Medie: Android-brugere kan sortere i app-tilladelser med næste version

Illustration: Android Logo
Med den kommende version af Android får brugerne angiveligt mulighed for at sortere i, hvilke tilladelser den enkelte applikation skal have.

Snart kan du som Android-bruger tage mere aktiv stilling til, om din lommelygte nu også skal have adgang til alle dine opkald, eller om musikafspilleren behøver at læse dine sms-beskeder.

Når den næste udgave af styresystemet Android bliver rullet ud, får brugerne nemlig mulighed for at at fjerne tilladelser fra de applikationer, de installerer.

Det skriver Bloomberg.

Bloomberg har talt med anonyme kilder, der hævder, at den nye funktionalitet vil blive annonceret på Googles udviklerkonference i San Francisco senere på måneden.

Læs også: Android-apps overvåger brugerne hemmeligt via hundredvis af tracking-sites

For nylig viste fransk forskning, at et stort antal Android-applikationer etablerer forbindelser til tracking-sites uden at informere brugeren – den værste synder kontaktede mere end 800 sites.

Google har over for Bloomberg afvist at kommentere, om Android-brugere får mere kontrol over applikationernes tilladelser med næste version.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jonas Nyrup

Det er også ironisk, at iOS-brugere har haft bedre mulighed for at styre dette end android-brugere.
Jeg har indtil nu brugt CyanogenMod med dens privacyGuard for få denne beskyttelse.

 • 17
 • 0
Per Hansen

Jeg har altid fundet det mærkværdigt at man skulle give alle rettighederne i én pakke fra starten af helt uden at kunne begrænse rettighederne individuelt. Så det er godt at høre at Google endelig vågner lidt op.

Men okay, sjovt nok har vi levet med at give fulde rettigheder til alt på Windows i årevis, når vi har installeret programmer dér. Mon ikke Microsoft snart må gøre noget ved det?

Og hvordan står det mon til på Linux og OS X?

 • 5
 • 0
Per Hansen

Interessant, tak for linket. Ja, det er i hvert fald en form for rettighedsstyring, men jeg ser ikke nogen konkret styring af adgang til fx kamera, mikrofon, mails osv. Det er stadig grupperet ret teknisk og ikke orienteret mod hvad der er vigtigt for den almindelige bruger. Det virker mere maskinorienteret end menneskeorienteret. Hvilket kan være fint nok til visse formål, men det er bare ikke i sig selv det jeg efterlyser. Jeg efterlyser en nem og enkel måde at begrænse hvad hver enkelt program har adgang til at gøre på min computer, rettet mod de ting jeg som menneske finder vigtigt. Altså det som Apple fx har så stor succes med at fokusere på – mennesket frem for maskinen.

Og ja, Android er en form for Linux, eller fra brugerens synspunkt en brugergrænseflade oven på en Linux-kerne, men det betyder jo ikke at man dermed har adgang til alt hvad Linux kan fra brugergrænsefladen, og det er det som er afgørende. Mit tv er også en Linux-computer, men det betyder jo ikke at jeg dermed kan gøre alt hvad Linux kan med mit tv. Så på en måde er Android Linux, og på en anden måde er det ikke. Det handler om hvad man mener, når man siger "Linux" – det har som de fleste ord flere betydninger, afhængig af konteksten.

 • 2
 • 0
Jesper Poulsen

"Snart kan du som Android-bruger tage mere aktiv stilling til, om din lommelygte nu også skal have adgang til alle dine opkald, eller om musikafspilleren behøver at læse dine sms-beskeder."

Jeg fravælger apps der har urimelige rettigheder. Og jeg holder øje med opdateringerne - hvis en app vil have yderligere sære rettigheder ved en opdatering, så ryger den ud i stedet.

 • 2
 • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Der findes udmærket rettighedsstyring i Linux baserede styresystemer, Android er et Linux baseret styresystem.
Capabilities(7): http://man7.org/linux/man-pages/man7/capabilities.7.html ,
AppArmor,
SELinux,
LXC


Og hvor mange mennesker kan rent faktisk finde ud af at bruge det system? Det virker papand hvis ikke brugeren forstår hvad der foregår og kan træffe fornuftige beslutninger.

 • 0
 • 2
Lars Tørnes Hansen

Og hvor mange mennesker kan rent faktisk finde ud af at bruge det system? Det virker papand hvis ikke brugeren forstår hvad der foregår og kan træffe fornuftige beslutninger.


Det var et svar på om der fandtes en god rettighedsstyring i Linux. Capabilites(7), AppArmor eller lignende bruges helt sikkert i Android. Det har en udmærket GUI frontend i Android - som så bliver yderlige finmaskereret i en kommende udgave af Android.

Capabilities(7) bruges direkte af sysadmins på f.eks servere. Slutbrugere har ikke adgang til Capabilites, da det kræver at man bruger kommandoer, som skal køres med super bruger (root) rettigheder.

Hvis en alm. bruger har fået de rettigheder er der tale om priviledge escalation - og man bør betragte computerens opsætning som modificeret og/eller at den er inficeret med software, som sysadmin ikke har kendskab til.

 • 0
 • 0
Anders Lybecker

... sjovt nok har vi levet med at give fulde rettigheder til alt på Windows i årevis, når vi har installeret programmer dér. Mon ikke Microsoft snart må gøre noget ved det?


Prøv at tage et kig på Windows App sikkerhedsmodellen, den er godt konstrueret.

Der har I mange år været differentieret sikkerhedsmodeller på Windows, men der er ikke mange der har brugt dem ud over UAC :)
Fx Code Access Security, som har fejlet, da udviklerne aldrig rigtigt tog det til sig.

 • 1
 • 0
Lars Hansen

Og hvor mange mennesker kan rent faktisk finde ud af at bruge det system? Det virker papand hvis ikke brugeren forstår hvad der foregår og kan træffe fornuftige beslutninger.


CyanogenMods privacy guard virker ganske fortrinligt. Den kan man sætte til som udgangspunkt at være slået til for alle nye programmer. Når så et nyt program, fx en lommelygte, vil åbne dine kontaktpersoner, så kommer der en popup frem hvor du kan give programmet lov eller afvise og sætte kryds for at gemme beslutningen. Det tror jeg at alle brugere kan forholde sig til.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere