Hver anden it-chef i Norden vurderer, at medarbejderne i virksomhedens forskellige afdelinger på egen hånd køber og bruger cloud-tjenester til arbejdet. Og hver anden it-chef vurderer, at det kan udgøre en sikkerhedsrisiko.
Det fremgår af en undersøgelse blandt it-chefer, som virtualiseringssoftwareleverandører VMware har fået foretaget.
Mens de nordiske it-chefer er forholdsvis skeptiske, så er deres kolleger i resten af Europa lidt mere positive, hvor tæt ved tre ud af fire mener, at det er positivt, at medarbejderne tager initiativ til at bruge cloud-tjenester uden at gå gennem it-afdelingen.
»72 procent mener, at den autonome adfærd er nyttig. Først og fremmest på grund af pengene, som it-afdelingen ellers skulle bære på dens pressede budget,« siger landechef Steen Rast fra VMware i Danmark til Version2.
Når medarbejderne i de enkelte afdelinger selv finder en cloud-tjeneste, de ønsker at bruge, så finder de ofte pengene på afdelingens eget budget.
De samlede omkostninger for virksomheden kan derfor ende med at forblive de samme, men indkøbet går ikke ud over det normale it-budget.
Til gengæld risikerer man at betale dobbelt for at opnå en bestemt funktionalitet.
»Du har måske allerede købt en løsning, så det kan godt være, du sparer it for nogle penge lige nu, men på den lange bane er det ikke sikkert, at det er godt,« siger Steen Rask.
Der er også sikkerhedsmæssige overvejelser, som det ikke er sikkert, at medarbejderne tænker over, når de eksempelvis vælger at bruge en tjeneste som Dropbox til at dele dokumenter med hinanden.
»Hvis du opsiger en medarbejder, så står it der for at hente pc'en, men dataene i Dropbox har medarbejderen måske stadig adgang til, fordi de har brugt deres private kontoer. Hvis medarbejderen har fået adgang til Dropboxen af en anden medarbejder, så skal de være opmærksomme på at fjerne adgangen igen,« forklarer Steen Rask.
Når medarbejderne på den måde selv tager initiativ til at bruge cloud-tjenester, så kræver det et oplysningsarbejde at få dem til at gøre det på en sikker måde.
Hvis man eksempelvis vil forbyde Dropbox, så bør man stille et alternativt redskab til rådighed med den samme funktionalitet, lyder rådet fra Steen Rask.
Den type tjenester, som medarbejderne typisk giver sig i kast med på egen hånd, er især fildeling, e-mail, videokonferencer, chat og sociale netværk. Som oftest vælger de løsninger, de kender som private brugere.
»Folk gør det, fordi det er nemt, og der ikke er nogen, der siger nej. Folk bruger tjenesterne privat, og hvis der er en funktionalitet, de gerne vil have, så er de vant til bare at tjekke app-butikken. Den adfærd så vi ikke for bare to-tre år siden. Så det er vigtigt, at it-afdelingen gør sig klart, hvad holdningen er til det,« siger Steen Rask.