Medie: Amerikanere overvejer køb af kontroversiel Pegasus-udvikler

15. december 2021 kl. 09:382
Medie: Amerikanere overvejer køb af kontroversiel Pegasus-udvikler
Illustration: Rawpixel.com/Bigstock.
Unavngivne kilder fortæller til Bloomberg, at to amerikanske investeringsfonde overvejer at købe NSO Group, der er selskabet bag den kontroversielle spyware Pegasus.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det skandaleombruste israelske spyware-selskab NSO Group, der står bag spywaren Pegasus, som blandt meget andet er blevet brugt til at hacke iPhones tilhørende ansatte i det amerikanske udenrigsministerium, overvejer nu at nedlægge Pegasus eller helt sælge selskabet.

Det skriver Bloomberg, der har talt med unavngivne kilder med indsigt i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eventuelt kommende købere inkluderer to amerikanske investeringsfonde, der drøfter, om de skal overtage kontrollen af virksomheden og lukke Pegasus. Hvis det skulle ske, vil fondene tilføre omkring 200 millioner dollars – svarende til godt 1,3 mia. kr. – i ny kapital for at omdanne knowhowen bag Pegasus til »rent defensive cybersikkerhedstjenester og måske udvikle det israelske selskabs droneteknologi«, som Bloomberg skriver på baggrund af en af kilderne.

Tidligere på måneden blacklistede den amerikanske præsident Joe Biden selskabet, fordi det agerer i modstrid med »USA's nationale sikkerhed eller udenrigspolitiske interesser.«

I november sagsøgte Apple NSO Group, fordi selskabets spyware angiveligt er blevet brugt til at hacke iPhones og læse data, herunder beskeder og anden kommunikation.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
15. december 2021 kl. 21:46

... lever godt i den verden. Det glemte NSO.

Men kunderne vil stadigvæk have samme behov. Derfor vil et nyt NSO dukke op hvis NSO ikke overlever. Med lidt held har de så lært lidt af den her misære og lært at leve skjult.

1
15. december 2021 kl. 11:28

Personligt tvivler jeg på at NSO overlever da det jo haster med at tilbagebetale lånet på de 500 mio USD, for uanset om du er bank eller kapitalfond eller noget andet, så er det et problem, at du mister retten til at handle i USA, handle med amerikanske firmaer og i at kunne ”cleare USD”.

Bare det at kunne bestille fly og hotel, kan pludselig blive er problem.

Bliver det opdaget at du ”snyder” så kan du/i kigge på danske banks hvidvask for der var det ved at koste Deutsche Bank retten til at virke i USA og til kunne cleare USD fordi danske bank ikke helt havde styr på deres ”kunder”. Deutsche Bank var ret tæt på en konkurs.

Tag Amazon som via Amnesty International’s rapport opdagede at NSO brugte deres servere til illegale aktiviteter – det betød at NSO øjeblikkelig røg af AWS selvom NSO vistnok endnu ikke var ”røget på listen”.

Vi ved det ikke, men mon ikke at Amazon kunne lægge ”to og to sammen” og så via noget trace kunne se, at de hostede servere primært kommunikerede med amerikanske IP-adresser og blev styret via en C&C-server i et arabisk land? Jeg tror, at Amazon lavede en variant af ”Follow the money” i form at kortlægning af datatrafikken i AWS for NSO - selvom de ikke kunne aflæse den krypterede trafik, turde de ikke løbe risikoen.

Hvis jeg var CEO for et ”law enforcement software” firma, ville jeg være nervøs for problemet er jo, at de ingen mulighed har for undgå deres produkter bliver brugt illegalt af deres kunder.

De kan godt være, at FE har lov til at overvåge danskere i udlandet, men den lov er bare ikke gyldig i andre lande da de lande ikke anerkender danske loves overhøjhed i udlandet, ligesom Danmark ikke anerkender f.eks. russiske efterretningstjenester ret til at spioner imod russiske systemkritikere som bor i Danmark.