Medarbejdere kan ikke fyres på grund af privat kommunikation fra arbejdet

Selv om arbejdsgivere må overvåge medarbejderes kommunikation, viser en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at arbejdsgivere ikke kan skille sig af med deres medarbejdere, hvis kommunikationen også har været af privat karakter.

Arbejdsgivere må gerne overvåge al kommunikation, som foregår på eksempelvis arbejdscomputere og -mobiltelefoner. Men de skal sørge for at gøre opmærksomme på det, er læringen af en nyligt afgivet dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det skriver Reuters.

Den konkrete dom gik på, at en rumænsk medarbejder ved navn Bogdan Barbulescu blev fyret for 10 år siden fra en for offentligheden ukendt virksomhed, fordi han havde skrevet med sin familie gennem en arbejdskonto hos Yahoo i arbejdstiden. Det måtte han ikke, mente arbejdsgiveren.

Det mente den rumænske domstol i øvrigt også.

Læs også: Rygte: Iphones vil i fremtiden sladre hvis din arbejdsgiver overvåger telefonen

Derfor ankede Barbulescu dommen, som nu er endt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Heraf fremgår det, at menneskerettighedsdomstolen mener, at den rumænske domstol har fejlet i at beskytte Barbulescus privatliv. Hjemlen ligger primært i, at arbejdsgiveren ikke havde advaret Barbulescu om, at hans kommunikation blev overvåget.

Da der endvidere ikke er nogen tegn på, at Barbulescu skulle have udsat virksomheden for nogen fare - såsom at skade virksomhedens it-system eller pålidelighed i form af ulovlige aktiviteter på nettet - er det svært at retfærdiggøre den overvågning, som Barbulescu blev udsat for, siger dommen.

Dommen viser, at arbejdsgivere fremadrettet skal sørge for at gøre grundigt opmærksomme på, hvad og hvordan medarbejdere bliver overvåget, mener flere specialister på området.

Læs også: Ingeniørforening: Manglende it-politik udgør stor risiko for medarbejderne

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
martin nielsen

Det er da også tåbeligt at fyre en person fordi han laver private ting i arbejdstiden. Det er som at lægge op til politisk selvmord.

De skulle have fyret ham for ikke at passe sit arbejde, hvis det da var tilfældet, ellers skulle de have nedskaleret ham.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere