Google-ansatte er ifølge Wall Street Journal (WSJ) med til at vælge, hvilke søgeresultater der skal fremhæves og prioriteres, når man anvender tech-gigantens søgemaskine.
Det fortæller flere mennesker, der arbejder for eller har arbejdet for Google, til det amerikanske medie.
Den udmelding går stik imod, hvad Google ellers har meldt ud angående denne praksis.
Google har ad flere omgange, senest overfor amerikanske myndigheder, slået fast, at menneskelige ansatte ikke arbejder med at prioritere søgeresultater på Googles søgemaskine eller på anden vis arbejder med at rangere søgeresultater, men at dette arbejde varetages af 'objektive og hovedsageligt autonome algoritmer'.
Sortlister og nedprioriterer
Ifølge de samtaler, som WSJ har haft med ansatte hos Google og firmaer, som Google har udliciteret arbejde til, har søgemaskinegiganten sortlistet eller nedprioriteret flere hjemmesider og resultater , så de ikke optræder i specifikke søgeresultater.
En af de ansatte, WSJ har talt med, arbejdede blandt andet med at nedprioritere guides til, hvordan man bedst begår selvmord, hvis en person søgte efter denne information.
Som topprioritet til denne søgning ville The National Suicide Prevention Hotline, en telefonlinje, der tilbyder støtte til folk med særligt negative tanker, være det første søgeresultat på vedkommendes skærm.
Andre anklager lyder på, at Googles medarbejdere har arbejdet med at opprioritere og favorisere store selskaber som eBay, Amazon og Facebook på bekostning af små firmaer.
Derudover har autocomplete – funktionen, der færdiggør sætninger i Googles søgemaskine – fået sortlistet ord- og sætningsforslag af voldsom karakter, når det gælder kontroversielle emner som integration og abort.