Medie: Ansatte hos Google modererer søgeresultater

Illustration: photogearch/Bigstock
Ansatte hos Google er angiveligt med til at afgøre, hvilke søgeresultater der prioriteres, når man bruger Googles søgefunktion.

Google-ansatte er ifølge Wall Street Journal (WSJ) med til at vælge, hvilke søgeresultater der skal fremhæves og prioriteres, når man anvender tech-gigantens søgemaskine.

Det fortæller flere mennesker, der arbejder for eller har arbejdet for Google, til det amerikanske medie.

Den udmelding går stik imod, hvad Google ellers har meldt ud angående denne praksis.

Google har ad flere omgange, senest overfor amerikanske myndigheder, slået fast, at menneskelige ansatte ikke arbejder med at prioritere søgeresultater på Googles søgemaskine eller på anden vis arbejder med at rangere søgeresultater, men at dette arbejde varetages af 'objektive og hovedsageligt autonome algoritmer'.

Læs også: Google ændrer algoritmer for søgning på 'lesbisk' for at vise mindre porno

Sortlister og nedprioriterer

Ifølge de samtaler, som WSJ har haft med ansatte hos Google og firmaer, som Google har udliciteret arbejde til, har søgemaskinegiganten sortlistet eller nedprioriteret flere hjemmesider og resultater , så de ikke optræder i specifikke søgeresultater.

En af de ansatte, WSJ har talt med, arbejdede blandt andet med at nedprioritere guides til, hvordan man bedst begår selvmord, hvis en person søgte efter denne information.

Som topprioritet til denne søgning ville The National Suicide Prevention Hotline, en telefonlinje, der tilbyder støtte til folk med særligt negative tanker, være det første søgeresultat på vedkommendes skærm.

Andre anklager lyder på, at Googles medarbejdere har arbejdet med at opprioritere og favorisere store selskaber som eBay, Amazon og Facebook på bekostning af små firmaer.

Derudover har autocomplete – funktionen, der færdiggør sætninger i Googles søgemaskine – fået sortlistet ord- og sætningsforslag af voldsom karakter, når det gælder kontroversielle emner som integration og abort.

Læs også: Nu forklarer Google, hvorfor søgemaskinen tabte op mod 4 pct. af websites i april

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Povl Hansen

Så politisk korekt som samfundet og især USA er blevet er det en god ide af Google ikke ved fejl faktisk kommer til af vise det mest søgte emne, hvis det emne ikke politisk korrekt

Tænk hvis man skriver "Michael" i søgefeltet og Google forslog "Var Michael Jackson Neger" der ville da blive borger krigs ligende tilstande over hele USA fordi af Google vælger af bruge et Forbudt! ord, også selv om det var et meget søgt emne

 • 3
 • 0
#2 Hans Nielsen

"En af de ansatte, WSJ har talt med, arbejdede blandt andet med at nedprioritere guides til, hvordan man bedst begår selvmord, hvis en person søgte efter denne information."

AI og automation kan sikkert have svært ved at sikker at dette foregår sikkert. SÅ de fleste herinde vil vel være ening i at vi nok også have været efter google, hvis deres algoritmer have hjulpen med selvmord. Ligesom vi er efter grupper med selvskære og spiseforstyrelser på facebook.

Man kan også sige, at de store firma både har mange ansat der ved, hvordan man kommer øvert i søgningen, samt deres størelse nok også er afgøre for deres plads i søgningen.

Det eneste rigtige vil være at google meldte ud hvad de "manipulere" med, og med hvilken begrundelse.

De prøver jo også at luge ud i "svindler" som prøver at "hacke" systemet.

Jeg finder stadig hvad jeg søger i google, hvis jeg bruger addon og en ren slettet konti. Hvis vi taler gogoduck så er den på de teknisk områder bedre.

De fleste af de resternnde søgemaskiner er det kun af ord, Som viitigheden BING.

Men hvis der kan betales for at komme op i søge resultaterne, uden at det vises som annonce. Eller at de forfordeler dem selv, eller samarbejdsparter. Det vil være slemt,

Også for google medhensyn til ry, men især da for den bøde de ville få på grund af misbrug af monopol.

 • 1
 • 0
#3 Peder Simonsen

Det er korrekt at google og andre modficere søgeresultaterne.

Før nov/dec 2017 kunne man let finde frem til alle mulige skattely rådgivere på google, det samme er ikke tilfældet idag 19-11-2019 hvor de reelt set er forsvundet eller puttet meget langt ned i søge resultaterne. Jeg vil vove at påstå at man også manipulerede EU valget i 2019 hvor bla. protestpartier/højrepartier blev censtureret / filtreret fra i søge maskiner og sociale medier generelt.. Sjovt nok tog dette meget fart kort tid efter at Macron havde en samtale med facebook. ( særligt facebook centurerede politikere hvor man endda totalt blokerede en engelsk politiker på alle sociale medier = man manipulerede med eu valget ( han var lovligt opstillet )).

At rådgive om skattely er ikke ulovligt og mange f.eks engelske virksomheder lever af det og det er også lovligt at eje et udenlandsk selvskab og have offshore selvskaber/skattely. Det problematiske er dog hvis disse selvskaber bliver misbrugt og f.eks sender penge ud på hemmelige konti.

Iøvrigt så er der ikke rigtigt sket noget siden de "censationelle" afsløringer.. man har strammet reglerne MEN det er jo stadig muligt for virksomheder at spekulere i skat og sende penge ud af div lande. ( en del EU lande ville jo gå neden om og hjem hvis man forbød skattely, så som UK, holland, malta, osv. )

 • 0
 • 1
#4 Anders Rosendal

SÅ de fleste herinde vil vel være ening i at vi nok også have været efter google, hvis deres algoritmer have hjulpen med selvmord.

Rettelse: Hvis google hjalp med at søge efter det man søgte efter.

Nej, det ville jeg sådan set ikke have et problem med. Det er (naivt) det jeg forventer når jeg bruger en SØGEmaskine.

Problem #2: Google lyver. Selv hvis "det er okay" de fusker med resultaterne, så lyver de jo overfor staten, brugerne og mindre virksomheder.

 • 0
 • 0
#5 Hans Nielsen

Nej, det ville jeg sådan set ikke have et problem med. Det er (naivt) det jeg forventer når jeg bruger en SØGEmaskine.

Kan godt se din pointe. Når føst man begynder at priotere for brugeren, påtager man sig en holdning og kan manipulere.

Våben, Alkohol, Skattely, Nakotika, yderlige gående holdninger og sex med 10 årige er loveligt i mange lande, og bør ikke nedprioteres i søge resultater.

Men så længe at google overholder lovgivning, som jo er meget striks da vi jo defacto taler om monopol, og melder ud hvordan og hvorledes de laver sådan ting.

Så har de jo lov til at justere deres algoritmer, også ved hjælp af mennesker.

Hvis google begynder ikke at vise de resultater man leder efter, så vil er bedre alternativer jo kun et klik væk.

Vil synes at den påstået rettelse er OK, hvis de maskinnele søgeresultaer betyder at kun de negative ting søges op. Man kunne også kræve at sådan rettelse, får en makering som anonce eller ligende.

Men sagen er ikke sort hvid, ville selv nødigt skulle tage stilling på vejne af det meste af jordens befolkning, til hvordan det skulle gøres.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere