Med Windows 10 kan du bruge mobilen som pc

Et USB-kabel og en dock gør telefonen til en pc. Microsofts Continuum virker, men måske er det en løsning til et problem, ingen har.

Windows 10 til mobiltelefoner bærer på flere punkter præg af, at Microsoft ikke er helt færdig med at overføre alt til det nye styresystem. Brugeren skal være forberedt på fejl og mangler i forhold til Windows Phone 8.

Til gengæld byder Windows 10 på en ny funktion, som lyder som noget, ingen har bedt om, men som virker overraskende godt.

Med funktionen Windows 10 Continuum og en lille dockingstation er det muligt at bruge telefonen som en Windows 10-pc. Godt nok får man ikke den fulde Windows 10-oplevelse, men det er tilstrækkelig tæt på.

Sat på spidsen er det faktisk muligt at skifte mellem at indsætte et diagram i et Excel-regneark med tusind rækker, en browser med ti åbne faneblade og et Word-dokument.

Hastigheden er ikke imponerende, men man kommer bestemt nærmere en ægte pc-fornemmelse, end det ses på andre mobile docking-løsninger. Efter kort tid glemmer man næsten, at det bare er en telefon.

Man kan tilslutte en mus og et tastatur via USB-portene i dockingstationen og en skærm via HDMI eller Displayport.

Det er ikke helt fejlfrit. Under testen var det ikke alle ældre skærme, der kunne vækkes fra standby, men når man har fundet en skærm, der virker med Continuum, er det en mere end hæderlig oplevelse. Så længe man arbejder i Office og Edge-browseren.

Ikke alle apps dur

Det svage punkt ved Continuum er nemlig, at telefonens applikationer skal understøtte muligheden for at blive overført til en desktop.

Dermed er man altså ikke blot begrænset af at skulle bruge smartphone- apps til Windows 10 – de skal også understøtte Continuum.

Man kan dog benytte telefonen som normalt, samtidig med at den er sluttet til dockingstationen.

Man kan således både bruge telefonen til Instagram og telefonopkald, mens man arbejder på desktoppen, og hvis man ikke har tilsluttet mus og tastatur, kan telefonen bruges som trackpad og skærmtastatur.

Continuum er fin til Office, men de manglende applikationer – udover Microsofts egne – indebærer, at brugsscenariet for ‘telefonen som pc’ bliver lidt kringlet.

Man kunne forestille sig, at Continuum kan være interessant til fleksible arbejdspladser, hvor en mobil medarbejder kan koble sin telefon til en ledig dockingstation.

Continuum er således mere en ekstra mulighed for mobile medarbejdere end erstatningen for en rigtig pc og dermed en funktion, der er lovende, men samtidig ikke passer lige ind i et kendt brugsscenarie.

Men hvis man på sin telefon har prøvet at multitaske eller indtaste oplysninger i en webapplikation, der ikke er optimeret til mobilbrug, så vil en rigtig mus, tastatur og desktop være kærkommen.

For Microsoft kan den lidt pudsige pc-telefon-hybrid måske også bygge bro til brugere, der færdes mere hjemmevant på en smartphone end med mus og regneark på en pc.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Johansen

Canonical annoncerede denne feature for et par år siden (mener jeg), men ved så ikke om den nogensinde er blevet realiseret i det endelige produkt.

Tror det lyder smartere end det er i praksis. Og hvor mange har lige sådan en dockingstation stående parat til at forbinde telefonen.

Men når det er microsoft, så kan det være det kan blive mere udbredt concept.

 • 1
 • 0
#3 Thomas Johansen

Ja det er smart, at give sådan en dock med fra start, selv om det er et begrænset tilbud.

tilbehørsprisen på sådan en dock er så 895,- hvis man skal bruge en ekstra til en anden skærm.

Men tror stadig det er mere en wow factor end noget man reelt vil bruge, både på ubuntu phone og windows phone.

Hvis der står en skærm, så er der jo nok også en pc. Og på eks. android kan man få sin mobil på pc'ens browser med eks airdroid. Ikke helt det samme men derhen af.

 • 0
 • 0
#4 Kenneth Darling Sørensen

Jeg ser en anden use case (i hvert fald lige nu): Det giver mulighed for at tage sin private PC med over alt. Dock'en skal ikke stå fast på bordet - den skal med i tasken.

Jeg vil helst bruge min egen PC til browsing, for ikke at tale om de applikationer jeg har på privat PC som ikke er på arbejdets PC.

Men det kræver at mange applikationer til Win10 gøres Continuum kompatible.

 • 2
 • 0
#7 Keld Sørensen

Den ligner da noget, der er løgn ...

Alene opstartsikonet - naiviteten skinner igennem overalt - ikoner uden perspektiv - det ser ud som en prototype, der skal lægger meget, MEGET mere arbejde i for at gøre den "flot" !

Lad min komme tilbage til en 7'er igen - og det kan ikke gå hurtigt nok !

 • 0
 • 6
#8 Jesper Hansen

Når Remote Desktop app'en kommer i en universal version så kan jeg godt se ideen i det her, i hvert fald for mig selv. Det meste af mit arbejde foregår via Remote Desktop, i Outlook og andre Office programmer, så det er jo optimalt at have det hele i en lille enhed.

Med det sagt, og mit forholdsvise korte møde med Windows 10 Mobile, så er der vist stadig et godt stykke vej, før jeg ville være helt tilfreds med at skifte fra WP 8.1.

 • 4
 • 0
#10 Xavier Stark

(Næsten) aldrig mere bliver det nødvendigt at slæbe sin bærbare/tablet med til møde for at fremvise dit seneste Powerpoint/Excel/Word vidunder. Telefonen i dokken og så er vi i gang.

Og nej, det er ikke en fuldblown Windows 10 men den er så rigeligt fin til det vi påregner at bruge den til i vores organisation.

 • 3
 • 0
#13 John Krogh Jensen

Jeg har været igennem stationær, bærbar, tablet Lumia 920 og nu Windows 10 Phone - Lumia 950XL. Efterhånden bruger jeg stort set kun min mobiltelefon til alt hvad jeg før brugte computeren til.

Jeg ser frem til at få min dock, og går det som jeg håber behøver jeg kun min Lumia 950 XL phablet. Hvis jeg en gang imellem skal være lidt mere produktiv så har jeg min dock, skærm og tastatur.

Mon ikke mange private kan få dækket deres behov på den måde.

 • 0
 • 0
#14 Jimmy Christiansen

Ubuntu phone lancerede ikke konceptet. Men der er rigeligt af programmer til telefoner så de kan bruges direkte. Alt det kræver er en dock med MHL og tastatur/mus. Og en dock kan jeg få for under 200 kr, selv til min SGS2, en telefon lanceret i 2011. Og sådan en dock kan fås med eks. OTG adapter/kortlæser/USB hub, så mulighederne er mange.

Men det rejser dog igen spørgsmålet: hvor mange kan nøjes med en smartphone og en skærm?

 • 0
 • 0
#15 Kristian Sørensen

I 2011 satte jeg en Sony Ericson Arc LT15i Android telefon til skærm, tastatur og mus og legede den var en PC.

Det krævede en powered USB HUB og et "USB OTG kabel" at sætte et normalt USB tastatur og en normal USB mus til telefonens usb stik.

En adapter fra telefonens lille HDMI type D stik til HDMI type A var alt der skulle til for at køre en ekstern skærm i en fornuftig opløsning.

Så kunne jeg ellers betjene telefonen som enhver anden PC, med skærm, tastatur og mus.

En af de apps jeg afprøvede var officepakken til android. Jeg kunne både lave regneark og bruge tekstbehandling på ganske fornuftig vis.

Brugeroplevelsen var lidt blandet. Det fungerede generelt fint nok, men der var da apps hvor man godt kunne mærke at usecasen hvor brugeren havde en mus i stedet for køre sin fedtfinger henover skærmen, ikke lige var den de havde brugt mest på. Men derudover kørte det fint.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere