Medie: Antivirus-plugin kom med adware indtil for nyligt

Med Avast Antivirus fulgte der udover virus-beskyttelse også ad-ware med programmet. Funktionen er netop blevet fjernet.

Mens Avast Antivirus på den ene side har brystet sig af at fjerne spyware og adware fra brugernes computere, har antivirus-programmet tilsyneladende selv gjort brug af lignende og lidet ønskværdige funktioner.

Det er i hvert fald konklusionen på sitet How-To-Geek, hvor skribenten Lowell Heddings har gået softwaren efter i sømmene.

Ifølge Heddings havde Avast browser-tilføjelsen til Chrome indtil i denne uge en feature slået til kaldet SafePrice, som har til formål at tilføje pris-anbefalinger på hjemmesider, mens brugeren surfer rundt.

Lowell Heddings bemærker, at mange brugere gerne vil have browser-extensions, der hjælper dem med at finde bedre priser. Men han påpeger, at det skal være et tilbud som et selvstændigt produkt.

Det er som sådan ikke enestående, at en browser-plugin overvåger brugerne, men det er særlig grelt, når det sker via et anti-virusprogram, mener Lowell Heddings

I tilfældet med Avast, blev funktionen sneget ind i browser-tilføjelsen, som er hentet af millioner af brugere og aktiveret som standard.

»Så Avast er holdt op med at integrere spion-tilføjelsen, men det her er principielt: du bør kunne stole på din anti-virus-leverandør. Hvorfor tilføjer de en feature, der spionerer på din browsing, indsætter reklamer ... og alt sammen uden at gøre dig ordentligt opmærksom på det?,« skriver Lowell Hedding.

Han beskylder desuden, Avast-tilføjelsen for ligefrem at fjerne andet adware, der kan konkurrere med SafePrice browser-tilføjelsen.

Lowell Heddings har brugt debugger-værktøjet Fiddler til at se, hvad Avast med SafePrice-plugin'en aktiveret, faktisk foretager sig.

Og ifølge den analyse bliver samtlige url'er, brugeren besøger, sendt til Avasts servere, hvor de bliver koblet sammen med et unikt id, der repræsenterer brugeren.

»På denne måde kan de bygge en liste over hver eneste side, du nogensinde har besøgt,« skriver Lowell Heddings.

Læs hele gennemgangen på How-To-Geek.

Version2 har forsøgt at få en kommentar fra Avast, som endnu ikke er vendt tilbage.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Martin Jünckow

Antivirus producenter har altid ladet som om de er ridderen på den hvide hest der kæmper mod det onde emperie, men sandheden er snarere at det er gigantiske penge-maskiner der tjener penge på folks frygt (og som gladeligt puster til den).

Det er da kun gladeligt at se at Avast ikke længere er bange for at indrømme det.

  • 2
  • 0
#4 Frithiof Andreas Jensen

Sjovt nok holdt jeg op med at bruge Avast efter Snowden fordi jeg syntes det var lidt skummelt at programmet som default var så ivrigt med at prox'ie ALT - selv NNTP som ingen under 30 overhovedet ved hvad er eller bruger - i kombination med at Avast reelt er gratis samtidigt med at interfacet, installation, management, et cetera bärer präg af komptente udviklere; som kender fossile protokoller, disse koster jo penge!

Jeg installerede faktisk ikke browser-udvidelsen fordi jeg generelt hader browser udvidelser, ellers var Avast röget af meget hurtigt.

Så måske var det bare paranoia og pengene kom fra ad-ware og spam-kampagner?

Måske er jeg lettet!?

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere