Medie: FE masseindsamler oplysninger om danskere via særligt spionsystem

24. september 2020 kl. 09:3619
Medie: FE masseindsamler oplysninger om danskere via særligt spionsystem
Illustration: Forsvarets Efterretningstjeneste.
Den amerikanske efterretningstjeneste NSA har hjulpet Forsvarets Efterretningstjeneste med at bygge et hemmeligt spionsystem, der kan indsamle data om danskere, erfarer DR Nyheder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) foretager målrettede indsamlinger af oplysninger om danskere. Sådan lyder én af konklusionerne i den redegørelse, som Tilsynets med Efterretningstjenesterne (TET) for nylig afleverede til forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Det erfarer DR Nyheder.

Mediet erfarer, at tilsynet har beskrevet i redegørelsen, hvorfor der ikke er tale om rene tilfældighedsfund, når FE i samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA bruger datakabler til at hive oplysninger ud om danskere og danske virksomheder.

Denne praksis kan ifølge DR betyde, at FE har brudt en klar regel for den danske militær- og udenrigsefterretningstjeneste. Det skyldes, at FE kun må komme i besiddelse af den slags oplysninger om danskere ved en tilfældighed, fordi tjenesten er sat i verden for at beskytte Danmark mod trusler udefra og for at tage vare på danske interesser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oplysningerne om danskerne er blevet indhentet gennem et system og et datacenter, som teknikere fra NSA ifølge DR Nyheders oplysninger har været med til at bygge.

De nye oplysninger om den målrettede dataindsamling fra danskere tegner et billede af en meget alvorlig sag, vurderer professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter overfor DR Nyheder.

»Hvis FE målrettet indhenter data om personer, der hører hjemme i Danmark, så er det i strid med den lov, som FE er undergivet,« siger han til DR Nyheder.

Forsvarsminister Trine Bramsen har tidligere varslet en undersøgelse af sagen. Hverken ministeren FE eller TET har ønsket at kommentere sagen overfor DR Nyheder.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
28. september 2020 kl. 13:50

benyt derefter tors onionrouting

Har du nogen sinde overvejet hvor trojan'ed Tor ville være hvis NSA brugte 10 mio dollars på stråmænd ?

Har du overvejet at 10 mio dollars er under en promille af NSA's budget ?

Alt tyder på at NSA fint er i stand til at korrelere og i noget omfang også kontrolere trafikken igennem Tor netværket.

Personligt har jeg klassificeret Tor som en Honeypot...

17
28. september 2020 kl. 13:41

Og jeg regnede med at FE skulle beskytte Danske interesser, ikke støtte fremmede magters spioner i Danmark?

16
25. september 2020 kl. 13:04

Hvordan ved man at Proton ikke er et NSA cover eller at Proton udlevere data til NSA. Fordi de siger det. Kan vi stole mere på Proton end en dansk politiker?

Man kan aldrig vide sig 100% sikker, men når man ved hvor hårdt Schweiz stod på deres bankhemmeligheds principper, på trods af alle verdens magthaveres pres, er de nok det bedste bet i forhold til VPN (eller selv sætter OpenVPN op et sted).

Proton -

We are headquartered in Switzerland which has some of the world's strongest privacy laws. Switzerland is also outside of EU and US jurisdiction and is not a member of the fourteen eyes surveillance network.

12
25. september 2020 kl. 00:55

Holdningen blandt Konservative og Venstrefolk, er i denne henseende skræmmende, for ikke at sig chokkerende. Efter alt det vi ved idag omkring NSA, og hvem de (ikke)tjener.

  1. Det er naivt at tro at den pris vi betaler, bliver betalt tilbage. Udlevering af deeplearning data ned på individniveau af alle europærer, til gengæld for en enkelt advarsel om en mulig ung minioritets hjemmelavede rørbombe, pr. ti-år. For lige at sætte hele den hellige terrordebat i perspektiv. https://www.economist.com/img/b/640/1126/90/sites/default/files/images/2017/03/blogs/graphic-detail/20170325_woc260_1.png (Economist)

  2. De formål/mennesker man påstår at kunne pågribe (måske engang i fremtiden) gennem, denne ekstreme krænkelse af individets privatliv holder ikke vand. Der er ikke noget belæg for, at der skulle have været nogen sammenhæng mellem mål og midler her (inden for det digitale).

Hvis man VIL være anonym, har det aldrig været noget problem; Benyt Yrsa fra 3. tv's wifi, (hvis man vil være mere ekstrem) benyt derefter tors onionrouting eller opsæt en proxychain af et par hackede servere. Og benyt en sikker browser. Husk ifconfig eller macchanger til at ændre mac på wlan. Overvågningen tjener på ingen måde det påståede formål. Derfor er det beskæmmende at hører på Konservative og Ventrepolitikere slås om hvem der først kan begå Harakiri.

  1. Jeg kan desværre ikke henvise til noget konkret her, men jeg mener klart at have hørt via valide kilder at det er estimeret at omkring 40% af NSAs budget går til industrispionage.

Så befinder du dig i en dansk vidensvirksomheds SOC eller IT afdeling. Så beror jer ikke på danske politikkere eller TLS/SSL, benyt symmetrisk kryptering på vigtig data, overvej en Europæiske VPN uden logning a la Proton. Benyt jer IKKE af Azure, AWS eller GCP, men overvej kraftigt IBM eller andre europæiske cloud udbydere.

11
24. september 2020 kl. 23:02

Fra dr.dkhttps://www.dr.dk/nyheder/politik/fe-sag-samarbejde-har-stor-vaerdi-danmark

  • "Spiontilsynets mistanker bør selvfølgelig undersøges. Men det må ikke forhindre FE’s vigtige arbejde, mener Konservative."

  • "I dette tilfælde, hvor terror er et stort emne, der bliver nationens interesser nødt til at stå over individets. Det er vi nødt til at stå fast på. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi holder fast på de aftaler vi har, og fortsætter på den måde, som vi gør, siger Niels Flemming Hansen."

Hmm ... tænker de fleste politikere virkeligt sådan?

10
24. september 2020 kl. 23:00

Hvad hjælper det i realiteten, at danske borgeres data ikke må samles og udleveres af FE, når tyske, britiske, svenske og selvfølgelig amerikanske efterretningstjenester godt må samle, behandle og dele oplysninger om danskere? Så samler de bare om os, og FE samler om deres respektive borgere, og så byttes der lidt data, når der er brug for det.

Politikerne spiller allerede terrorkortet (K vil fortsætte som intet var hændt) og det værste er, at befolkningerne generelt er fuldstændig ligeglade, for “hvis man ikke har noget at skjule...”

Adv, jeg kastede lige lidt op, ved at skrive den sidste sætning :’(

9
24. september 2020 kl. 17:04

Jeg synes at der tegner sig et billede af hvor farlige vore folketingspolitikeres uvidenhed er for demokratiet.

De har i realiteten tilladt en fremmed magt at spionerer imod danske borgere fordi folketingspolitikkerne ikke forstår at den teknologiske udvikling har medført at de huller der var i den oprindelige version af XKEYSCORE i dag er væk - og at datakraften i dag er så stor at det i realiteten ikke kan lade sig gøre at frasorterer danske data før overførsel til NSA.

Hvordan skal f.eks. facebook trafik fra en dansk profil men på en amerikansk server behandles? NSA må ikke få trafikken fra FE, men hvordan frasorterer FE den trafik? Og hvad med alle andre services som er generet af f.eks. apps, amazon, apple, google, osv. osv.

NSA må ikke få disse data (af FE), men prøv lige at udtænke den logik det kræver.

I praksis er programmet i dag så forskelligt fra det oprindelige program at det ikke længere er identitet mellem den oprindelige aftale og situationen idag og det er det som er mit gæt - at den teknologiske udvikling har overhalet aftalen indenom hvormed indsamlingen er ulovlig.

Tyskland har en lignende aftale med NSA og i Tyskland har de tyske domstole godkendt aftalen, men med den meget vigtige tilføjelse at også selve dataudtrækket skal valideres for at data om tyske borgere er fjernet før overførsel til NSA. Og kan det ikke ske, så skal det tysk/amerikanske samarbejde ophører.

8
24. september 2020 kl. 15:06

Total kontrol, overvågning og eksekvering. Magthaverne skal værnes imod borgerne (som potentielt set kan være terrorister, hekse, kommunister, nazister, radikale, muslimer, hackere, satanister og corona-bærer), med alle tilgængelige midler.

Spænende, spænende.. Så overgår virkeligheden alligevel fantasien, endnu en god grund til at se mindre HBO og mere Version2.

6
24. september 2020 kl. 11:46

Som bekendt har Center For CyberUsikkerhed fuld adgang til danskernes kommunikation med det offentlige - og lidt til.

Nu kommer det så helt overraskende frem, at FE er lidt for villige til at dele oplysninger om danskere med fremmede magter.

Set i det lys, er det uhensigtsmæssigt, CFCS ligger under FE.

Hvorfor er der ikke nogen, der har tænkt på det før?

... Hov, vent, det er der vist...

5
24. september 2020 kl. 11:41

Kom CHF der til overfor offentligheden at afsløre konkret viden om konkrete detaljer om hvordan et angiveligt meget hemmeligt system hos en af vores hemmelige tjenester virker?

Generelt må man sige at Venstres holdning er overmåde betændt - citat fra DR:

"Det er jo helt åbenlyst, at med den måde, Trine Bramsen har håndteret den her sag på, har hun forsaget, at en gammel aftale med amerikanerne og efterretningstjenesterne kommer frem i fuld offentlighed med den alvorlige skade, det har medført vores samarbejdsrelationer med vores nærmeste allierede."

Er moralen, at bare det er en gammel vi-bukker-os-forover-for-amerikanerne aftale, så er det ikke noget som folket (som regering og folketing jo i princippet burde repræsentere) skal vide noget om?

Jeg må indrømme at jeg er ved at brække mig over den der terroritalesættelse som giver skæg og blå briller branchen frit lejde til på deres egen måde at terrorisere en hel befolkning.

4
24. september 2020 kl. 11:27

I DRs artikel (som linket ovenfor V2s artikel) faldt flg. mig i øjnene:

Claus Hjort Frederiksen (V), der var forsvarsminister fra 2016 til 2019, har for nylig bekræftet forsøget på at udvikle filtre til at frasortere danske oplysninger...

Hvorefter DR citerer fra en artikel i Weekendavisen.

Kom CHF der til overfor offentligheden at afsløre konkret viden om konkrete detaljer om hvordan et angiveligt meget hemmeligt system hos en af vores hemmelige tjenester virker?

3
24. september 2020 kl. 11:20

med et decideret opgør med den ekstremisme (for at bruge et af regeringens egne fremmedgørende udtryk) ift. overvågning og social kontrol af dens egne borgere. Lige præcis denne nyhed (læs gerne den længere version på dr.dk) bør få os op af stolene og på gaden, for nu er der ikke længere nogen "hovsa, vi kom lige til at..."-forklaring. Dette beviser en struktureret og bevidst masseovervågning, og jeg ved ikke med jer, men det er ikke det Danmark jeg kender.

Fandeme.

2
24. september 2020 kl. 10:33

den følelse af at staten betragter borgerne, som en fjende efterhånden.

1
24. september 2020 kl. 10:31

For stater, virksomheder og det der måtte være ..... !