Medarbejdere kan ikke fyres på grund af privat kommunikation fra arbejdet
Arbejdsgivere må gerne overvåge al kommunikation, som foregår på eksempelvis arbejdscomputere og -mobiltelefoner. Men de skal sørge for at gøre opmærksomme på det, er læringen af en nyligt afgivet dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Den konkrete dom gik på, at en rumænsk medarbejder ved navn Bogdan Barbulescu blev fyret for 10 år siden fra en for offentligheden ukendt virksomhed, fordi han havde skrevet med sin familie gennem en arbejdskonto hos Yahoo i arbejdstiden. Det måtte han ikke, mente arbejdsgiveren.
Det mente den rumænske domstol i øvrigt også.
Derfor ankede Barbulescu dommen, som nu er endt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Heraf fremgår det, at menneskerettighedsdomstolen mener, at den rumænske domstol har fejlet i at beskytte Barbulescus privatliv. Hjemlen ligger primært i, at arbejdsgiveren ikke havde advaret Barbulescu om, at hans kommunikation blev overvåget.
Da der endvidere ikke er nogen tegn på, at Barbulescu skulle have udsat virksomheden for nogen fare - såsom at skade virksomhedens it-system eller pålidelighed i form af ulovlige aktiviteter på nettet - er det svært at retfærdiggøre den overvågning, som Barbulescu blev udsat for, siger dommen.
Dommen viser, at arbejdsgivere fremadrettet skal sørge for at gøre grundigt opmærksomme på, hvad og hvordan medarbejdere bliver overvåget, mener flere specialister på området.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.