Max Schrems på V2 Security: »Ny dataaftale med USA bliver noget skrald«
»Hovedproblemet er, at USA’s love om overvågning er i direkte konflikt med EU’s love om databeskyttelse.«
Sådan lød hovedbudskabet fra jurist og privacy-aktivist Max Schrems, da han onsdag eftermiddag indtog keynote-scenen på V2 Security-messen i København.
Det problem, mener han, vil bestå, selvom USA’s præsident Joe Biden og EU's generalsekretær Ursula von der Leyen stolt annoncerede en principiel aftale om dataoverførsler fra Europa til USA, da de mødtes i slutningen af marts.
En aftale som ”i princippet” skulle forene amerikansk lovgivning med europæisk.
»Det er ikke behandlet endnu, så den endelige tekst er stadig ukendt. Men min formodning er, at det bliver noget skrald,« siger Max Schrems.
I GDPR bruger man et proportionalitetsprincip, der afgør, om der er proportioner mellem lovens indgriben og de individuelle rettigheder. Den slags har man ikke i den amerikanske lovgivning. Og ifølge Max Schrems vil det være ”helt vildt”, hvis man får det.
»Jeg fik specifikt at vide, at der ikke vil være reelle ændringer i USA lov, de vil bare skrive proportionalitet ind og ikke tage det seriøst overhovedet,« siger han og uddyber:
»Det er mit gæt, at vi kommer til at have præcis samme ord om proportionality i EU og USA’s love, men at man kommer til at fortolke det helt forskelligt.«
Burde aldrig have accepteret USA
Max Schremss forklarer, at med Kina eller Iran har vi aldrig været i tvivl om, at datarettigheder vil bliver krænket, og at vores databeskyttelse slet ikke vil leve op til GDPR, hvis behandlet i de lande.
Problemet er ifølge ham, at EU i første omgang gik med til Privacy Shield aftalen – en aftale, som de to sager, der bærer hans navn, fik bevist slet
ikke sikrede EU-borgeres datarettigheder.
»På længere sigt tror jeg, at den eneste løsning er, at vi indfører ens beskyttelse, hvad enten man er EU-borger eller borger i USA. Det er noget, vi skal have internationale love og aftaler om,« siger Schrems.
Men han kan ikke se nogle tegn på, at den slags aftaler er på vej, da han ikke mener USA vil ændre sin lovgivning. Samtidig er beskyttelse af EU-borgeres datarettigheder så central en del af EU’s charter, at det også bliver svært at rykke ved.
»Det ligner, at vi kommer til ende med en nærmest uendelig ping-pong om datarettigheder.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.