køre via Silverlight (både OS X 10.10.4 og win7 begge med alle browsere)...

Så enten har Netflix i Danmark dårlige streaming servere til HTML5 eller også er der stadig en rolle for tredieparts plug-ins (desvære)...